fbpx

Punih 25 godina Fondacija “Udružene žene” iz Banjaluke radi na poboljšanju društvenog položaja žena i njihovog prava na život bez nasilja. Između ostalog, tokom ovog perioda osnovana je Sigurna kuća u Banjaluci, SOS telefon, kao i Fond za ekonomsko osnaživanje žena.

Piše: Nataša Todoranović; Foto: Slaven Miletić

Pomažu ženama svih životnih dobi, nacionalnosti, socijalnog i obrazovnog statusa, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, sa ciljem zaštite ženskih ljudskih prava u praksi.

Foto baza

„Više od 9.000 žena i djece, žrtava porodičnog nasilja dobilo je podršku u našem Pravnom savjetovalištu fondacije, a sarađujemo sa više od 20 organizacija civilnog društva koje djeluju u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu. Sigurnu kuću smo otvorile 2007. godine, u njoj je 786 žena i djece dobilo stručnu pomoć i podršku“, započinje priču Nada Golubović, predsjednica Fondacije.

SOS telefon zazvoni od tri do četiri puta dnevno, što je više od 1000 poziva na godišnjem nivou. Za 23 godine postojanja linije, primile su 23.000 poziva vezanih za slučajeve nasilja u porodici. Više od 5000 predstavnika i predstavnica javnih ustanova učestvovalo je u njihovim edukacijama i poboljšalo kapacitete u pružanju pomoći i podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

Nada Golubović, Foto: Slaven Miletić

Pozivom na broj 1264 koji je aktivan 24 časa, žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, mogu da dobiju psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. SOS poziv je besplatan i anoniman ukoliko osoba koja traži pomoć to želi. Takođe, može da se prijavi nasilje ili da se dobije informacija i savjeti kako pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u vašem bliskom okruženju.

„Organizovale smo i učestvovale na više od 1000 TV i radio emisija, elektronskih medija i časopisa, govoreći o ženskim ljudskim pravima, pomirenju i ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini. Fond za ekonomsko osnaživanje žena osnovale smo 2016. godine, kroz Fond je pružena podrška za skoro 300 žena, Resursni centar socio-ekonomskog osnaživanja žena osnovan je 2020. godine. Kroz taj centar prošlo je više od 100 žena i dobilo edukaciju ili pomoć“, nastavlja priču Nada, o svim postignućima fondacije za proteklih 25 godina postojanja.

„Udružene žene“ su doprinijele i usvajanju mnogih zakona vezanih za nasilje nad ženama u porodici, silovanja u braku i ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini.

„Naš rad je izuzetno značajan za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine zbog toga što od prvog dana radimo na izgradnji mira i demokratizacije društva. Zalažemo se za smanjenje svih oblika rodno zasnovanog nasilja prema ženama i djeci, koja su se dešavala tokom rata, a koja se dešavaju i danas. Mi imamo dva fokusa, od kojih je prvi rad sa ženama žrtvama rodno zasnovanog nasilja i pomoć njima. Da bismo njima pomogli, mi imamo drugi dio našeg djelovanja za veću participaciju žena u javnom i političkom životu. To je jako bitno, jer su te žene, kao i muškarci, jako značajni za promjenu zakona i stavova politike kako bi žrtve ostvarile svoja prava. Mi od početka izgrađujemo mir“, kaže Nada za eTrafiku.

Foto: Slaven Miletić

Od svih zanimljivih projekata u skorijoj prošlosti, izdvojile su oktobarski Narandžasti dan u kojem je džudistkinja Vanja Mandić demonstrirala različite tehnike samoodbrane koje potiču iz borilačke vještine Krav Maga, nakon čega su razgovarale o nasilju nad ženama i mogućim oblicima njihove zaštite i samoodbrane.

Narandžasti dan se obilježava svakog 25. u mjesecu, sa ciljem skretanja pažnje na ovaj veliki društveni problem i podizanja svijesti o stvaranju nulte tolerancije na nasilje.

„Veliki problem koji je bio jako zastupljen prije 25 godina, kada smo počele sa radom, aktuelan je i danas, a to je neprijavljivanje nasilja usljed straha, srama ili nekog trećeg razloga. Iako mislimo da je davno prošlo vrijeme u kojem je žena trpila nasilje i navikavala se na takav život, nažalost, još uvijek imamo takve slučajeve. Tada nastaje problem lančanog prihvatanja nasilja jer sin koji je odrastao u porodici u kojoj je otac alkoholičar koji maltretira njegovu majku, vrlo često izrasta u istu takvu osobu. Ćerka koja je gledala i proživljavala to nasilje, vrlo vjerovatno postaje žena koja će to takođe trpiti od svog muža. Ta djeca odrastaju sa razmišljanjima da je takav odnos normalan i da je to nešto što se treba prihvatiti“, govori Nada Golubović.

„Udružene žene“ pozivaju mlade djevojke i žene da zaštite same sebe tako što će obratiti pažnju na ponašanje svog partnera, prije nego što i dođe do stvarnog verbalnog i fizičkog nasilja.

„To što vam momak brani izlaske sa drugaricama samo je jedan primjer kako nasilje započinje. Naređivanje, njegovo upravljanje vašim životom, odlukama i postupcima, vrijeđanje – samo su neki od načina manipulisanja ženama koji dovode do nečeg mnogo goreg. Sve je više ovakvih slučajeva među parovima i zato želimo da pošaljemo jasnu poruku svim mladim djevojkama kako bi pravilno reagovale na ovakve postupke“, kaže Nada za eTrafiku.

Glavna i osnovna vizija ove Fondacije je žena koja je svjesna svoje moći, ravnopravna, poštovana, zaposlena i srećna. Za tu viziju se Udružene žene bore već 25 godina.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Napiši komentar