fbpx

Brend Kaur nastao je u maju ove godine, a pokrenule su ga dugogodišnje prijateljice iz Sarajeva, Ada Vuk i Amra Ćorić. Opisuju ga kao “projekat duše” u koji su zajedno kročile. Ovo je brend dizajnerske odjeće za jogu i cijela kolekcija je urađena od prirodnih materija. Mekani i ugodni na koži, a boje koje odabiru slažu se sa pričom koju žele da prenesu kroz svaku kolekciju. 

Piše: Svjetlana Panić; Foto: Muna Nazak

Ada i Amra, grade lijepe i kreativne priče, podržavajući žene koje hrabro rade na svojim unutrašnjim kvalitetama.

Podrži eTrafiku

“Nas dvije se dugo poznajemo, ali naše istinsko prijateljstvo započinje ranih dvadesetih, kada smo obje trenirale ples u ‘Romantiku’. Tu smo zajedno dolazile na treninge, takmičenja, festivale. Ta su zajednička druženja utjecala da se nas dvije bolje i lično upoznamo”, pričaju nam Ada i Amra.

Ples je za obje bila njihova prva ljubav i duboka strast. Danas maštaju kako će tu svoju ljubav ukomponovati u priču koju su pokrenule sa brendom Kaur.

Nakon plesa u njihov život došla je joga, u kojoj su se odmah obje pronašle. Ta praksa im je promijenila i transformisala živote, samim tim i produbila njihov odnos i prijateljstvo. Kažu, kako vjeruju da ništa u životu nije slučajno i da je njihovo prijateljstvo sa razlogom bila osnovna inspiracija čitavog  projekta duše u koji su zajedno zakoračile.

Iako su po struci magistrica farmacije i inžinjerka informacijskih sustava, joga je bila glavni pokretač inspiracije za stvaranje njihovog brenda.

“Joga je sastavni dio našeg života kao i naše profesije. Obje smo kreativne i inspiracija smo jedna drugoj kao i podrška. Dugo smo smišljale i maštale šta bismo mogle zajedno da radimo. Neke smo projekte i ranije pokušavale, ali nije nikada u potpunosti uspjevalo. Bilo je potrebno da obje sazrijemo i da dođe pravo vrijeme za pokretanje joga odjeće, koja je neophodna na našem tržištu. Naročito odjevnih predmeta koji su napravljeni od prirodnog materijala i udobnog oblika, da možete prakticirati vježbe, a da se pri tom osjećate lijepo i ugodno”, objašnjavaju nam Amra i Ada.

Foto: Muna Nazak

Od same ideje, do realizacije cijelog koncepta, u kome se danas nalaze, prošlo je pola godine. “Kaur” je zvanično startao u maja 2021. godine i predstavile su za sada dvije kolekcije.

“Ovo je istinska želja da ponudimo nešto lijepo ženama u ovom društvu. Svi oko nas su to prepoznali i zaista nas podržali u našem putu. Za sada sve dolazi sa lakoćom i nismo imale većih prepreka. Mi kako zakoračimo dalje, tako nas svijet podrži još više”, navode one.

Dodaju kako žele da se ženama obraćaju kroz poruke koje će ih inspirisati da se povežu sa sobom.

“Poruke su podsjetnik na ljepotu našeg bića i mudrosti koju dobijamo od prirode koja nas okružuje. Inspiracija nam je istinska moć i priroda žene, njena elegancija i mekoća, a istovremena snaga i hrabrost koje je čine potpunom. Svaka od nas ima tu moć, ali često je ne vidimo. Žena je tu da učini svaki ‘Kaur’ komad jedinstvenim, a ne da nju definiše taj komad odjeće, već da ga nosi na svoj način”, pričaju nam vesele Ada i Amra.

Na pitanje da li naziv “Kaur” ima neko posebno značenje i odakle potiče, objašnjavaju nam da riječ ima korijene iz Kundalini joga prakse.

“To je duhovno prezime koje svaka žena dobije, pored svog imena. Značenje je dvojako.

