fbpx

Oduvijek prisutni preduzetnički duh motivisao je Amera Sarajliju (19) iz Velike Kladuše, za pokretanje biznisa koji će na dvojak način ispuniti njegove težnje – da radi ono što voli i ujedno zarađuje vlastiti novac. Tako je ovaj mladi momak spojio interesovanja i benefite, te danas pod nazivom „Kockica“ izrađuje svakojake ukrase, predmete i igračke od drveta.

Piše: Amina Cerić; Naslovna fotografija: Adnan Karalić

Samostalno je izučavao rad na CNC mašinama. Svoj rad započeo je na maloj, niskobudžetnoj mašini, a kako je vrijeme odmicalo, a on postajao sve ozbiljniji, nabavio je i novu, veću mašinu.

Podrži eTrafiku

„Zbog prethodno stečenog iskustva, brzo sam savladao i rad na velikoj CNC mašini. Naravno, još uvijek svaki dan naučim ponešto novo, što do tada nisam znao”, priča Amer.

Foto: Amer Sarajlija

Iz njegove radionice možete poručiti brojne unikatne poklone, privjeske, 3D led lampe, lustere, dječije kasice i slagalice, reklamni materijal. Pored toga, na raspolaganju su i usluge laserskog graviranja i rezanja po želji kupca.

“Gotovo svaki proizvod ima određeni dio godine kada je najtraženiji, ali ubjedljivo najprodavaniji proizvod su 3D led lampe. U 99 odsto slučajeva, kupci ih kupuju kao poklon nekome, bilo da je u pitanju rođendan, godišnjica braka ili neki praznik. Cjenom su jako pristupačne i svaka lampa je unikatna, te napravljena po želji kupca. To su neki od razloga zašto se tako dobro prodaju”, kazao je Amer, te dodaje kako posebno uživa u izradi drvenih lustera.

Foto: Adnan Karalić

Za pravljenja proizvoda koristi pleksiglas i šperploču, a tu su i samoljepljive folije u raznim bojama, led trake, alke za privjeske, drvene letvice i slično. Kako kaže, nabavka materijala ponekad predstavlja pravu noćnu moru.

“Šperploču moram nabavljati iz Hrvatske, led trake i halke za privjeske iz Kine, a samo pleksiglas, drvene letvice i još poneku sitnicu, uspijem pronaći u BiH. Nekih materijala ima i ovdje, ali ih je teško nabaviti. Dešava se da ih firme ne šalju brzom poštom, ne odgovaraju na imejlove i upite ili prodaju samo veće količine. Zato se dešava da ne mogu napraviti neke proizvode koje osmislim”, objašnjava Sarajlija.

Foto: Amer Sarajlija

Situacija sa virusom korona natjerala ga je da se suoči sa brojnim nedaćama. Smanjio se broj kupaca, što je sa sobom donijelo i smanjivanje  cijena velikog broja proizvoda. Nabavka nekih materijala bila je onemogućena.

“Koronavirus je sa sobom donio mnogo problema. Dodatno je zakomplicirao nabavku materijala iz inostranstva i prepolovio prodaju. Sada se situacija polako poboljšava, materijal iz Kine ponovo dolazi bez problema, a potražnja mojih proizvoda polako raste. Ipak, mislim da će trebati puno vremena da se sve u potpunosti normalizira”, smatra.

Foto: Amer Sarajlija

Amerova želja je da svoju budućnost nastavi graditi u BiH, iako stoji pri mišljenju da ona i nije baš idealno tlo. Na umu ima neke bosanskohercegovačke gradove, koji su prijateljski nastrojeni prema malim biznisima. Spreman je da se bori i bude istrajan na putu ostvarenja svojih ciljeva.

“Želim svoj biznis dovesti do pozicije gdje ću moći raditi isključivo za inostrano tržište, jer je naše previše malo. Niti jedan proizvod se ne može prodati za svoju pravu cijenu jer je kupovna moć potrošača prilično slaba, a proizvodi koje ja prodajem su više luksuz nego potreba. Uz to, ljudi se još uvijek pribojavaju kupnje preko interneta”, priča Amer Sarajlija za kraj našeg razgovora.

Foto: Amer Sarajlija
Foto: Adnan Karalić

Napiši komentar