fbpx

Kada je Aleksandra Ivanković (33), mlada arhitektica iz Banjaluke, 2017. godine odlučila da stvori mjesto gdje će se okupljati svi ljudi kreativnog duha i zajedno stvarati, nastao je studio Imaginarium. Ideja je bila da on bude utočište za sve one koji vole da maštaju i kreiraju nove stvari, te ne žele biti samo dio mase.

Piše: Danica Novaković

Još kao student zaljubila se u zaštitu nasljeđa, kako prirodnog, tako i kulturnog. Jedna od njenih inspiracija takođe je zmijanjski vez.

Foto baza

„Zmijanjski vez kao nematerijalno kulturno nasljeđe UNESCO-a je isplivalo kao prioritet, a ideje su samo navirale. Naravno, ovo je samo dio bogatstva na kome počivamo, a nismo ga ni svjesni“, ispričala nam je.

U tu svrhu pokrenut je projekat „Zmijanje dizajn“ koji je zamišljen kao platforma koja treba da okupi širok spektar stvaralaca, od umjetnika i dizajnera, do istoričara i geografa. Sem toga, Imaginarium studio crpi inspiraciju iz raznih svjetskih kultura, te nisu fokusirani samo na našu tradiciju i kulturu.

„Istaknula bih saradnju za kolekcije koje od početka stvaramo sa likovnim umjetnicima, a jedna od njih je ‘Wearable Art Collection’, koju je kreirala Isidora Branković. Takođe, do sada smo imali priliku sarađivati sa Isidorom na kolekciji ‘EHO’ i Lazarom Rodićem komadu na ‘THE CAT’ “, objasnila nam je Aleksandra.

Pored projekta „Zmijanje dizajn“, učestvovali su paralelno na više njih vezanih za nasljeđe, muziku i arhitekturu.

„Jedan od meni najdražih projekata je ‘KROV fest’ na kom sam vodila studente arhitekture tokom dvije sedmice u osmišljavanju arhitektonskog rješenja za potrebe drugih radionica na krovu Narodnog pozorišta RS 2018. godine u organizaciji art kluba ‘Prostor’“, izjavila je.

Što se tiče proizvoda Imaginarium studija, oni su napravljeni od kvalitetnih prirodnih materijala, kao što su vuna i pamuk, te su visokokvalitetne izrade i inspirisani su vijekovnim tradicijama i kulturama. Mogu se kupiti na online platformama, ali i na sajmovima na kojima ovaj studio učestvuje.

„Naše proizvode moguće je kupiti na sajtu Imaginarium studija, te na platformama kao što su ‘Kupi domaće’ i ‘Society6’, a neki od naših modela se mogu naći i u Galeriji PLUS Muzeja savremene umjetnosti RS. Takođe, učestvovali smo i na mnogim sajmovima, od kojih bih istaknula ‘PopArt market’ u Banjaluci, koji se održava svaki mjesec u Domu Omladine. Ipak, više smo fokusirani na festivale, od kojih mi je posebno drag ‘Dev9t’, izjavila je Aleksandra za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar