fbpx

Nakon završenih studija u Banjoj Luci, gdje je predstavljen kao najuspješniji student umjetnosti na teritoriji Republike Srpske, sa diplomom pijaniste i kompozitora, Hajrudin Muhić (24) svoj muzički uspon nastavlja upisivanjem prestižnog univerziteta Berkli (Berklee) u Bostonu. Ostvarivao je zapažane rezultate na brojnim takmičenjima, njegovi komadi nagrađivani su više puta, a značajan je i njegov doprinos vaspitno-obrazovnom sistemu. Cilj mu je da svoje dalje obrazovanje usmjeri prema muzici za film i televiziju.

Piše: Amina Cerić; Foto: Privatna arhiva

Srednju muzičku školu „Savo Balaban“ u Prijedoru završio je 2015. godine, u klasi profesorice Sofije Kovačević. Sljedeći korak bio je upisivanje Akademije umjetnosti u Banjoj Luci na odsjeku za klavir. Kao redovan student, svoje studije započinje u klasi profesorice Snježane Popović Vuleta. Uslijedile su studije kompozicije, u klasi profesorice Tatjane Milošević Miljanović, gdje je bio prvi na rang listi. Muhić se tu nije zaustavio, pa tako dalje nastavlja u prekookeanskoj zemlji, gdje je među rijetkima sa naših prostora, uspio da upiše Univerzitet Berkli u Bostonu. Sve je to počelo upoznavanjem prvih ljudi, istih interesovanja.

Podrži eTrafiku

„Ljubav za muziku se stvarala vremenom, upoznavajući ljude koji su me oplemenjivali svojim muzičkim znanjem i ljubavlju prema njoj. Družeći se sa takvim ljudima, koji su postajali prijatelji ili samo prolazili kroz život, otkrio sam muziku i umjetnost uopšte, te njen jezik koji mi pruža različite mogućnosti – meni neophodne za sreću”, kaže Hajrudin.

Svoje znanje usavršavao je na različitim značajnim festivalima u zemlji i regionu, kod vrsnih pijanista Arnulfa fon Arnima (Arnulf von Arnim), Alana Frejzera (Alan Fraser), Vladimira Krpana, Julije Gubajduline, Aleksandra Serdara i drugih. Takođe, učestvovao je i na brojnim takmičenjima, koncertima i kulturnim manifestacijama. Sve to ga je ponekad dovodilo u stanje gdje su mu muzika i klavir postajali dosadni. Smatra da je u takvim slučajevima neophodno imati pedagoga, koji će na pravi način prepoznati problem i u skladu s njegovom težinom pružiti adekvatnu pomoć i dati pravi savjet.

„Mislim da je to neizostavno na putu svakog profesionalnog muzičara. Takvi trenuci su često uzrokovani drugim utjecajima. Iz tog razloga nisu jednostavni i nameću se kao ključni u muzičkom, ali i životnom odrastanju. Imao sam tu sreću da budem prvi student u klasi profesora Dejana Jankovića, koji je u svakom trenutku bio tu sa pravim pedagoškim odlukama”, ističe.

Hajrudin Muhić i prof. Dejan Janković

Do sada je komponovao komade za različite instrumente i kamerne ansamble, a oni su se izvodili u dvoranama širom svijeta. Neke od njih su: “The city”, “Kad se voljeni prepiru samo se šale”, “Dobro i zlo trče zajedno”. Svoj studentsko-kompozitorski rad krunisao je nagradom “Cvjetko Rihtman” za najboljeg studenta kompozicije u BiH, koju dodjeljuje Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca. Njegova kompozicija “Five ways of life” uskoro će se naći na disku velikog domaćeg pijaniste Bartolomeja Stankovića.

“To je zapravo moja prva kompozicija u koju sam, u to vrijeme, ulagao velike napore da je privedem kraju i iskažem sve šta sam u tom trenutku htio. Iako sam naziv i program kompozicije opisuje samo pet ‘načina života’, stvarajući i izvodeći to, zabilježio sam mnogo više različitih uspomena i raspoloženja”, opisuje ovaj muzičar.

