fbpx

Jovana Aćimović (33) iz Alibunara 2019. godine započela je svoj biznis pravljenja različitih stvari od čokolade pod nazivom „Ukus ljubavi“. Vježbom je sama uspjela da savlada tehniku pravljenja, pa se danas njeni proizvodi mogu pronaći izloženi u Muzeju čokolade u Beogradu. 

Piše: Danica Novaković, Naslovna: Jovan Nedeljkov

Sve je počelo kada je Jovana za praznike počela da pravi čokoladne poljupce sa suvim voćem i da ih poklanja bliskim ljudima. Nakon toga, okušala se u pravljenju čokoladnih pralina, koje su sada osnova svega što proizvodi. Od tada je prošlo nekoliko godina, a ona je osluškivala tržište i pratila situaciju da bi tek 2019. godine zvanično otvorila firmu. Iako je po struci diplomirana ekonomistkinja, to je nije ispunjavalo kao njen sadašnji posao.

Podrži eTrafiku

„Znala sam prednosti i mane preduzetništva u današnjici, dala sam sebi prostora i vremena da vidim da li i gde na tržištu za mene ima mesta. To je trajalo dve i po godine za koje sam isprobavanjem i učenjem zaista znatno napredovala. Međutim, ono što uvek napomenem jeste da sanjar često nadmudri ekonomistu. Zbog toga neke poslovne poteze vučem odlukom srca bez mnogo razmišljanja, verujući da ljubav koja pokreće moj rad donosi ponekad najbolje odluke“, ispričala nam je.

Sve svoje proizvode pravi sama, iako se nada da će uskoro moći da zaposli nekoga ko će joj pomagati. Kao glavni sastojak koristi italijansku čokoladu. Pošto je osim punjenih pralina počela da pravi predmete od čokolade, važno joj je bilo kako se čokolada ponaša pri topljenju, stajanju i koje je strukture kada se stegne posle temperiranja.

„Ubrzo sam otkrila sposobnost da mogu da oživim predmet u 3D obliku i da mogu da sagledam način na koji bih ga mogla uraditi. Krenulo je sa klavirom i jednostavnijim kutijama, te se polako razvijalo. Tako danas u Muzeju u Beogradu možete videti repliku hrama Svetog Save izrađenu mojim rukama u potpunosti od čokolade, bez korišćenja modli. Hram je napravljen iz 307 ručno isecanih i spajanih delova bez ikakve potpore veštačkih materijala“, objasnila nam je.

Jovana sastojke nabavlja uglavnom lokalno, jer voli da zna odakle potiču. U njenoj ponudi moguće je pronaći mliječne ukuse poput karamele, bijele čokolade sa bejlisom, mliječne čokolade sa kafom, pa sve do maline ili šljive sa rumom. Za one smjelije tu je karamela biber, te bijela čokolada sa karijem ili crna sa čilijem, a uskoro će biti dostupna i crna čokolada sa narandžom. Pored toga, ona pravi i ručno iscrtavane praline, ručno rađene predmete od čokolade, te ručno rađene kutije sa pralinama. Najveća inspiracija za sve njene radove su ljudi koji je podržavaju, kao i kupci njenih proizvoda.

„Svaka emocija i reakcija koju su mi dali će biti ugrađena u neko moje sledeće delo. Ja i za hram volim da kažem da je ‘njega gradilo hiljadu ruku’ iako su ga napravile samo moje dve, jer svaka lepa reč, pohvala i podrška koju sam dobijala za neka moja ranija dela je bila tu da da podstrek kad nešto nije uspevalo. Tako je i kad su novi ukusi pralina u pitanju, uvek se rode iz ljubavi ka nekom meni dragom, kao poklon, a tek nakon toga postanu deo stalne postave“, izjavila je.

Njeni proizvodi se mogu poručiti preko Facebooka ili Instagrama. Trenutno jedino mjesto gde ih je moguće pronaći gotove i kupiti je Muzej čokolade u Beogradu. Jovana u planu takođe ima još neke saradnje u drugim gradovima, kao i moguće otvaranje maloprodajnog objekta. Ona poručuje svim mladim ljudima da nikada ne odustaju od svojih snova, i da ako žele da pokrenu svoj biznis, da budu istrajni u tome.

„Dok ne iskoračiš prvi korak deluje da nećeš moći, zato zažmuri i iskorači. Izgovori želju na glas, jer kad je izgovoriš više ti dete u tebi neće dozvoliti da odustaneš. Čak i kad je teško, a bude teško, želja da vidiš sledeći korak bude veća od straha da nećemo uspeti. I pokušaj da shvatiš samo jedno, nije uspeh samo ako uspeš iz prve, nekad je potrebno mnogo pokušaja da bismo uspeli, ali to ne znači da je naša pobeda manja. I raduj se svakoj, ma koliko mala bila, često nam male stepenice koje pređemo budu pomoć nekom velikom iskoraku“, izjavila je za kraj.

Napiši komentar