fbpx

Energija prilikom nastupa uživo, glavna je osobina po kojoj publika prepoznaje bend Domino Efekt iz Brčkog. Na samom početku karijere bili su „cover bend”, a kako je vrijeme odmicalo na nastupima su počeli da izvode i svoje autorske pjesme. Nastupali su na različitim festivalima širom BiH, a nedavno su objavili album „Svjestan“ na kojem se nalazi sedam numera.

Piše: Amina Cerić; Foto: Privatna arhiva

Ovaj brčanski bend postoji od 1. juna 2011. godine. Njegovi osnivači su vokal i gitarista Miloš Majinović, gitarista Goran Prodan, bubnjar Danko Prodan i basista Nikola Knežić Džon. Od samog početka, pa do danas mijenjao se sastav, ali i sam kvalitet izvođenja i pristup muzici. Nakon Danka, na mjesto bubnjara došao je Mićo Sajlović (2015.), a zatim Siniša Mihajlović (2018.) koji se i dalje nalazi na toj poziciji. Svaki novi nastup donosio im je nova iskustva, pa su tako postajali sve ozbiljniji i profesionalniji.

Podrži eTrafiku

„Učimo nove stvari i pratimo novine u muzici, produkciji i muzičkoj tehnologiji. Možemo sa sigurnošću reći da je bend od prve svirke, pa do današnjeg dana dosta napredovao u svakom smislu”, s ponosom kažu oni, te dodaju da je u ovu zajedničku priču svako od njih ušao sa iskustvom iz prethodnih bendova.

Njihova rana karijera obilježena je preradom stranih i domaćih rok, metal i pank pjesama. Postepeno su na repertoar dolazile i njihove autorske pjesme. Iza sebe imaju, otprilike, 1000 svirki. Nastupali su kao predgrupa poznatim domaćim bendovima kao što su: Neverne Bebe, Van Gogh, Hladno pivo i Zabranjeno pušenje. Njihov prvi singl u demo veriziji bio je “Da li da oprostim”, a uslijedio je i prvi Long play “Mehanizam” sa tri numere koji je dobio dosta pozitivnih komentara i dao im vjetar u leđa. Najsvježiji je album “Svjestan” na kojem se pored istoimene pjesme nalaze još i “Brži”, “Kada dišem”, “U meni” i druge.

“Sve pjesme, kao i kompletan album, nastajale su od 2015. godine. Razvijale su se i mijenjale. Trebalo je vremena da sazriju i dobiju svoju konačnu verziju. Tokom godina dolazilo je i do nedostatka inspiracije, pa je čekanje bilo najbolja opcija. Pored svega toga imali smo i personalnih promjena u bendu i mnogo svirki, pa je ponekad dolazilo i do ‘prezasićenosti muzikom’. Na kraju smo ipak zadovoljni rezultatom”, ispričali su nam.

Uz svaku pjesmu snimili su i video spot i time dodatno obradovali svoju publiku. Prvenstveno je ideja bila da to urade za samo jedan singl, međutim, ta odluka se brzo promijenila. Uz dobru organizaciju sav video materijal uspjeli su da snime za dva dana, dok je montaža trajala malo duže. S obzirom na količinu posla sve se završilo u jako kratkom vremenu.

“Shvatili smo da želimo da svaku pjesmu ovjekovječimo i spotom. Bilo kakav video je ipak dosta bolji od neke crne pozadine preko koje ide tekst pjesme. Našoj ‘kontrolnoj grupi’ smo poslali pjesme na predpremijerno preslušavanje gdje je “Svjestan” dobila najviše glasova, tako da smo za nju odlučili snimiti ‘najkompleksniji’. U odnosu na broj glasova za ostale pjesme snimali smo relativno jednostavnije videe”, kažu članovi „Domino Efekta”.