Zapažene rezultate ostvarivao je i na takmičenjima: “Art in Veles 2017”, “Aranđelovac 2018“, “Banjalučki bijenale 2018”, “Daleki akordi 2017”. A u sklopu manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića 2018”, nagrađen je kao najbolji student instrumentalnih odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Važno je istaći da je bostonski Berkli nezavisni američki univerzitet, koji važi za najvećeg pružatelja svjetskog muzičkog obrazovanja. Neki od bivših studenata su danas velika imena u svijetu muzike poput Džon Majera (John Mayer), Kvinsi Džonsa (Quincy Jones) i tinejdžerske zvijezde Čarli Puta (Charlie Puth). Upis se sastojao od provjere muzičkih sposobnosti i intervjua. Hajrudin se spremao sa svojim bivšim profesorima sa Akademije, s tim da je morao odrađivati i neke zadatke koji podrazumijevaju oblasti muzike sa kojima se do tada nije susretao.

“Na kraju mogu da kažem da je za jednog muzičara prijemni ispit možda i najlakši dio aplikacije, s obzirom na to da je pored toga potrebno razumjeti i završiti administrativne obaveze, kao što su polaganje engleskog jezika, nostrifikacija ocjena, proces viziranja i tako dalje”, objašnjava on.

Pored klavira, koji mu je primarni instrument, Hajrudinu je još uvijek neostvarena želja da nauči svirati i gitaru. Pored muzike uživa još u dizajnu, fotografiji i tehnologiji, pa te talente njeguje u slobodno vrijeme.

“Srećan sam kada se ukaže prilika da potrošim slobodno vrijeme na šetnju uz fotografiju. Mogao bih slobodno da kažem da misli nikad ne odmaram. Trudim se različitim sredstvima izazivati i nametati sebi različite misli i razmišljanja. Tako su se upravo kombinovanjem kompozicije, pijanizma, dizajna, fotografije i programiranja stvorile i stvaraju moja djela, ali i moja ličnost”, kaže nam Hajrudin.

Uz to dodaje da, takođe, svoje slobodno vrijeme provodi i čitajući, naročito literaturu iz oblasti filozofije. Inspirisan stvaralaštvom akademika Vladete Jerotića, napisao je nekoliko kompozicija za različite ansamble.

Svoje interesovanje za tehnologiju i umijeće na polju programiranja iskoristio je kako bi dao doprinos vaspitno-obrazovnom sistemu. Tako je u periodu od 2011. do 2015. godine, predano radio na dizajniranju softverskog paketa “Malleus”, namijenjen je za muzičko opismenjavanje, razvoj muzičkog sluha, te teorijskog znanja i vještina s ciljem modernizacije i poboljšanja kvalitete muzičke nastave.

Smatra da želje, misli i planovi o ispunjavanju životnog sna, donose sa sobom i strah s kojim se nije lako nositi. U tom slučaju teže je i donositi velike odluke, na šta je on bio primoran prije nego je napustio svoju zemlju i upisao treći studij na drugom kontinentu.

„Vođen takvim iskustvom, ali i činjenicom da sam možda mlad za davanje savjeta, poslao bih poruku svim umjetnicima, ali i mladim ljudima kojima se nameće, ili će se tek nametnuti ovakva odluka. Informacija, to jest znanje, nešto je što nikada ne mogu izgubiti. Gdje god bili i u kojoj god se situaciji zatekli, poznavanje različitih oblasti i disciplina može biti ključno za preživljavanje, koje uključuje i donošenje različitih i velikih životnih odluka”, poručuje ovaj mladi muzičar u usponu.

Izuzetno iskustvo i uspomene kojih će se uvijek rado prisjećati jesu njegove studentske godine u Banjoj Luci. Tu je upoznao svoje prijatelje i profesore, uz čiju je pomoć ostvario svoje prve profesionalne poduhvate, duhovno odrastao i naposljetku, spremao se za svoj sljedeći veliki životni korak.

Napiši komentar