fbpx

Nastao 2019. godine, iz lične potrebe za svakodnevnim, jednostavnim rancem, „St.ranac“ je brend koji je stvorila arhitektica Azra Hodžić (33) iz Sarajeva. Ona je, zahvaljujući kombinovanju znanja stečenog tokom studija arihtekture sa svojim ličnim senzibilitetom ka jednostavnoj estetici, uspjela da učini svoje proizvode prepoznatljivim i prigodnima za sve prilike.

Piše: Danica Novaković; Naslovna fotografija: Muna Nazak

Prvi proizvod koji je Azra napravila bio je jednostavni ruksak namijenjen za ličnu upotrebu. Nedugo zatim, njeni prijatelji poželjeli su da imaju nešto slično, što je ohrabrilo da svoj hobi pretvori u biznis. Ideja je bila da u svaki dizajn utka emocije i tako stvori proizvod koji će njeni kupci obožavati i osjećati se ugodno dok ga nose.

Podrži eTrafiku

„Pružanje jedinstvenog iskustva koje nude ručno izrađene stvari je jednostavno neprocjenjivo. Ono što mogu sa sigurnošću reći, jeste da su kvalitetne tkanine, prilagođen dizajn, te pažnja usmjerena ka detaljima kao i posvećenost recept za stvaranje svakog St.ranac ruksaka“, izjavila je Azra.

Foto: Franjo Matković

Pored samog naziva brenda, koji ga ističe iz mase, o prepoznatljivosti brenda svjedoči i to da je „St.ranac“ proputovao i izvan granica naše zemlje. Zahvaljujući dostavi koju danas nude za cijeli svijet, njihovi proizvodi stigli su do Afrike i Amerike. Iako se, za sada, njeni proizvodi prodaju na njihovom veb šopu, na Instagramu i Fejsbuku, kao i u koncept prodavnicama u Sarajevu i Zenici, Azra se nada da će biti prilike i za izlaganje u drugim državama širom Evrope.

„Naziv je nastao spontano, na kafi u razgovoru sa prijateljicom. Željela sam da ime brenda bude na bosanskom jeziku, a da je zanimljivo i da zapravo predstavlja produkt. Nastalo je iz igre riječi, pokušavali smo nabrojati sve sinonime koje koristimo za ruksak i jednostavno je došao spontano ovaj spoj — St.ranac“, ispričala nam je Azra.

Foto: Muna Nazak

Ono što St.rančeve čini toliko privlačnim i zapaženim, jeste to što je u njihovu izradu uloženo puno truda, kao i zbog toga što su izrađeni od veoma kvalitetnih materijala. Tako Azra bira materijale koji se uklapaju u estetiku koju St.ranac predstavlja, a to je jednostavnost, minimalizam i posebnost. Najčešće su to: eko koža, vodootporna tkanina, prirodna koža, PVC folija, te slikarsko platno.

„Svaki St.ranac se ručno priprema, kroji se vanjski i unutrašnji dio, to jest, postava, potom se pripremaju kaiševi i kopče, te se vrši pozicioniranje logoa. Kada je sve to pripremljeno, prošiva se na industrijskoj mašini i tako gotov čeka da krasi nečija leđa. U pravljenju St.ranaca tekstil iskorištavamo maksimalno i nemamo ostataka, a svaki ruksak se pravi po narudžbi ili eventualno imamo po jedan od svakakog, te tako volimo reći da propagiramo ‘slow fashion’“, objasnila nam je Azra.

Foto: Muna Nazak

Ipak, prema Azrinim riječima, najljepši momenti u ovom poslu su pozitivni komentari zadovoljnih korisnika, te njihov povratak po nove proizvode ili po poklon za prijatelje. Naravno, najbolja reklama su oduvijek bili zadovoljni kupci koji ih svakodnevno bodre usmenom pohvalom i kupovinom njihovih proizvoda.

„S obzirom na to da radimo po narudžbi trudimo se uvijek ispuniti očekivanja kupaca, te ispuniti im sve njihove želje. Ponekad radim ilustracije, koje nacrtam, pa se presom ili metodom sito štampe oslikavaju na rančeve, ili ponekad to bude kombinacija ponuđenih materijala. Jednom sam tako došla sama na ideju da ručno oslikam materijal bojom namjenjenom za slikarsko platno i tekstil, pa je taj ranac nazvan ‘Pollock’, ujedno i moj  najdraži“, ispričala nam je.

S obzirom na to da je ovaj posao spoj rada rukama, kreativnog procesa osmišljavanja, marketinškog i komercijalnog rada, zahtjeva puno truda, tako da Azra radi i više od osam sati dnevno, ali to joj ipak ne pada teško jer „radi ono što voli“, izjavila je za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar