fbpx

Po završetku Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu, mlada Banjalučanka Jana Kuvalja, vratila se u rodni grad i sasvim slučajno pokrenula brend koji je u kratkom vremenu osvojio svjetsko tržište. Naime, od porculana pravi unikatne komade nakita, a kako kaže, taj proces izrade zahtijeva trud i strpljenje.

Piše: Lejla Memčić  Foto: Jana Kuvalja, privatna arhiva

Pri izradi nakita koristi jake boje i zlatne listiće na porculanu, svaki komad ima svoju sopstvenu priču.

Podrži eTrafiku

“Studio ‘Tekne’ pravi nakit od finog porculana koji je inspirisan prvenstveno prirodom i pejzažima. Kombinujemo minimalistički dizajn sa slobodnim umjetničkim izrazom da bismo stvorili posebne i unikatne komade”, započinje priču naša sagovornica i pojašnjava sam proces izrade nakita.

Komadi koje prave oblikuju se i sijeku iz porculanske mase, zatim se ručno šmirglaju, boje i peku na visokim temperaturama.

“Prvo se od gline naprave oblici koji se zatim peku na 1000 stepeni u peći. Potom se vade iz peći, išmirglaju, oboje i preko njih se stavlja glazura. Ispeku se još jednom na 1200 stepeni, stavlja se zlato i povezuju se sa metalnim dijelom”, kaže Jana i dodaje da proces pečenja traju preko 24 sata, te je za jedan komad nakita, prema Janinoj procjeni, potrebno deset dana.

Svoj umjetnički duh izražava kroz komadiće porculana, a inspiraciju crpi iz prirode. Pored izrade nakita, nikada nije prestala da slika.

“Sve što slikam na nakitu koji pravim je isto ono što radim na slikama, tako da što se tiče inspiracije, ona je ista kao što mi je bila i u slikarstvu. To su neki apstraktni pejzaži pa i zadnja kolekcija, koju smo nazvali “Nebeska”, inspirisana je univerzumom”, dodala je.

Svojim najvećim uspjehom smatra učestvovanje na Njujorškoj sedmici mode (New York Fashon Week) koju organizuje “Flying Solo”, najveći koncept butik u Njujorku.

“Gledala sam na TV-u, kao i svi drugi, jer nisam mogla otići tamo i nisam mogla vjerovati, bila sam ponosna. To se slučajno desilo, nekako se sve oko Tekne-a slučajno desilo, sve je išlo prirodnim tokom, spontano”, prisjeća se.

Nakit od 100 odsto obnovljive energije

Studio “Tekne” nalazi se na porodičnom imanju izvan Banjaluke, i pored toga što joj je priroda najveći izvor inspiracije, Jana i njen tim odlučili su cijeli koncept izrade nakita da baziraju na obnovljivim izvorima energije.

“U suštini sva keramika je prirodan proces, koristimo stvari koje dolaze samo iz zemlje, te se sve unutar nje može reciklirati. Ako mi se neki predmet dobro ne ispeče ili ako nešto nije uredu sa njim, samo ga vratim u vodu i ta glina se stalno obnavlja”, pojašnjava.

Za snabdijevanje vodom koriste kišnicu, a da bi uštedili na električnoj energiji koja je u suštini najveći zagađivač, jer se proizvodi u hidroelektrani, pokrenuli su projekat postavljanja solarnih panela.

“Za sam nakit su potrebna tri pečenja u električnoj peći za keramiku, koja troši mnogo električne energije, i iako smo priključeni na električnu mrežu, mi smatramo da možemo bolje”, te dodaje, da će projekat biti realizovan do kraja sljedeće godine.

“Tekne” nakit možete pronaći u “Galeriji­ +” u Banjaluci, “Flying Solo” u Njujorku, “Vice Yewerly” u Dubaiju, “Kutchi” i “Vitrini” u Sarajevu, studiju “Elosso” u Zenici i preko sajta www.teknejewelry.com.

Napiši komentar