fbpx

Sve je počelo kada je Katarina Rađenović (27) iz Lazarevca prije osam godina na internetu naišla na slike malih glinenih figurica koje su joj se jako svidjele. Poželjela je da i ona ima nešto takvo, te je istraživajući otkrila da su figurice napravljene od polimerne gline. Nabavila je potreban materijal i alat, te je vremenom usavršila tehniku izrade nakita i pokrenula svoj vlastiti biznis pod nazivom „Kišna glista“.

Piše: Danica Novaković

Njen prvi pokušaj bio je da napravi privjesak u obliku praseta, koji je neslavno završio zbog toga što ga je predugo pekla. Ipak, nastavila je da vježba i pokušava iznova sve dok nije postigla željene rezultate. U početku je nakit koji bi napravila poklanjala dragim ljudima, da bi se tek pet godina kasnije odvažila i napravila stranicu na Instagramu pod nazivom „Kišna glista“.

Podrži eTrafiku

„Pošto sam bila samouka, trebalo mi je više vremena da savladam tehniku, ali nakon dosta pokušaja i neuspelih radova, ipak sam izašla kao pobednik iz ove ‘bitke’. Prvi put sam svoje proizvode predstavila na bazaru u Lazarevcu za koji sam pripremila mnogo širi asortiman mojih proizvoda. Ljudima se dopao moj rad i počele su mi pristizati i prve narudžbine“, ispričala nam je Katarina.

Ovaj nakit uopšte nije teško napraviti i uz malo truda svako može naučiti da ga izrađuje. Prednost polimerne gline je u tome što se lako oblikuje i dostupna je, moguće je pronaći u svim snabdjevenijim knjižarama i prodavnicama repromaterijala. Takođe, alat je jeftin, a sve što je potrebno su oštar nožić, četkica koja se koristi za crtanje po noktima, plastična slamčica i ponekad igla za šivenje. Proces izrade ne traje dugo, sem ako figurica ima dosta detalja na sebi.

„Sve počinje od kuglice koju zamešam rukama, a zatim sledi sklapanje ili oblikovanje. Nakon toga se dodaju metalni elementi i iscrtavaju se detalji, nakon čega komad stavljam u rernu da se peče. Posle hlađenja dodajem još neke elemente ako je to potrebno, provlačim lančić, te pakujem i isporučujem proizvod. Čitav ovaj proces traje sat vremena, sem kada pravim anatomsko srce za koje mi je potrebno nekoliko sati. Pored nakita i privesaka, koje najčešće pravim, u ponudi se mogu pronaći broševi i šnalice za kosu“, objasnila nam je.

Inspiraciju za nakit koji pravi, Katarina pronalazi u hrani koju voli, ali i u prirodi. Ipak, hrana je njena najveća inspiracija i na njenom nakitu često možete zapaziti te motive, od slanih do slatkih jela, pa čak i nekih tradicionalnih poslastica kao što je sarma.

„Ponekad mi ponestane ideja, ali tada se obično obratim svojim pratiocima za pomoć i oni mi ubrzo predlože mnoštvo zanimljivih ideja. Na primer, jedna devojka je pre par godina od mene naručila privesak svetlećeg roze jednoroga, i postavila je sliku na Instagram kada joj je paket isporučen. Taj roze jednorog je postao iz nekog razloga toliko popularan i nakon toga sam prodala još dosta primeraka“, izjavila je.

Njene proizvode moguće je kupiti na profilu „Kišna glista“, kao i na Facebooku. Sem toga, moguće ih je pronaći na mjestima kao što su „Beogradski noćni market“ i „Dorćol Platz“.

„U Lazarevcu je moguće lično preuzimanje narudžbina, a u ostala mesta šaljem Post Ekspresom. Proizvode šaljem ponedeljkom, sredom i petkom te je potrebno javiti dan ranije ako neko želi da poruči, kako bih sve spakovala. Za proizvode koje nemam već unapred spremne potrebno je javiti se 15 dana ranije. Za one koji su alergični na metal, na nakit stavljam silikonske kukice, samo je potrebno naglasiti da to želite. Takođe, dva ili tri puta mesečno dolazim u Beograd, i tada je moguće i u Beogradu lično preuzeti pošiljku“, pojasnila nam je.

Svoje proizvode Katarina šalje i izvan Srbije, u susjedne države Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ipak, želja joj je da jednoga dana čitav svijet nosi njen nakit. Za kraj, ona poručuje svim mladim ljudima kojima je želja da se počnu baviti izradom nakita da daju sve od sebe i ne obeshrabre se ako ne uspiju iz prve.

Napiši komentar