fbpx

Svoj prvi instrument zasvirao je sa samo četiri godine kao član udaračkog ansambla u „Bošnjačkom horu Azizija”. Tri godine poslije, Senad Kukuljević iz Orašja je počeo svirati klavir, a onda se u njemu svojevremeno probudila i ljubav prema različitim instrumentima kao što su: gitara, kudum, turski saz, kong, bongosi, def i mnogi drugi. Njegovi roditelji Eldina i Adnan Kukuljević kao utemeljitelji i članovi hora „Azizija” pomogli su mu da se u svijetu glazbe i glazbenog stvaralaštva pronađe kao član grupe, ali i individua. Svoj prvi pjevački nastup imao je sa samo deset godina, a nekoliko godina poslije svoju muzikalnost pokazao je i u katoličkom zboru „Adoro”, kao njihov prvi član islamske vjeroispovijesti.

Piše: Samra Šakanović Prgić, Foto: Samra Šakanović Prgić

Senad Kukuljević rođen je 1999. godine u malenom gradu na obali rijeke Save. Pored klasičnog obrazovanja Senad je u Orašju završio i osnovnu muzičku školu. Nakon vjerske gimnazije, točnije Behram-begove medrese, upisao je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Baš kao ljubav prema glazbi, i njegova privrženost religiji potekla je od njegovih roditelja. Senadova majka Eldina dugogodišnja je aktivistica i članica Odbora za međureligijsku suradnju u Orašju. Senad je horu „Azizija” uz podršku svojih roditelja odrastao, napredovao i razvijao se kao čovjek, ali i kao glazbenik.

Foto baza

„Kroz udarački ansambl u „Aziziji” stekao sam vještine sviranja na različitim vrstama udaraljki kao što su kudum, djembe, kong, bongosi i def. Također, bio sam član i mladog sastava tamburaša u kojem sam svirao prim”, ističe Senad.

Foto: Samra Šakanović Prgić

Dodaje kako je u medresi naučio svirati nekoliko različitih instrumenata koji su ključni elementi u turskoj tradicionalnoj glazbi. Njegov talent, volja i želja za napretkom nisu ostali nezamjetni kako u njegovoj lokalnoj zajednici tako i u mnogim drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine, ali domaćim medijima najviše pažnje privukao je Senadov nastup u katoličkom zboru „Adoro”. Onima koji su se možda i zapitali kako je moguće to da učenik medrese nastupa u katoličkom zboru, Senad je kratko i jasno odgovorio.

„Vjerujte, to je kod nas u Orašju sasvim normalno”, kaže on.

Njegova nastavnica u muzičkoj školi, Marija Nedić, bila je ujedno i voditeljica zbora, a onda kada im je zatrebala pratnja tarabuke, znala je kako je Senad pravi izbor za njih.

„Osim što mi je drago što sam u jednom životnom periodu bio član zbora „Adoro”, još veća mi je radost to što sam kroz taj rad stekao mnoga nova prijateljstva i sa njima putovao na različite destinacije kojih se i dan danas rado sjećam”, rekao je Senad za eTrafiku.

Foto: Samra Šakanović Prgić

Zahvaljući njemu i njegovoj nastavnici Mariji, u Franjevačkom samostanu u Tolisi, po prvi put začula se ilahija „Kad procvatu behari” koja je izazvala gromoglasan aplauz kod svih prisutnih.

Sve dok postoji glazba kao osnovna nit koja ih spaja i prožima, ovaj mladić, naučen da voli i poštuje drugo i drugačije nikada nije pravio razlike između svojih prijatelja iz bošnjačkog hora i katoličkog zbora. Iako zbog svakodnevnih obaveza nema mnogo slobodnog vremena, Senad zna kako je vježba ključ svakog napretka, a u budućnosti bi se volio baviti glazbenom produkcijom.

„Ne znam što nosi sutra, ali znam da ću sebe pronaći u glazbi. Želio bih se baviti glazbenom produkcijom, a svaki novi dan sve sam bliže tom cilju. Baš zato poručio bih  mladima da ne odustaju od svojih snova”, rekao je.

Početkom ove godine, Senad je kao gost pozvan na susret i druženje omladine pod nazivom „Večer ilahija, kasida i sevdaha”, gdje je s drugim aktivistima iz nekoliko lokalnih zajednica radio na promicanju duhovnih, kulturnih i tradicionalnih vrijednost. Hor u kojem je počeo svirati sa samo četiri godine još uvijek je aktivan, a Senad i dalje ide stopama svojih roditelja. S ostalim članovima hora „Azizija”, ali i samostalno, Senad je nastupao u mnogim mjestima širom Bosne i Hercegovine, ali i regiona.

Ove godine „Azizija” je proslavila svoj 28 rođendan, koji su upriličili onlajn koncertom. Također, Senad je nedavno u suradnji s horom Ehli Iman snimio i svoju prvu ilahiju koja nosi naziv „El Halik”. Glazba, doista, spaja ljude, a ovaj talentirani mladić i glazbenik jedan je od najboljih dokaza za to. Za kraj našeg razgovora Senad je svojim vršnjacima poručio da uvijek slijede svoje srce i ne gledaju na druge ljude, jer čovjek ispunjenog srca je sretan čovjek.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Napiši komentar