fbpx

Kada je Edina Hadžić iz Sarajeva (37), odlučila da u djelo sprovede svoju davnu želju za osnivanjem ženskog modnog brenda, nastao je “Stribor”. Ona je u ovom projektu vidjela priliku da drugima pokaže svoje viđenje mode.

Piše: Danica Novaković, foto: Sanela Zukić

Iako je osnivanje “Stribora” bilo ostvarenje njenog sna, nažalost druge obaveze nisu joj dopuštale da se u potpunosti posveti ovom projektu. Ipak, pored svih tih aktivnosti nastavila je da se bavi dizajniranjem torbi. Za Edinu torbe su popratni element odjevne kolekcije, stoga bira materijale koje su obično isti ili slični onima koji dominiraju u drugim kolekcijama. Ona se, kao dizajnerka, vodi idejom da torbe treba da budu iste boje ili materijala kao kaput na kojem se nose.

Foto baza

„Bitno je da se torbe utope izgledom, bojom, a ne da dominiraju. Mislim da torbe treba da imaju svoju funkciju prije svega, i da su lake za nositi. Tu naravno postoji još jedan jako bitan faktor, a to je da ‘Stribor’ brend koji treba da preslika moj lični stav, kada je moda u pitanju. I iskreno, nisam do sada nikad bila sigurna šta je tačno taj moj stav i šta je novina koju ja mogu da pružim u ovom polju. Ipak, uporedo sa razvojem mene kao dizajnerke polako sazrijeva i ‘Stribor’“, ispričala nam je.

Pored toga što se trudi da njene kreacije budu praktične, ona nastoji i da iskoristi sav preostali otpad. U tome joj olakšava i to što sve još uvijek proizvodi ručno, te bira materijale koji su ostali nakon proizvodnje neke veće serije odjeće. Takođe, i to što sve izrađuje prema sopstvenoj zamisli, te ne pravi torbe po narudžbi.

„Trenutno sve radim sama, i iako mi to ide u prilog kada je u pitanju moja zamisao da iskoristim sav otpad, taj način rada je i dosta nezahvalan i ne dozvoljava rast brenda. Proces proizvodnje je jako spor, te su zato i proizvodi skupi, a ponuda limitirana i neredovna. Naravno, proces izrade konstrukcije i dizajna će ostati uvijek nešto što ću ja raditi, ali će se način proizvodnje promijeniti. Na taj način će brend biti više cjenovno dostupan“, objasnila nam je Edina.

Kada je u pitanju prodaja njenih proizvoda, ona smatra da su danas onlajn trgovine sve zastupljenije i bitnije, te je tako njene proizvode moguće pronaći na njenoj Instagram stranici. Uprkos tome što kod nas taj trend malo kasni, tržište se polako navikava na ovakvu kupovinu. Danas, u vrijeme fizičke izolacije i čestih pojačavanja mjera, to je često jedini način prodaje. Zbog toga je odlučila da se za početak osloni isključivo na onlajn prodaju.

Napiši komentar