fbpx

Supružnici Gordana i Mihajlo Dojčinović osnivači su domaćeg brenda prirodnih voćnih sokova i namaza proizvedenih u Gornjim Podgradcima kod Gradiške. Poželjeli su da njihovi zdravi proizvodi budu dostupni svima, te su prije tri godine izašli na tržište sa svojom „Fruit Organicom”.

Piše: Nataša Todoranović

Specifičnost ovih proizvoda se ogleda u tome što ne sadrže vodu, sećer, aditive niti konzervanse, već su dobijeni isključivo presanjem i pasterizacijom. Zbog toga su sačuvali sve vitamine, minerale i vlakna koji su neophodni za jači imunitet organizma.

Podrži eTrafiku

„Naš radni dan počinje veoma rano i traje do kasno naveče. Nakon branja plodova vrši se dovoz u prerađivački pogon gdje se voće prvo dobro opere, a nakon toga ide u mlin za mljevenje. Iz mlina ide u koš za presanje odakle iscjeđen sok direktno odlazi u pasterizator. Tada nastupa točenje, poslije kojeg slijedi hlađenje soka i skladištenje”, objašnjava proces proizvodnje, Gordana, osnivačica brenda Fruit Organica.

Više od 20 različitih vrsta sokova i oko deset namaza, pekmeza i džemova, svakodnevno izlazi iz proizvodnje porodične kuće Dojčinović. Poslovi su podijeljeni između Mihajla, koji je zadužen za nabavku sirovina, dok njegova supruga Gordana obavlja poslove administracije i organizacije.

„Domaći proizvodi nisu dovoljno cijenjeni srazmjerno trudu i ulaganju koje proizvođač ulaže u njih. Potrebno je još puno raditi na svijesti svih nas kako bismo se okrenuli isključivo domaćim proizvodima koji su puno zdraviji od uvoznih. Tržište nije lako osvojiti jer je mnogo proizvoda, konkretno sokova, koji to uopšte nisu. Ti sokovi, u suštini, uopšte ne sadrže voće i kao takvi su znatno jeftiniji od matičnog soka koji mi proizvodimo. Iako je razlika u kvalitetu ogromna, teško se nositi sa takvom cjenovnom konkurencijom”, ističe Gordana.

Glavni prioritet „Fruit Organice”, nastale u srcu voćnog potkozarskog kraja, je zdravlje svih nas.

„Moja porodica se tradicionalno bavi voćarstvom već 45 godina, te smo zbog problema plasmana i niske otkupne cijene osnovali preduzeće kako bismo naše voće, koje je jako velikog kvaliteta mogli prerađivati u zdrave sokove bez konzervansa i šećera“, kaže Gordana.

Kao glavni izazov današnjeg vremena, ona navodi činjenicu da je u isto vrijeme majka, domaćica i preduzetnica, te da joj je jako teško kao ženi da se izbori u svijetu preduzetništva.

„Planovi za dalje su isključivo utemeljeni na dosadašnjem radu u izvornom obliku, a to je da kvalitet mora pobijediti, a mi samo treba da izdržimo i dočekamo to vrijeme. Proizvodnju konstantno proširujemo i uvodimo noviju opremu za preradu sirovina, zbog bržeg i lakšeg obavljanja proizvodnje”, govori Gordana za kraj našeg razgovora.

„Fruit Organica” proizvode možete pronaći na njihovoj web stranici, kao i u radnjama širom BiH. Takođe, moguća je i dostava ovih prirodnih sokova i namaza.

Napiši komentar