fbpx

“Kabinet tolerancije”, radno je mjesto profesora bosanskog jezika i književnosti Enesa Avdičevića (39). Ova neobična učionica osnovne škole u Teočaku, maloj opštini u blizini Lopara, mjesto je na kome njegovi đaci uče mnogo više od lekcija predviđenih nastavnim planom i programom.

Piše: Nataša Tomić; Foto: Vanja Stokić

“Naš put je mir”, “Bogatstvo različitosti” i “Mržnja + predrasude su recept za katastrofu”, glavne su poruke ispisane na zidovima njegovog kabineta. Svojim radom na polju neformalnog obrazovanja promoviše suživot, kulturu tolerancije i mira među mladima. Dobitnik je različitih priznanja za svoj rad, te je prepoznat i u drugim lokalnim zajednicama. Među najznačajnijim nagradama svakako je i ona iz 2019. godine, kada je proglašen jednim od 45 najboljih nastavnika sa područja bivše Jugoslavije.

Podrži eTrafiku

Osim što je profesor, Enes je i predsjednik Općinskog društva BZK „Preporod“ i koordinator Koalicije za borbu protiv mržnje „Društvo bez predrasuda“. Pored toga, vođa je i radne grupe na USAID-ovom projektu PRO-Budućnost i jedan od dobitnika nagrade za radne grupe koje se ističu zalaganjem, partnerstvom, inicijativom i radom na izgradnji povjerenja.

Nagrada za najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije, Foto: Vanja Stokić

Koalicija za borbu protiv mržnje trenutno djeluje na teritoriji pet opština iz oba entiteta: Čelić, Sapna, Teočak, Lopare i Ugljevik. Cilj ove koalicije je promocija pozitivnih primjera u lokalnim sredinama te razbijanje stereotipa i predrasuda.

„Sve aktivnosti u organizaciji Koalicije za borbu protiv mržnje ‘Društvo bez predrasuda’ protkane su međuopćinskom saradnjom različitih aktera, članova Koalicije (odgojno–obrazovne institucije, sportski kolektivi, NVO sektor, predstavnici medija i društveno-odgovorni pojedinci). Oni kao rezultat imaju promociju pozitivnih primjera u lokalnim sredinama, razbijanje stereotipa i predrasuda koji mogu dovesti do mržnje i nasilja, razvoj kontra narativa mržnji i ekstremizmu, učenje o različitostima, razvijanje empatije prema osobama u stanju potrebe, izgradnju  doprinosa društvenoj zajednici i očuvanja društvenog dobra“, govori Enes za eTrafiku.

Detalj iz “kabineta tolerancije”, Foto: Vanja Stokić

U proteklih šest godina, koliko Koalicija postoji, organizovali su više od 120 različitih događaja na kojima su učestvovali članovi iz svih pet opština. Pored toga, radili su i na edukaciji mladih i prevazilaženju međugeneracijskog jaza.

Između ostalog, organizovali su i Ljetni kamp kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, oslikavanje murala prijateljstva na obali jezera Snježica, a Omladinski kamp tolerancije organizuju već nekoliko godina. Snježica je odabrana jer spaja ljude tog kraja. Naime, jednu stranu jezera naseljavaju Srbi, a drugu Bošnjaci. Jezero je tačka spajanja, cilj je da se ukaže da svi, uz malo volje i truda, možemo zajedno da živimo.

„Pored organizovanja kulturnih, edukativnih, umjetničkih i sportskih događaja, obilježavanje značajnih datuma iz mirovnog kalendara, paralelno smo radili na edukaciji, posebno mladih članica i članova o važnosti neformalnog obrazovanja, jačajući kapacitete udruženja iz kojih dolaze. Prevazilaženje međugeneracijskog jaza, saradnja mladih i osoba treće životne dobi jedan je od rezultata  koji bismo izdvojili“, ističe naš sagovornik.

Omladinski kamp u Snježici, Foto: Vanja Stokić

Tako su kroz Kamp medijske pismenosti 60 mladih učesnika i učesnica iz šest opština, u kojim Koalicija djeluje, edukovali o važnosti promovisanja izgradnje mira i povjerenja putem medija, izgradnje kritičkog promišljanja i razvoja pismenosti. Na ovom kampu su i predstavnici vjerskih zajednica govorili o međureligijskom dijalogu i pomirenju.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kulturne različitosti 2019. godine, članovi ove Koalicije su prisustvovali i “Iftaru prijateljstva”, a sve kako bi se svi njihovi članovi upoznali sa običajima drugih religija.

Svojim aktivnostima, Koalicija među mladima promoviše volonterizam i njegov značaj za društvo. Organizovali su i različite akcije poput akcije čišćenja i uređenja pristupnog puta Omladinskom parku tolerancije, nabavci knjiga za školsku biblioteku, podjeli prehrambenih paketa siromašnim stanovnicima Ugljevika i Teočaka, te odlazili u nabavku starijim stanovnicima svojih opština za vrijeme pandemije.

Učesnik je i organizator različitih edukacija, Foto: Vanja Stokić

Upravo iz tog razloga, Enes Avdičević, kao jednu od najvažnijih promjena nastalih djelovanjem Koalicije ističe saradnju koja se iz nje izrodila.

„Spremnost na saradnju, organizacija zajedničkih događaja, izrada i usvajanje Akcionog plana za unapređenje društvene povezanosti, potpisivanje Memoranduma o saradnji i zajedničkom djelovanju različitih aktera koji djeluju u okviru Koalicije iz pet opština, neke su od promjena nastalih na lokalnom nivou. Izuzetno dobro su prihvaćene od strane opštinskih vlasti i lokalnog stanovništva, što je rezultiralo intenziviranjem međuopćinske saradnje i formiranjem stalne Radne grupe u koju su uključeni i članovi Koalicije“, pojašnjava.

Plaketa PRO-Budućnost, Foto: Vanja Stokić

Enes ističe i da je Koalicija svojim radom i organizacijom kulturnih, sportskih i edukativnih događaja postala prepoznatljiva od strane lokalnih vlasti. Njihove aktivnosti su značajne za sve, a posebno za ruralna područja.

„Organizovanje aktivnosti koje podrazumijevaju učešće mladih različitih nacionalnosti od izuzetne je važnosti posebno u ruralnim sredinama kao što su opštine u kojima djeluje Koalicija, jer su to prilike za usvajanje novih znanja, razmjena iskustava, kreiranje alata za razumijevanje prošlosti stvaranjem bolje budućnosti koja će se zasnivati na empatiji i toleranciji. Ovdje bismo posebno istakli zajedničke aktivnosti koje organizujemo svake godine na osnovu ranije usvojenog Plana rada Koalicije: Međuentitetski mirovni kamp Sniježnica, Omladinski forum, Međuopštinsku likovnu koloniju, Olimpijada tolerancije i Međureligijske edukativne susrete mladih“, ističe Enes Avdičević.

Natpisi u “kabinetu tolerancije”, Foto: Vanja Stokić

Iz svog rada sa mladima, ističe da oni, čak i kada rade na projektima i radionicama, nailaze na razne prepreke koje ne mogu sami da prevaziđu.

„Kreiranje perspektivnije budućnosti, na način da se mladima obezbijedi prilika da preuzmu odgovornost za svoje postupke i postanu društveno odgovorni kroz proces cjeloživotnog učenja, prilagođenog potrebama mladih, jedan je od modela koji se primjenjuje u koalicionom radu. Mladi, iz nezadovoljstva i dosade sve češće potežu za porocima, a prevelika dostupnost internetu jedan je od faktora koji doprinosi sve manjem broju onih koji se bave sportom, koji vrijeme provode u prirodi ili na igralištima“, objašnjava on.

Jedan od murala oslikanih u Snježici, Foto: Vanja Stokić

Kaže i da obrazovni sistem treba učenike da pripremi na sve izazove sa kojima će se susretati tokom života. Zato je i važno neformalno obrazovanje. To je prilika za mlade da uče o temama o kojima se u školi ne govori.

„Obrazovni sistem, po kojem se obrazuju mladi ljudi u BiH, trebalo bi da odgovori na pitanje — Kakva, doista, danas treba da bude škola koja učenike priprema za život? Nastavnici kao i šire društvo treba da budu svjesni da naše obrazovanje ne može pripremiti mlade ljude na izazove sa kojima će se sretati tokom svog života. Uslovi, u kojima trenutno živimo, jednostavno se prebrzo mijenjaju. Jedan od zadataka škole kao odgojno-obrazovne ustanove treba biti poticanje učenika na otvorenost i radoznalost“, govori.

Detalj iz “kabineta tolerancije”, Foto: Vanja Stokić

Dalji planovi Koalicije, uključuju, između ostalog, i jačanje kapaciteta, širenje rada, uključivanje drugih opština kao i saradnju.

„Plan rada Koalicije za borbu protiv govora mržnje ‘Društvo bez predrasuda’, temelji se na ranije usvojenom četverogodišnjem Akcionom planu koji, pored redovnih aktivnosti, podrazumijeva jačanje kapaciteta Koalicije, proširenje rada Koalicije na teritorij susjednih gradova i opština iz oba BH entiteta, saradnju sa fondacijama i ambasadama zemalja EU u BiH, pripremu i realizaciju različitih projektnih aktivnosti, prekogranične saradnje koje za cilj imaju: borbu protiv govora mržnje na internetu, izgradnju mira, uvažavanje kulturnih različitosti,  prevenciju i edukaciju na polju ekologije, pravilnoj upotrebi energije i zaštiti životne sredine, promociju Majevice kao zajedničkog turističkog potencijala“, završava priču Enes Avdičević.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

Napiši komentar