fbpx

Još u mladosti pravljenje minijatura počelo je da interesuje Jasenka Đorđevića (38) porijeklom iz Tuzle. Konačno, 2010. godine, počeo je da pravi skulpture na grafitnim olovkama, čime se i danas bavi. Do sada je imao mnogo samostalnih postavki, a učestvovao je i na desetinama grupnih izložbi. Njegova umjetnička djela dio su mnogih privatnih kolekcija širom svijeta, te su postala dio stalne postavke „Cumberland Pencil Museum“ u Velikoj Britaniji.

Piše: Danica Novaković; Foto: Jasenko Đorđević

Pravljenjem minijatura počeo je da se bavi sasvim slučajno kada mu je brat kao izazov poslao fotografije Amerikanca Daltona Getija, koji se smatra začetnikom ove umjetnosti, i izazvao ga da pokuša napraviti nešto slično. Nekoliko dana kasnije Jasenko mu je poslao jedan gotov rad, a nakon toga nastavio je da pravi skulpture i postavlja svoje radove na društvene mreže. Njegova umjetnička djela ubrzo su objavljena na nekoliko Instagram profila koji su imali veoma velik broj pratilaca, te je tako postao i internacionalno poznat po svojim minijaturama.

Podrži eTrafiku

„Nakon objave mojih radova na tim profilima uslijedile su mnoge internacionalne saradnje i pozivi na izložbe. U tom periodu ostvario sam saradnju sa fabrikom olovaka ‘Derwent’ iz Engleske, za koje sam napravio desetak skulptura koje su izložene u muzeju olovaka, a uslijedila je i izložbu u Norveškoj. Takođe sam sarađivao sa mnogim internacionalnim humanitarnim organizacijama poput ‘Amnesty int’, ‘Save the children’, i ‘Project Literacy’“, ispričao nam je.

Čar ovih skulptura, kako kaže Jasenko, leži upravo u tome što je potrebna velika preciznost i posvećenost u toku procesa pravljenja, a greškama nema mjesta. Grafit je veoma zahtjevan materijal, koji je u isto vrijeme i tvrd i lomljiv. Stoga je potrebna posebna pažnja i osjećaj prilikom rezbarenja, kako bi se dobio dobar rezultat. Dimenzije skulptura uglavnom iznose između pola i četiri milimetra, tako da je potreban dodatni napor kako bi se izrezbario određeni motiv.

„Olovka je uvijek korištena za stvaranje umjetnosti kao što su književna djela i crteži, a u ovom obliku ona postaje materijal za izradu skulpture. Teoretski je moguće raditi na bilo kojoj olovci, ali rezlika je u kvalitetu grafita, a samim tim i kvalitet skulpture. U mom slučaju, potreban je suh, kvalitetan grafit, umjerene tvrdoće (HB do H2) kako bi se dobio što bolji rezultat“, objasnio nam je Jasenko.

Za svoj rad nagrađen je na Sedmom bijenalu minijature u Tuzli sa dvije nagrade, nagradom za skulpturu i Grand Prix bijenala. Takođe, o njegovom radu pisale su mnoge novinarske agencije kao što su: Asošijeted pres, Rojters, te AFP koje su njegove radove približili svjetskoj publici. Za njegova umjetnička djela više je zainteresovana strana publika, pa se tako više od 90 odsto minijatura prodaje van BiH. U velikoj mjeri na njegovu orijentaciju ka inostranom tržištu uticalo je i to što je svoje proizvode većinski promovisao izvan regiona.

„U BiH nisam mnogo izlagao, iako je moje prvo moje izlaganje bilo u Banjaluci na grupnoj izložbi ‘Minimum Maximum 3’. Nakon toga izlagao sam više puta kroz grupne izložbe u Tuzli, ali i u Sarajevu. U regionu sam, za sada, izlagao samo u Hrvatskoj, u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri. Nadam se da će u budućnosti biti više prilika, kako u BiH tako i u regionu“, izjavio je Jasenko za eTrafiku.

Kada su u pitanju izložbe, do sada je najviše radova bilo izloženo na njegovoj prvoj solo izložbi u Tuzli, kao i na izložbi u Norveškoj. Ipak, po posjećenosti je najveća sigurno moja izložba u Parizu. Ova postavka pod nazivom “Small is beautiful” je projekat koji je okupio 20 minijaturista iz cijelog svijeta sa oko stotinjak radova. Prema informacijama koje je Jasenko dobio od organizatora, do sada je prodato 17 hiljada ulaznica, a izložba će biti otvorena do polovine januara, te računaju i na još veći broj posjetilaca.

“Nakon izložbe u Parizu, organizator planira sličnu izložbu u Milanu i Briselu“, nagovijestio nam je.

Pravljenje skulpture je prilično jednostavna. Sve što vam je potrebno su olovka, skalpel i mnogo strpljenja. Sam proces je podjeljen u tri faze, od kojih je svaka jednako bitna, bez obzira na vrijeme koje je potrebno uložiti. Kada je u pitanju alat koji koristi za rad, preporučuje se korištenje raznih vrsta hiruških skalpela i igala. Na odabir alata, svakako najveći uticaj imaju i dimenzije samih skulptura, koje su veoma male, stoga alat mora biti što precizniji i oštar.

„Prva faza izrade sastoji se od odabira motiva i olovke. U zavisnosti od motiva biram ovalnu ili pravougaonu olovku, napravim skicu, onako kako bi skulptura trebalo da izgleda na olovci i utvrdim na kojim dijelovima postoji mogućnost pucanja. U drugoj fazi napravim grubi oblik skulpture, što obično traje između tri do šest sati neprekidnog rada. Nakon toga, u trećoj fazi prelazim na detalje, zbog toga nekada koristim i mikroskop kako bi skulptura bila što detaljnija, a ovo može potrajati i po nekoliko dana. Na kraju napravim makrofotografiju skulpture, a potom je odložim u zaštitnu kutiju ili u ram“, ispričao je Jasenko.

Sve ove predivne skulpture moguće je poručiti direktno putem internet stranice toldart.com/order. Osim toga, njegove radove je moguće pregledati i poručiti putem Instagram i Fejsbuk stranice. Većinu minijatura pravi po narudžbi, a Jasenko se uvijek trudi da želje svojih kupaca pretvori u stvarnost.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar