fbpx

Ideja da osnuje brend MOA Baggeek rodila se kada je Ana Lukenda (36), pozvana na jedno vjenčanje, te je odlučila da sama sebi dizajnira i napravi torbu koju će nositi. Nakon toga, odlučila je da nastavi sa proizvodnjom multifunkcionalnih torbi, odjeće i modnih dodataka,  koji su nosivi u različitim prilikama.

Piše: Danica Novaković

Još od djetinjstva Ana je imala sklonost ka dizajniranju i šivenju. Ta ljubav se nastavila i tokom srednje škole i fakulteta, da bi svoju konačnu realizaciju doživjela 2011. godine, kada je pokrenula svoju malu kreativnu radionicu. Kasnije je samo nastavila sa sprovođenjem svojih skica u finalne proizvode, a njen mali poduhvat je prerastao u biznis kakav danas ima.

Foto baza

„Svima je bilo zanimljivo što torbe imaju dva lica, što u konačnici znači da u jednoj torbi imate dvije koje možete koristiti uz razne odjevne kombinacije. U početku su to bile samo torbe, a nedugo zatim je uslijedila i izrada haljina koje se također mogu nositi na više načina. Ubrzo je došlo vrijeme da smislim naziv za ovaj mali biznis, te sam se poigrala riječima koje najbolje opisuju ono čime se bavim. Naziv ‘MOA baggeek’ dolazi od skraćenice MOA koja označava ‘My Own Adventure’, ‘bag’ predstavlja torbu, a ‘geek’ označava nekog čudaka, odnosno onoga koji je lud za nečim“, objasnila nam je.

Photo: Ana Lukenda

Pored toga što su multifunkcionalni, Ana posebno brine o tome da njeni proizvodi budu kvalitetni i udobni, te zato pažljivo bira materijale od kojih ih pravi. Takođe, sve njene haljine su univerzalne veličine, pa se ne morate brinuti kada je u pitanju odabir veličina.

„Kada su u pitanju haljine, kreiram dosta različitih modela koji se mogu nositi na mnogo načina. Sve zavisi od toga koliko ste kreativni i smjeli u svojim odjevnim kombinacijama. Veličine su uglavnom univerzalne, dok je moguće napraviti dužu ili kraću haljinu, zavisno od želje kupca”, kaže ona.

Kada govorimo o torbama, uglavnom se radi o praktičnim ruksacima, ali i manjim, elegantnijim primjercima.

“Materijali koje koristim za njihovu izradu su štofovi za tapaciranje namještaja, jer mi je, prije svega, jako bitan kvalitet i izdržljivost materijala, a ti materijali imaju sve potrebne ateste i EU sertifikate. Također, torbe izrađujem i od prirodne kože, jer sam htjela da ponudim više materijala koji će zadovoljiti ukus različitih dama“, ispričala nam je.

Photo: Aida Redžepagić

Ova mlada dizajnerica svakodnevno dobija nove ideje, koje u većini slučajeva i realizuje. Sve njene kreacije moguće je kupiti na Instagram stranici MOA Baggeek, na Fejsbuk stranici, u Lola koncept radnji u Ljubuškom, u ELOSSO studiju u Zenici, te u Sarajevu u Kutcha koncept radnji. Svoje proizvode Ana ne pravi po narudžbi, ali ipak kupcima daje mogućnost da izaberu boju. Ukoliko trenutno ne postoji haljina ili torba u određenoj boji koju kupac zahtijeva, potrebno joj je vremena da je napravi, ali uvijek na kraju nađe način da udovolji kupcu.

„Prije, dok još nisam imala puno kupaca, sama sam radila na cjelokupnom procesu izrade proizvoda, i takođe se, jednako kao i sada, trudila da oduševim sve svoje kupce. Ipak, zbog povećanja obima posla i svih drugih obaveza danas je jednostavno nemoguće da sve stignem sama. Sem dizajniranja, nakon što se finalni produkt ostvari, radim i još jedan, meni najdraži dio posla, a to je fotografisanje samih kreacija, retuširanje fotografija i objavljivanje na društvene mreže“, izjavila je Ana.

Photo: Ana Lukenda

Ono što njene kreacije čini posebnima je transformabilnost i multifunkcionalnost. Ana smatra da su ove dvije karakteristike korisne, jer jednom proizvodu daju mogućnost da izgleda drugačije i bude nosiv na više načina. Na taj način svaka žena može pronaći ono što joj je potrebno, a istovremeno joj nikad neće dosaditi, te ga može kombinovati uz više stvari.

„Iako su svi moji proizvodi posebni, svaki na svoj način, moj favorit među torbama je zasigurno žuti ruksak ‘PAX Backpack’ od prirodne kože. On je svakodnevni dodatak mojim odjevnim kombinacijama i bez njega jednostavno ne idem nigdje. Isto tako, mislim da se ovaj model ruksaka najviše i sviđa kupcima, dok je, također, velika potražnja i za manjim torbama kao što je ‘MOA DreamBag’“, povjerila nam se.

Photo: Ana Lukenda

Za kraj, Ana poručuje svima koji se žele ostvariti kao kreativci, u bilo kom smislu, da budu jedinstveni, te da svakodnevno rade na tome i razvijaju svoje vještine. Takođe, savjetuje da ne odustaju, koliko god da se u nekom trenutku činilo da je proces dugotrajan i težak. Po riječima sagovornice, finalni produkt opravdava sav taj težak posao, ali i činjenica da ste ostavili svoj prepoznatljivi pečat.

Napiši komentar