Foto: Muna Nazak

Prvenstveno, prevodi se kao princeza. Ona korača gordo i svjesna je šta ovom svijetu donosi. Kaur ima i dodatno značenje, a to je lavica. Lavica nosi kvalitete snage, hrabrosti, sposobnosti da okuplja, štiti i drži u cjelini svoju porodicu. Shvatile smo da je upravo značenje riječi ‘kaur’ ono što je zajedničko, kako nama dvijema, tako i svim ženama”, pripovjedaju nam Amra i Ada, te dodaju da obje imaju i svoja spiritualna imena, Narayan Gian Kaur (Ada) i Liv Jaipreet Kaur (Amra).

Kako osmisliti kreacije, koje materijale i boje zastupaju u svojoj modnoj liniji, Amra i Ada objašnjavaju kako se vode time da kreacije nastanu u lakoći i prepuštanju, a ne u moranju i pod pritiskom. Tako da je ovaj brend i obje kolekcije, koje su do sada predstavile, nastao spontano.

“Svaka kolekcija ima svoju temu. Tako je prva nazvana po sloganu našeg brenda »Gracious but Fierce« i čini komplet donjeg i gornjeg dijela trenerke izrađenih od udobnog pamuka. Boje su plemenite, suptilne, ali jasne. Svaka boja nosi svoju poruku koja priča svoju priču o nama. Odabrale smo kao prvu i osnovnu boju upravo bijelu, koja predstavlja naše untrašnje svjetlo, našu nevisnost i čistoću. Hrabrost je nositi bijelu boju, ističeš se i nije je lako uvijek nositi”, pričaju vlasnice brenda Kaur.

Drugu kolekciju nazvale su »Radiance«. Kreirale su je od lana, koji je elegantan, lepršav i prozračan, a čine ga oversize kimono, top i pantalone u bijeloj, nude i zelenoj boji. Sa tom kolekcijom žele da podsjete da svi posjedujemo unutarnje svjetlo, da je naše biće lijepo i da samo treba da dozvolimo da ono sjaji.

“Kada se zaista spojimo sa svojom dušom i onim što istinski jesmo, tada počinjemo da zračimo. To i ljudi oko nas vide. Svaka boja nosi svoju poruku i podsjetnik je na ljepotu naših bića i svjetlost koju dajemo ovom svijetu”, Ada i Amra ushićeno kroz osmijeh objašnjavaju.

Foto: Muna Nazak

Cilj im je da rade isključivo sa prirodnim materijalima koji su mekani i ugodni na koži. Boje koje biraju, nastoje da se slažu sa pričom koju žele da prenesu kroz svaku kolekciju.

Bitan dio ove čitave priče čini joga, pa su tako Ada i Amra još spontano spojile planinarenje i Kundalini jogu.  Tako su prošle godine u jeku  pandemije pozvale ljude na jedan malo drugačiji uspon do vrha Vito.

“Priroda nas uči koliko zaista pripadamo nečemu većem od sebe, a Kundalini joga nam omogućava da to i prepoznamo u sebi. Taj naš koncept se zasniva na usponu, u potpunoj tišini na jedan od odabranih planinaskih vrhova. Tišina je naš najveći učitelj i u tišini je sve. Nakon uspona na vrh, uradimo čas Kundalini joge i na kraju se uvijek sve zaokruži sa dobrom hranom i razmjenom iskustava”, prepričavaju nam Ada i Amra.

Što se tiče novih “avanura” i projekata, u skorije vrijeme planiraju da se posvete izradi nove kolekcije za jesen, koja će činiti udobnu joga opremu za prakticiranje.

“Posvetiti ćemo se još više u aspektu joge, pa u čitavoj ovoj priči možete očekivati više radionica i događaja u prirodi. Nastavljamo sa redovnim Vinyasa joga časovima i ono što je novina za nas obje, jesu redovni onlajn časovi Kundalini joge koje planiramo da počnemo od septembra”, kažu Ada i Amra i dodaju da su zahvalne svima koji su prepoznali svoj dio u njihovoj priči, koja se tek počela pričati.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar