fbpx

Već u petom razredu osnovne škole, Ervin Macić (16), pronašao je u matematici dozu kreativnost i kompleksnosti koja ga je privlačila. Njegov trud i rad svaki put bi urodili plodom, pa je tako ostvario zapažene rezultate na svim takmičenjima na kojima je učestvovao. Najsvježija nagrada jeste zlatna medalja na devetom Evropskom matematičkom kupu.

Piše: Amina Cerić; Foto: Radio televizija Vogošća

Završio je Osnovnu školu “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći, a trenutno Ervin pohađa Drugu gimnaziju u Sarajevu. Još od ranog djetinjstva bio je zaljubljenik u razne križaljke, slagalice i zagonetke. Smatra kako matematičko znanje nije nešto s čim se rađamo, te da je istrajnost u vježbi ključna kao i u bilo kojoj drugoj disciplini ili sportu. Ono što često dovodi do odbojnosti prema matematici jesu čvrsto ukorijenjeni stereotipi, koje je on zanemarivao i posvećivao joj sve više pažnje kroz godine školovanja.

Podrži eTrafiku

“Mislim da je upravo taj stereotip o matematici kriv za njen loš izgled u društvu. Ona nije nešto što uzmete, odmah razumijete i upamtite kao većinu drugih predmeta. Potrebno je vrijeme i strpljivosti da bi se njom u potpunosti vladalo”, kaže Ervin.

Kada je riječ o vježbi, on je praktikuje svaki dan, a razlika je samo u količini. Nekada to podrazumijeva tri sata, a nekada manje 30 minuta. Svake subote pohađa školu matematike koju organizuje Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, gdje ima priliku da vježba i uči od bivših olimpijaca.

“Dijeljenje znanja i iskustava je jedan predivan aspekat takmičenja. Osim škole matematike, pohađam redovno i kampove matematike, koje također organizuje UMKS i predavači sa Prirodno matematičkog fakulteta u Sarajevu. Kampovi se održavaju na ljeto i zimu, a koncipirani su u vidu pet grupa; početne, srednje, napredne, predolimpijske i olimpijske. Na kampu se drži oko desetak predavanja sa četiri testa koji služe kao simulacija za olimpijade”, objašnjava.

Prva takmičenja na kojima je konkurisao bila u su u sedmom razredu osnovne škole, gdje je uspio da se plasira sve do federalnog nivoa. Nije uspio da ostvari prolaz na državno takmičenje, ali ga to nije obeshrabrilo. Štaviše, dalo mu je dodatni podsticaj, pa je tako konkurisao već sljedeće godine.

“Nažalost, ponovo nisam prošao dalje, te sam radio jače u devetom razredu kada sam i otišao na Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu (JBMO), gdje sam osvojio bronzanu medalju”, priča nam Ervin.

Foto: Privatna arhiva

Važno je napomenuti da je JBMO najprestižnije matematičko takmičenje za osnovoškolce. Pored redovnih, osvajao je medalje i nagrade na vanrednim takmičenjima poput Iranske geometrijske olimpijade (srebrena medalja), Evropskog matematičkog kupa, na kampovima matematike, te testiranjima koje je organizovalo UMKS.

Takmičenje koje ga je do sada najviše proslavilo, svakako je deveti Evropski matematički kup. Pored 257 konkurenata u juniorskoj kategoriji, osvojio je zlatnu medalju i tim činom je upisao svoje ime u historiju Bosne i Hercegovine.

“Ovo je jedan uspjeh koji mi služi kao motivacija za dalje vježbanje i takmičenja. Cilj mi je uzeti medalju na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi koja je najprestižnije takmičenje nauka, te na Balkanijadi. Dobar je osjećaj kada se rad isplati i pokaže u vidu uspjeha”, ambiciozno kaže Macić.

Na zadatku voli da radi sve dok ima volje, što ponekad može da potraje. Tako je, na primjer, najteži zadatak rješavao tri dana. Ipak, kaže kako mu matematika ne može dosaditi jer uvijek nudi nešto novo za istraživanje i učenje. Osim matematike uživa još u sviranju klavira i informatici.

“Dalje školovanje najvjerovatnije ću provesti sa informatikom i matematikom. Nemam preciznu ideju šta ću raditi i gdje ću biti, ali mislim da, šta god da izaberem neću se pokajati. Što se tiče matematičkih takmičenja, imam još dvije godine da osvojim još koju medalju i ostvarim neka nezaboravna iskustva”, završava razgovor za eTrafiku.

Podržite portal eTrafika.net

Napiši komentar