fbpx

Pored uspjeha na takmičenjima, sticanje prijateljstava i poznanstva članova svih generacija, najvažnija je odlika Debatnog kluba “Gorgije” banjalučke Gimnazije. On je jedan od najznačajnijih čuvara debatne tradicije u ovom gradu, zahvaljujući kojem se razvila većina današnjih studentskih i srednjoškolskih debatnih klubova u Banjaluci.

Piše: Andrea Šurlan; Foto: Vanja Stokić       

Veliki broj banjalučkih gimnazijalaca tokom godina postali su dio ovog kluba, sa željom da unaprijede svoje govorništvo i znanje o opštim problemima svoje zajednice. Razvoj kritičkog mišljenja i kulture dijaloga kojeg se pridržavaju, formira ih u mlade osobe sposobne da se bore za ljudska prava i rješavanje aktuelnih problema u društvu. Argumentovanim govorima pokušavaju zajednički da dođu do rješenja. Ono što je posebno važno jeste činjenica da timskim radom stiču nova poznanstva i prijateljstva.

Podrži eTrafiku

Profesorica srpskog jezika i književnosti Branka Ljubojević, mentorica je učenicima u Debatnom klubu “Gorgije”. Ona se debatom počela baviti dok je predavala u srednjoj školi u Brčkom, gdje je, kako kaže, učila od svojih učenika.

Profesorica Branka Ljubojević, Foto: Vanja Stokić

Od oktobra 2012. godine, počinje da radi u banjalučkoj Gimnaziji i ponovo aktivira debatni klub. Prvo su ga činili učenici trećih i četvrtih razreda, a kasnije su im se pridružili i mlađi učenici. Debatanti su zajedno osmislili naziv kluba, napravili logo, stranicu i Fejsbuk grupu, kako bi učenici imali što brži pristup. Svake godine održavaju se audicije, pa je tako klub svake godine bogatiji za novi broj članova. Audicije nisu eliminacionog karaktera, pa tako svaki učenik koji ima interesovanje može da pokuša da se bavi debatom.

“Debatno iskustvo se i te kako primijeti kod učenika. Nakon neke dvije godine aktivnog bavljenja debatovanjem, učenici imaju vidjiv napredak u aspektima samopouzdanja, konstrukcije njihovih govora, te samih usmenih odgovora u školama i fakultetima, gdje se snalaze mnogo bolje od ostalih učenika”, istakla je profesorica Ljubojević.

Foto: Vanja Stokić

Debatni klub “Gorgije”, svojom aktivnošću mnogo je doprinio u razvijanju debate u okolini. Zahvaljujući ovom klubu razvili su se debatni klubovi na Fakultetu političkih nauka, Pravnom fakultetu i Katoličkom školskom centru “Ivan Merc” u Banjoj Luci. Profesorica Ljubojević i njeni učenici, prošle godine su radili na edukaciji učenika u drugim školama, upoznavajući ih sa debatnim vještinama u sklopu radionica Perpetuum Mobile-a.

“Debata je jedna vrlo korisna vještina, u smislu organizacije govora, istraživanja i pripreme argumenata. Istraživanjem učenici uče da ispituju različite perspektive nekog problema, da kritički razmišljaju i sagledaju širu sliku, kako bi što lakše došli do rješenja. Međusobna komunikacija u timovima se mnogo popravlja i sklapaju se prijateljstva. Ipak, kvalitet pravog debatanta, jeste da može da debatuje u svakom okruženju “, kaže Ljubojevićeva.

Najveći uspjesi Debatnog kluba “Gorgije” jesu dva osvojena državna prvenstva Bosne i Hercegovine 2015. i 2016. godine, te četiri regionalna prvenstva, kao i veliki broj nagrada za pojedinačne govornike na takmičenjima. Više puta su banjalučki gimnazijalci odnosili pobjedu za najboljeg govornika i besjednika na takmičenjima.

Profesorica Branka Ljubojević, Foto: Vanja Stokić

Takođe, debatanti ovog kluba učestvovali su i na nekoliko međunarodnih takmičenja, gdje su debatovali na engleskom jeziku. Nažalost, u obrazovnom sistemu, debata kao takmičarska vještina nije dovoljno finansijski podržana, pa su zbog toga odlasci na ovakva takmičenja rijetka.

Maja Savković i Anastasija Đorđa Bosančić su bivše učenice gimnazije iz Banjaluke i članice Debatnog kluba “Gorgije”. Zajedno sa svojim timovima osvajale su pobjede na mnogim takmičenjima i iza sebe imaju bogato debatno iskustvo, kao i uspomene koje će pamtiti čitav život.

“U Debatnom klubu “Gorgije”, naučila sam mnoge korisne informacije, upoznala predivne ljude, sklopila prijateljstva i zaista uživala u svakoj debati u kojoj sam učestvovala. Debata mi je promijenila život u pozitivnom smjeru, jer sam uspjela da prevaziđem lične nesigurnosti, steknem samopouzdanje i da u svakoj konverzaciji mogu da odaberem prave riječi i argumente kako bih potkrijepila svoje stavove”, prisjeća se Maja.

Anastasija smatra da je debata najidealniji oblik aktivnosti za razvoj ličnosti i da obuhvata sve krucijalne vještine koje bi jedno misleće biće trebalo da posjeduje.

“Sve ono što učenici nemaju priliku da iskuse u sklopu školskog kurikuluma, postaće dio njihove rutine kroz pripreme za debatu. Debata nas uči poštovanju, kulturi dijaloga, kritičkom rasuđivanju, a nadasve retorici i pravilnom verbalizovanju svojih misli”, ističe ona.

Debatni klub “Gorgije” održava javne debate u prostorijama Gimnazije, kao i u drugim javnim ustanovama, gdje je moguće čuti stavove mladih i perspektivnih gimnazijalaca. Zajedno sa svojom mentoricom, profesoricom Ljubojević, nadaju se da će značaj debate biti više primijećen, te da će ona nastaviti da se razvija i dalje.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji realizuju Udruženje BH novinari i Asocijacija elektronskih medija u BiH, pod pokroviteljstvom Evropske unije.  Sadržaj teksta isključiva je odgovornost UG “eTrafika.net” i ne odražava nužno mišljenje Evropske unije.

Napiši komentar