fbpx

Da je Sarajevo grad toplih priča i dobrih zanatlija dokazuju Belma Ustović i Edin Osmanović. Oni, zahvaljujući svom unikatnom brendu “Woof Wood” pomažu desetinama napuštenih pasa i mačaka. 

Piše: Alem Bajramović, Foto: Alem Bajramović

Na svom tavanu u jednoj od starogradskih sarajevskih mahala Belma i Edin napravili su malu radionicu iz koje izlaze proizvodi od drveta namijenjeni kućnim ljubimcima, a prihod ide za potrebe napuštenih i spašenih životinja.

Podrži eTrafiku

I prije samog početka njihove radionice, Belma i Edin pružili su dom mnogim napuštenim životinjama. Sada imaju petnaestak mačaka i četiri psa, ali taj broj sklon je promjeni s  obzirom na to da se među ‘mačkama pročulo’ gdje mogu naći hranu i činiju pažnje.

„Uvijek dođe neka nova. Neko donese ili sama dođe, vidi da ima hrane. Nahraniš je dva puta i ostane. Takav je životinjski instinkt. Ali sevap je pomoći životinji“, kaže nam Edin.

Kako institucionalni odnos prema napuštenim životinjama u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou, brigu o njima preuzimaju pojedinci i rijetke skupine ljudi. Krzneni drugari zaslužuju siguran prostor, hranu i posjete veterinaru, no to sve košta.

„Ko ima jednog cuku kaže, trošak je. Kamoli da brineš i o svojima, i o onima na ulici, u pansionima… I mi smo mislili da uradimo nešto novo da možemo skupiti pare za napuštene cuke i mace, a ima ih puno. Ima i ljudi koji se bave zaštitom životinja, ima i onih koji se samo tako predstavljaju pa su i donatori skeptični po tom pitanju. Mi smo odlučili da napravimo brend i hvala bogu za početak je dobro. Tek smo nekih šest mjeseci u ovome”, objašnjava nam on dok razgledamo radionicu.

Belma i Edin su u emotivnoj vezi već pet godina, a to vrijeme proveli su i sa psima i mačkama. Čak su sa njima obišli i pola Evrope. Oboje imaju svoje redovne poslove. Belma se bavi marketingom, menadžmentom i ugostiteljstvom, a Edin je stolar. U novom poslu koji obavljaju, pored njihovih ostalih obaveza, vladaju organizacija, dogovor, razgovor i ljubav.

„Ona ideju, ja ideju. Ja sam u radionici, ona fotografiše proizvode i promoviše ih na društvenim mrežama. Nekad ja odgovaram na poruke, nekada ona. Tako da se podijelimo kako ko može“, dodaje Edin.

Belma se vratila u Bosnu i Hercegovinu iz Belgije, gdje je živjela još od prije rata. Edin je od djetinjstva volio drvo i zanate.

„Uvijek sam volio nešta da čeprkam. Dok sam bio dijete uvijek što sam dotakao, to sam i pokvario. A sad se stvarno sebi divim kako sam neke stvari usavršio. Radim i volim sve raditi, sve što se tiče zanata. Ali drvo mi je najdraže. Drvo je nešto što je prirodno i lijepo, da se obrađivati, da se farbati“, govori nam.

Asortiman proizvoda je veliki i pretežno se odnosi na pse i mačke. Tu su hranilice, grebalice, kreveti, držači za telefone, držači za povoce, ali i majice, kačketi, kišobrani, šolje sa motivima njihovog psa Džekija. Džeki je postao popularan putem Instagram stranice „Dnevna doza Džekca”, gdje se svako malo nađe u raznim situacijama i odjevnim kombinacijama, ali i mimovima.

„On je jedino ters na početku. A kad te upozna onda ti loptu daje“, opisuje ga njegov vlasnik.

Prilikom posjete radionici društvo nam je pravio Arči, ali bio je spreman i da pomogne i da pozira ispred fotoaparata.

Svi predmeti od drveta izrađuju se ručno uz korištenje prirodnih ulja i boja na vodenoj bazi. Ono što ističe ovu priču je to što sav prihod od proizvoda pod nazivom “Woof Wood” ide u humanitarne svrhe. Od zarađenog novca kupuje se hrana, plaćaju se veterinarske usluge, vakcine, čišćenje od parazita, pansioni za životinje, prevoz, higijenske i druge potrepštine za napuštene životinje. Zbog ove male radionice na desetine pasa i mačaka sada je sretno jer jedu kvalitetnu hranu, spavaju na sigurnom ili igraju se.

Woof Wood” proizvodi za sada su obišli prostore bivše Jugoslavije, a Belma i Edin planiraju proširiti tržište i na prostor Evrope. Ako potražnja i proizvodnja poraste planiraju proširiti radionicu, a to znači i da bi veći broj pasa i mačaka bio sigurniji i sretniji.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Pročitajte i:

Život u izolaciji sa čoporom pasa

Briga o životinjama nema radno vrijeme

 

Napiši komentar