Cijela situacija sa pandemijom, koja u ostavljanju posljedica nije zaobišla ni muzičku scenu, uzrokovala je otkazivanje brojnih nastupa, koncerata, festivala…Njihov broj sveden je na minimum pa, kako kažu, nije vrijedan pomena. Ipak, u svakom zlu ima i neko dobro. Tako su oni svu svoju kreativnu energiju i slobodno vrijeme usmjerili na snimanje i završavanje albuma, usavršavanje postojećeg i sticanje novog znanja.

“Kao i ostatak svijeta i mi smo ostali zatečeni novonastalom situacijom. Poslije ogromnog broja svirki, ludila, gomile ljudi, buke i putovanja, odjednom ništa – muk. Nakon svega jasno nam je da je sve u životu moguće, pa i da stane cijeli svijet, ali i da se čovjek adaptira na sve. Koliko god teško bilo”, zaključuju.

Svaki nastup i publika nose svoju svojstvenu energiju. Oni ih najviše pamte po putovanjima, novim poznanstvima i druženjima. Rado se prisjećaju događaja iz 2019. godine u Gornjem Vakufu – Uskoplju.

“Poseban je po tome što je jedan čovjek sam, u relativno malom lokalu, organizovao nastup 17 regionalnih bendova (BiH, Srbija, Hrvatska) u dva dana. To nije mali zalogaj i za mnoge veće festivale. Tu smo imali ‘najraniji’ nastup u karijeri. Naš termin je bio u pet sati ujutro. Doživjeli smo taj momenat da izađemo na binu i poželimo publici dobro jutro”, prisjećaju se oni.

Kada je riječ o inspiraciji i uzorima, njihovi muzički ukusi su različiti. Ipak, zajedničkim radom nastoje da ih usklade i što bolje uklope. Na taj način nastaju novi i inovativni zvukovi, melodije, pjesme… Za sve mlade ljude koji žele da krenu muzičkim stazama, započnu solo karijeru ili osnuju bend, imaju jedan jednostavan savjet.

“Pravite novu muziku, svirajte i pjevajte isključivo ako to volite i ako vas to čini srećnim. Ništa ne treba na silu. Sve ostalo će doći usput, u hodu”, poručuju.Svaka pjesma i album obilježavaju neki period u njihovim životima koji ostaje takav kakav jeste. U svojim ranijim radovima, kako kažu, ne bi mijenjali ništa. Iako mnogi izvođači danas iznova snimaju neke od svojih starih pjesama, one nikada neće imati istu magiju kao one prvobitno snimljene, sa manje iskustva. Zato se previše ne osvrću nazad. Ističu da muziku ne doživljavaju kao sport u kojem se takmiče, osvajaju pehare i dostižu ciljeve. Bitno im je da rade ono što vole.

S nama su podijelili i svoje mišljenje o današnjoj popularnoj muzici i izvođačima. Mišljenja su da je ona pravljena da bude takva kakvom je i sam naziv opisuje. Veliku popularnost pojedinih izvođača, koji se svrstavaju u tu kategoriju, posmatraju kao čist odraz stanja u kojem se naše društvo nalazi.

“Moglo bi se reći da prvi put u posljednjih dvadesetak godina naša regionalna pop scena prati svjetsku, što je lako provjeriti. Pogledajte samo ‘Billboard top 50’ ili ‘UK chart’. Do prije nekoliko godina, pop scena su nam bili folkeri koji uz ime grupe dodaju riječ ‘bend’. Nema tu ništa loše, ali je to daleko od nekih svjetskih trendova. Nažalost to je naša realnost”, smatraju ovi muzičari.

Za novu 2021. godinu planovi su identični kao i za svaku prethodnu. Ne mogu obećati da će uskoro izdati nešto novo, ali da će aktivno raditi na stvaranju novog materijala, svakako.

“Što se tiče svirki, to u ovoj situaciji nema mnogo veze s nama. Želja nam je da sve dođe na svoje i da se svi vratimo na festivalske i klupske bine, a da ispred nas bude gomila ljudi”, završavaju razgovor za eTrafiku.

Napiši komentar