fbpx

Ideja za akciju „Jedna slika za ljepši pogled“ nastala je spontano u jednoj od soba Univerzitetskog kliničkog centra. Predrag Tošić, profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci i pokretač akcije, napominje da je do ideje došao tokom boravka u bolnici kada je gledao prazne zidove i zamišljao da se na njima nalaze slike raznih boja. Akcija je zvanično počela u maju, a do sada su prikupljene 54 slike i fotografije.

Piše: Snježana Aničić Petković; Foto: Privatna arhiva, ustupljene fotografije

Tošić je prvo stupio u kontakt sa Službom za odnose sa javnošću UKC-a koja je odmah podržala ideju, a zatim je preporučili upravi. Na sastanku su se usaglasili da je ideja dobra i da će svima izmamiti osmijeh na lice.

Podrži eTrafiku

Cilj je prikupiti 4.000 slika/fotografija kao i skulptura. Tošić napominje da će akcija trajati dok se ne dođe do potrebnog broja.

„Koliko će to trajati zavisi od intervala pristizanja slika, možda nekoliko mjeseci, a možda i nekoliko godina. Slike preuzimam u restoranu Ugostiteljske škole jer radim u školi pa me je tu najlakše pronaći. Sortiram, označim i nakon prikupljenih 20-30 komada dostavljam ih u UKC. Svi koji žele podržati akciju mogu mi se javiti na imejl: pedjat80@gmail.com ili na FB stranicu JEDNA SLIKA ZA LJEPŠI POGLED“, rekao je Tošić.

Jedini kriterijumi koji su potrebni jeste da dominiraju vedrije boje i tematika. Na dječjim odjelima će se nalaziti slike sa crtanim junacima, dječjim herojima, na ginekologiji slike beba, majki, porodice, a na svim ostalim odjelima slike prirode, slike vedrih boja, koje izazivaju sreću.

Ukoliko se radi o slikama ili fotografijama koje nisu na platnu potrebno ih je uokviriti kako bi se mogle postaviti na zid. Donirane slike su slikali profesionalci, amateri, djeca, pacijenti UKC-a. Da podrže akciju pozvani su i profesori i studenti sa Akademije umjetnosti, a nadaju se pozitivnom odgovoru nakon ljetne pauze.

„Trenutno smo i u fazi pronalaska sponzora za platna, boje i kistove kako bismo ih proslijedili u Akademiju pa zatim da studenti sa tim bojama kreiraju svoja djela, a da se ne izlažu dodatnim novčanim troškovima za nabavku boja i platna“, ističe.

Tošić napominje da su reakcije okoline pozitivne, vjerovatno iz razloga jer su se svi na neki način našli u situaciji da borave u UKC-u, bilo kao pacijenti bilo kao posjetioci.

„Svi razumiju značaj ove akcije i daju podršku svako na svoj način. Imamo već i nekoliko slika koje su donirali i pacijenti sa UKC-a. Ovim putem pozivam sve kompanije i pojedince da se pridruže akciji, svako na svoj način i koliko ko može. Pored svake slike stoji natpis sa imenom donatora“, istakao je.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Napiši komentar