fbpx

U želji da imaju nakit za svaku odjevnu kombinaciju, majka i ćerka, Vildana Bešlija (47) i Elvedina Omerhodžić (24) iz Sarajeva, počele su da prave ručno rađeni nakit od poludragog kamenja. S obzirom na to, da su se njihovi komadi svidjeli i njihovim prijateljima i poznanicima, osnovale su svoj brend pod nazivom „DStone“, koji postoji već pet godina.

Piše: Danica Novaković, naslovna fotografija: Aida Redžepagić

Istražujući, u početku, najbolje materijale koji bi mogli da se kombinuju uz srebrni nakit, otkrile su poludrago kamenje koje ima značenje, nije savršeno i identičnog oblika i naprosto se zaljubile. Od tog trenutka bile su sigurne da će poludrago kamenje imati centralno mjesto u njihovim kreacijama. Kada je došlo vrijeme da daju ime svom brendu, odlučile su se za naziv „DStone“― prvenstveno zbog dragog kamenja koje je veoma bitno za njih.

Podrži eTrafiku

„Iskreno, nismo ni sanjale da ćemo biti tu gdje smo danas, sa registrovanim biznisom i sve više prepoznatljivim brendom koji je u svoj rad uključio nekoliko domaćih proizvoda, kao što je primjer slučaja sa našim pakovanjima za nakit. Na njima danas radi krojačica Jozefina i firma ‘Eurofer’ iz Tuzle koja izrađuje naše ‘DS’ pločice. Sretne smo što, kao jedan domaći brend, podržavamo i druge BiH domaće brendove “, izjavila je Elvedina.

Foto: Aida Redžepagić

Tokom godina njih dvije su nastojale da usavrše postojanost i kvalitet, te da naprave proizvode koje i same nose. Takođe, trude se da osluškuju želje svojih kupaca, te na taj način dobijaju mnogo dobrih prijedloga koje sprovode u djelo. Pored toga što ih njihovi kupci nadahnjuju, ove dvije dame inspirišu i muške stvari, poput lijepog sunčanog dana, odnosno, pretprazničnog rasporeda.

„Kao rezultat praćenja šta naši kupci vole, nastala je i odluka da sada izrađujemo isključivo nakit od srebra 925, koji eventualno prolazi neke faze dorade po pitanju pozlate, ali poludrago kamenje je konstanta koja se neće mijenjati. Upravo zato daje posebnu čar po kojoj je naš brend prepoznatljiv. Pored nakita, izrađujemo uloge za uši koje su takođe od poludragog kamenja, uglavnom roze kvarca, kvarca, različite vrste jaspisa, unakita, sodalita i zelenog aventurina. Pored kamenja, tu su i metalne komponente koje spajaju dijelove rolera “, ispričala je Elvedina.

Foto: Elvedina Omerhodžić

Sav nakit skoro u potpunosti izrađuju same. Samo za neke dijelove potrebna im je asistencija majstora. Na primjer, pri izradi određenih dijelova koji predstavljaju sastavni dio konačnih proizvoda. Takođe, pored toga što prave već unaprijed osmišljeni nakit, često izađu u susret svojim kupcima, te prave nakit i po njihovoj narudžbi.

Pravimo naušnice, ogrlice, narukvice, privjeske od poludragog kamenja, a radimo i na pronalasku najboljeg načina za izradu prstenja. Uvijek dajemo sve od sebe da naši kupci budu zadovoljni, pa zbog njih često i pravimo po narudžbi. Sem toga, postoje i neki komadi nakita koji su limitirani, te se ne mogu ponovo napraviti. U tom slučaju pokušavamo napraviti najsličnije što možemo onome što osoba želi, jer je za nas svaka narudžbina jednako važna “, objasnila nam je Elvedina.

Foto: Elvedina Omerhodžić

Njih dvije svakodnevno prate svjetske trendove, te nastoje unijeti nešto drugačije, a to im već godinama polazi za rukom. Elvedina i Vildana, vrlo često dobijaju pohvale da je njihov nakit potpuno drugačiji od onog što je ovdje dostupno.

„Unikatnosti našeg nakita doprinosi više stvari. Nekad je u pitanju kombinacija boja kamenja, ali najviše je vjerovatno primjetna naša ljubav prema poludragom kamenju i uloženom trudu. Pored toga, važno je spomenuti i da je skoro svaki komad našeg nakita moguće nositi na više načina “, napomenula je Elvedina.

Foto: Elvedina Omerhodžić

S obzirom na to da su imale iskustva u marketingu i prije pokretanja njihovog malog biznisa, odlučile su da se osnovni način prezentacije i prodaje proizvoda, vrši putem društvenih mreža. Njihov nakit moguće je kupiti putem Instagram naloga „Ds.tone“, te preko njihove zvanične Facebook stranice. Takođe, nakit je moguće nabaviti i preko OREA Bazara, domaće platforme koja promoviše male biznise i naše proizvode približava cijelom svijetu.

Foto: Elvedina Omerhodžić

Za kraj, Vildana i Elvedina poručuju svim preduzetnicima da je važno da imaju jasan cilj za svoj biznis, da treba da osluškuju ​​svoje kupce i uvijek da daju dio sebe u onome što rade. To se zaista osjeti i jedino, zapravo, diferencira njihov brend od svega drugog.

Napiši komentar