fbpx

Shvativši da je u BiH veoma teško pronaći posao u struci, Hana Ferhatović (26) iz Visokog, dobila je ideju da osnuje obrt “Hanumica” i da započne sa pripremom tradicionalnih bosanskih jela kao što su klepe, buredžici i torteline. Uz pomoć porodice i prijatelja uspjela je da prebrodi početne poteškoće i ostvari svoj san ― da ima vlastiti biznis.

Piše: Danica Novaković; Foto: Aida Redžepagić

Hana nikada nije pomišljala na odlazak iz Bosne i Hercegovine, odlučila je da se bori kako bi uspjela da ostvari svoje snove ovdje. Želja joj je bila da radi, ali da pri tome zbog posla ne bude razdvojena od svoje djece i ostatka porodice. Tako je zaživio njen obrt “Hanumica”, kao idealno rješenje u kojem je uspjela da spoji svoju strast prema kuhinji i porodicu.

Foto baza

„Nisam željela da sjedim skrštenih ruku pa sam odlučila da uz pomoć porodice, pokrenem nešto što će biti moje i na šta ću moći preusmjeriti svu svoju energiju. Rekla bih da sam odlučila sama krojiti svoje snove. Kad smo počeli priču sa klepama došli smo na ideju da, bez obzira na tradiciju, moramo našim mušterijama pružiti i nešto novo i ‘moderno’ što možda kod nas nije toliko zastupljeno. Onda smo uveli u proizvodnju i torteline sa četiri vrste sira, koje su ubrzo stekle svoje vjerne kupce“, govori ona.

U vremenu kada je teško pronaći kvalitetan proizvod, Hana se trudi da kupcima svojih proizvoda obezbijedi kvalitet i dobar ukus. Ona se godinama trudi održati isti kvalitet, te zato ne mijenja recepturu i osluškuje potrebe drugih. Pored klepa i tortelina, u “Hanumica” ponudi moguće je pronaći ajvar napravljen od neprskanih paprika koji se prodaje sezonski. Sem toga, ljubiteljima bosanskih pita nudi buredžike koji svojim ukusom očaravaju svakog ko ih proba.

„Kao što sam već navela, supruga sam i majka dvoje male djece, te mi uvijek nedostaje vremena. Zbog toga što znam koliko malo vremena svi danas imamo, trudim se da svima koji kupuju moje proizvode obezbijedim ukusnu hranu, za čiju pripremu nije potrebno puno vremena. Uz ‘Hanumicine’ proizvode za samo 15 minuta na stolu imate ukusan i kvalitetan obrok za cijelu porodicu“, ispričala nam je.

U duhu tradicionalne kuhinje, Hana se trudi da i sam proces pripreme bude takav. Samim tim, sastojci i kvalitet su bolji u odnosu na industrijsku proizvodnju. Za pripremu svojih proizvoda ona koristi domaće brašno iz mlinova, te visočko meso prve klase. Takođe, bitno je naglasiti da Hanumicini proizvodi ne sadrže pojačivače ukusa, industrijske začina, niti vještačke boje i arome. Sem toga, ona prilikom proizvodnje tortelina koristi vrhunske sireve i jaja A klase.

„Iako je jako teško izabrati, favorit među kupcima su definitivno klepe. Ipak, mi ne možemo izdvojiti ni jedan, jer su svi podjednako dobri i pripremi svakog pristupamo sa istom strašću i ljubavlju. Naši proizvodi su spoj iskustva u kuhinji i ljubavi u pripremi. To je recept za odlično jelo“, izjavila je.

Hanumicine proizvode trenutno je moguće pronaći u tri marketa u Visokom, a  rade kućnu dostavu u Sarajevu. Proizvode je, takođe, moguće naručiti putem Instagram i Fejsbuk stranice. Uskoro će sve ove proizvode biti moguće kupiti u specijalizovanoj prodavnici organske i zdrave hrane u Sarajevu, koja će se ubrzo otvoriti.

Napiši komentar