fbpx

Više od 1.000 mladih Banjalučana svakog mjeseca posjeti Američki kutak. Veliki broj radionica i raznovrstan sadržaj postaju im sve privlačniji.  Osnovan sa prvobitnim ciljem da omogući Banjalučanima upoznavanje američke kulture na što zanimljiviji način, ubrzo je postao popularno mjesto za mlade, gdje svako može pronaći nešto za sebe. 

Piše: Andrea Šurlan; Foto: Slaven Miletić

Američki kutak u Banjaluci osnovan je 2005. godine, u saradnji JU Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Tada je koncept Kutka bio potpuno drugačiji nego danas. Nastao je kako bi se promovisalo međusobno razumijevanje, upoznavanje istorije i kulture i razvijalo prijateljstvo između naroda ove dvije zemlje.

Podrži eTrafiku

Nalazi se u centru grada i, iako na prvi pogled ne djeluje autentično, ulazak je dovoljan da to demantuje. Opremljenost tehnologijom posebno privlači mlade. Tu je i biblioteka u kojoj je moguće pozajmiti knjigu na engleskom jeziku – potpuno besplatno! Dostupni su i roboti, dronovi, 3D printer i tableti. To posebno privlači pažnju, jer korisnici mogu da rukovode tehnologijom s kojom nisu imali prilike da se susretnu ranije.

“Mislim da se u Američkom kutku mogu naučiti stvari koje nisu u sklopu obrazovnog sistema, te je zato vrlo popularan među srednjoškolcima. Ovdje se ne uči samo o američkoj kulturi, već se mogu dobiti korisne informacije i o uslovima obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Pored časova engleskog jezika, koji su dostupni od početka, u ponudi su i radionice medijske pismenosti, osnovama finansija i slične stvari koje su potrebne mladim ljudima, a nemaju priliku da ih nauče u školi”, priča Bojana Lekić, koordinatorica Američkog kutka i savjetnica za visoko obrazovanje u SAD.

Foto: Slaven Miletić

Kutak je poznat po organizovanju velikog broja radionica, a jedna od najpopularnijih je STEM, koja je vrlo posjećena od strane studenata i srednjoškolaca. STEM je posebno polje u nauci i vlada veliki interes za to, a vrlo bitno je naglasiti da je skoro sve potpuno besplatno.

“Preko 1000 posjetilaca mjesečno dolazi u Američki kutak na različite radionice. Ne postoji nikakvo ograničenje i svi su dobrodošli. Mislim da svako može da nađe nešto za sebe –  STEM, časovi engleskog jezika, TOEFL testiranje, programi razmjene, časovi učenja Java i Phyton programa, i slično”, kaže Bojana.

Foto: Slaven Miletić

U Bosni i Hercegovini postoji 10 Američkih kutaka, ali banjalučki se svakako izdvaja po svojoj aktivnosti i popularnosti među ljudima. Najviše je okrenut pripremama za studirnje u SAD-u, kao i razmjenama, ali ne izostaje ni pomoć u karijernoj orijentaciji. Pisanje CV-a i motivacionog pisma, kao i informacije o studijama veoma su značajne za srednjoškolce i studente. Američki kutak ima vrlo dobru saradnju kako s nevladinim organizacijama, tako i s firmama koje sarađuju u radionicama. Srednjoškolci imaju priliku da razviju nova interesovanja i vještine, ali i da učestvuju u zajednici kroz volontiranje.

“Došla sam na ideju da potražim volontere, jer smatram da omladina ovdje nema volontersku svijest. Nema mnogo mjesta gdje se može volontirati, te samim tim je bitno da srednjoškolce usmjerimo ka tome. Bitno je da pojedinac shvati koliko doprinosi jednoj zajednici i koliko izbjegavanje obaveza može da utiče na čitavo društvo. Mislim da se s pričama o društvu i promjenama u zajednici treba početi na vrijeme i program volontiranja u Američkom kutku zasniva se upravo na tome”, kaže Bojana.

Foto: Slaven Miletić

Američki kutak u Banjaluci, pravo je mjesto za sve ljude željne novih znanja, informacija, ali i prijateljstava. Ovaj savremeni multimedijalni centar nudi bogatu ponudu programa i radionica iz različitih oblasti, sa željom da okupi ljude sličnih interesa i volje za sticanjem novih znanja.

Napiši komentar