fbpx

Osam godina nakon pokretanja porodične farme “Nana Kaas” u selu Jelićka, nadomak Prijedora, brat i sestra, Dajana i Dario Lemić, imaju već dvije stotine koza, unosan posao od kojeg žive i koji vode po svim ekološkim propisima.  

Tekst i fotografije: Svjetlana Panić

Rad na farmi nije lagan, ali im ne pada teško jer gaje veliku ljubav prema životinjama i prirodi. Cilj im je da budu prepoznati kao farma koja se bavi proizvodnjom domaće i zdrave hrane. Ideju za uzgojem koza i preradom mlijeka tih domaćih životinja, Dajana i Dario dobili su prilikom boravka u Belgiji.     

Podrži eTrafiku

Dajana se prvi put susreće sa kozarstvom radeći i učeći na jednoj suvremenoj farmi. Ljubav prema životinjama ubrzo prenosi i na svoga brata Darija, te donose odluku da otvore svoju  farmu u selu Jelićka, odakle potiču.

Farma koza “Nana Kaas”

Poljoprivreda je oduvijek bila dio njihove porodice. Iako se njihovi djedovi nikada nisu bavili stočarstvom, sestra i brat su odlučili da započnu nešto novo i drugačije na porodičnom  imanju. 

Farmu su zamišljali da bude po uzoru na nekadašnje drvene štale. Željeli su da koze borave u što prirodnijem okruženju. Firmu Nana Kaas osnivaju 2013, a prve koze na farmu im stižu 2015. godine iz Holandije. 

Dok nam Dario pokazuje gdje su smještene koze, često nas upozorava da ne prelazimo žutu liniju koja razdvaja dio kuda se krećemo od dijela gdje boravi dvije stotine koza. Pravilnik o kretanju farmom moramo da poštujemo, a Dario nastavlja da nam priča o svojim kozama.

„Riječ je o holandskoj mliječnoj rasi koza koje su dosta mirne, ali jako produktivne. Podjeljene su u čiste odjeljke, različitih kategorija gdje su na zidovima postavljene platforme za njihovo penjanje“, objašnjava nam Dario. 

Uvijek brinu da je kozama čisto, toplo kada je zima, a prozračno u ljetnim periodima. Osim koza, uzgajaju i jarčeve za rasplod. Broj grla kontinuirano raste pa će to rezultirati većom količinom mlijeka i proizvoda, uvjereni su brat i sestra Lemić.      

Dario Lemić i farma “Nana Kaas”

Farma je opremljena suvremenim, higjensko-automatskim izmuzilištem, te drugom opremom za preradu mlijeka. Odatle se svakodnevno transportuje mlijeko u posebne prerađivačke kapacitete gdje nastaju visoko kvalitetni sirevi i ostali proizvodi. Bezbjednost hrane zasniva se na kontroli i analizi opasnosti kojima su sirovine izložene.

Rad na farmi im ne pada teško, jer kako kažu, tu vrstu posla je moguće raditi samo ako se gaji velika ljubav i požrtvovanost.

„Dane na farmi provodimo radno, od zore do svitanja, nekad i duže. No, mislim da ipak imamo veliku privilegiju, jer smo okruženi prirodom, radimo sa životinjama koje volimo i udišemo svjež vazduh, “ priča nam Dario dok koze hrani slamom.

Od vlastitog mlijeka proizvode polutvrdi sir Gauda, mladi Italiko i sir sa začinima Virginia, te jogurt i surutku. Posebno izdvajaju tehnologiju koju su usavršili za proizvodnju ukusnog sladoleda „Gelato“. Pripremaju i neke nove sireve. Jednog od njih nazvali su „Raklet“. 

„U današnjoj situaciji, možemo biti zadovoljni proizvodnjom i distribucijom naših proizvoda. Ponekad se desi, zavisno od situacija, da imamo malih poteškoća, kao i svi ostali, ali smo uvjereni da ćemo prebroditi ovaj težak period, što želimo i svima ostalima” uvjeren je Dario.

Farma koza “Nana Kaas”

Kvaliteta Nana Kaas proizvoda prepoznata je u našoj regiji, ali i zemljama Evropske unije. Njihovo prisustvo na nekoliko sajmova proteklih godina uvjerilo ih je da su na dobrom putu sa svojim brendom mliječnih proizvoda, a sada im je želja da se njihov brend nađe i u restoranim širom Evrope. 

„Nana Kaas svakodnevno raste. Nastojimo da proširimo još više naše asortimane. Vrata naše farme su svakodnevno otvorena za kupce i posjetioce. Jedni od naših dražih gostiju su djeca. Družeći se sa životinjama upoznaju njihovu umiljatost, kako nastaju mliječni proizvodi i zašto je dobro kozije mlijeko“, govori nam zaneseno o svojoj misiji Dario.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar