fbpx

Vezenjem se bavi još od djetinjstva. Kada je shvatila da standardni poslovi nisu za nju, Valentina Rosić (23) iz Beograda odlučila je da pokrene svoj biznis i posveti se pravljenju ručnih radova.

Piše: Danica Novaković

Pošto je kao mala djevojčica naučila da šije, odlučila je da se okuša i u vezenju koje je bilo jako slično. U početku Valentina je imala dosta poteškoća i radovi nisu izgledali onako kako je željela, ali je uspjela da pređe sve prepreke i nastavi da se bavi poslom svojih snova. Najveća inspiracija su joj motivi koje pronalazi u prirodi, te često možemo na njenim radovima pronaći leptire, pečurke, drveće i cvijeće.

Podrži eTrafiku

„Nisam učila da vezem, nekako sam to oduvek znala. Tačnije, od malih nogu sam znala da šijem, a vez je prilično sličan tako da sam samo sela i počela da vezem. Naravno, u tom momentu to nije izgledalo kako sam želela, ali sam sve to dovela do kvaliteta potrebnog da bih mogla da prodajem svoje radove“, ispričala nam je.

Svoje proizvode prodaje na Instagram stranici pod nazivom „Tina veze“, i trenutno ih je samo tu moguće kupiti. Ipak, nada se da će jednoga dana moći da ih prodaje u nekim craft ili handmade radnjama. Vez je moguće pronaći u svim dimenzijama, ali najtraženije su one sa prečnikom obruča od 21 cm i od 24 cm. Što se canvasa tiče, oni su veličine 20×20 cm.

„Trenutno na mojoj stranici može da se nađe vez na drvenom obruču, moderni minimalistički vez na canvasu i heklani nakit. Heklani nakit je novitet pošto sam naučila da heklam ovog leta“, izjavila je.

U svoje radove Valentina utka i dio svoje priče, posvećuje im veliku pažnju, te dosta radi na detaljima. Za ručne radove se kaže da su „radovi sa dušom“ jer je u njih uvijek uneseno nešto specifično za svaku osobu, lični pečat.

„Moje proizvode bih preporučila ljudima zato što u sebi nose deo mene. U njih je utkana moja ličnost i ta poletnost sa kojom ih radim. Ja verujem da svaka stvar nosi određenu energiju, ona može biti dobra ili loša, više ili manje izražena. Ta jačina se najviše oseti u antikvarnicama kada su u pitanju neke jako stare stvari, mada osetim je i u nekim ručno rađenim proizvodima. Mislim da moji proizvodi imaju dušu, tako da se trudim se da svaki vez bude jedinstven i da svojom energijom oplemeni svaki dom u koji uđe“, objasnila nam je.

Pored vezenja, koje je njen primarni posao, ona se bavi fotografisanjem i prodajom vintage garderobe. Ipak, trudi se da te tri stvari ne razdvaja mnogo, te da ih kombinuje koliko god je to moguće. Sve proizvode pravi sama, te time doprinosi njihovoj upečatljivosti. Zahvaljujući upravo iskustvu koje je stekla razvijajući ovaj svoj mali biznis ona poručuje svima da je puno bolje biti sam svoj gazda i baviti se onime što voliš.

„Svim ljudima, ne samo mladim, bih poručila da rade ono što vole po cenu svega, da ne slušaju druge kad im kažu da je to smešno i da moraju naći ‘normalan’ posao. Takođe, neka ne razmišljaju o materijalnoj dimenziji, to sve dođe spontano, nego da uživaju u procesu, da se zabavljaju i fokusiraju na taj specifični osećaj kada napraviš nešto svojim rukama ili kada se neka ideja materijalizuje. Dodala bih još i da puste dete u sebi da se ispolji jer deca su spontana i kreativna, a to je važno za svaki mali i veliki biznis. I naravno, da iskoriste ovo vreme interneta i društvenih mreža, jer kad već provodimo vreme na njima hajde onda da od toga nešto i zaradimo“, izjavila je za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar