fbpx

Posljednjih godina svjedoci smo raznih rijaliti emisija u kojima su često učesnici djeca. One su najčešće takmičarskog i zabavnog karaktera i u njima se ne vodi računa o samoj ličnosti djetata i o tome koliko je učešće u takvoj emisiji pogubno za njegovu ličnost i razvoj. Suočeni sa medijskim pritiskom, popularnošću, ali i eventualnim neuspjehom, djeca nerijetko snose negativne posljedice koje često obilježe njihovu ličnost i njihov dalji život. Takvim posljedicama iz jedne muzičke emisije bavi se i čileanski film „Nobody Knows I’m Here“ (Nadie Sabe Que Estoy Aqui) iz 2020. godine.

Piše: Vedran Grahovac

Radnja filma prati Memoa, koji zajedno sa ujakom živi na izolovanom ostrvu. Oni nemaju internet i žive vrlo nekonvencionalnim načinom života. Sa druge strane, Memo je asocijalan i krije se od svakoga ko dođe na ostrvo. On konstantno gleda muzičku emisiju u kojoj je učestvovao kao dijete, ali nije postigao uspjeh. Jedan od razloga tog neuspjeha jeste višak kilograma koje je imao. Pored dnevnih obaveza na farmi njegov život je uglavnom sjećanje na tu emisiju, dok je on potpuno odsječen od ljudi i realnog svijeta. Takva situacija promijeniće se kada upozna lokalnu djevojku koja slučajno otkriva njegov talenat za pjevanje i njegovu tajnu iz djetinjstva. Iznenada, Memo dolazi u žižu lokalne javnosti i medija i dobija priliku da raskrsti sa određenim stvarima iz prošlosti i sa samim sobom.

Podrži eTrafiku

Događaj iz djetinjstva glavnog junaka, odnosno učešće u muzičkoj emisiji reditelj koristi kao polaznu tačku svega što gledamo na filmu. Glavna tema je život Memoa u kojem dominiraju uspomene i prošlost. Zapravo, dominiraju u nečemu što bi trebalo biti život, a defakto to nije. Zarobljen u stalnim sjećanjima i onome što je moglo biti, Memo je talac uspomena koje mu već dugo ne daju da se pomjeri sa nulte tačke. Sa druge strane, ti „okovi“ su njegovo zadovoljstvo i jedini smisao života u kom osim tog konstantnog sjećanja suštinski nema ništa.

„Nobody Knows I’m Here“ govori o jednom promašenom životu baveći se uzrocima i korijenima tog životnog neuspjeha. Iako nam te uzroke reditelj servira djelimično i postepeno da se naslutiti da su oni trajni ožiljci, utisnuti na tijelo i dušu glavnog junaka, koji su ga kao takvi odredili za cijeli njegov život. Sa druge strane Memoovu životnu priču možemo posmatrati i iz drugog aspekta. To je individualni poraz i mirenje sa sudbinom. Memoov život zapravo je odustajanje od borbe, odustajanje od sebe i onoga što zovemo društveni život u kom je komunikacija, htjeli to ili ne, svakako neminovna i neophodna.

Iako ne primarno, reditelj obrađuje, zapravo kritikuje rijaliti emisije koje su donekle ogledalo društva za koje se prave. Njihovi učesnici samo su proizvodi kod kojih je najčešće presudno ono spolja. U ovom slučaju izgled, gdje se ljepota i vitko tijelo nameću kao primarni, dok je sve nasuprot njima društveno neprihvatljivo. Upravo ti kriterijumi direktno su vezani za to kako je Memo kao dječak prošao u emisiji, za tajnu sa kojom će živjeti cijeli život i koja će biti simbol onoga u šta se pretvorio.

U ulozi Memoa našao se Jorge Garcia. Specifičnog izgleda i karaktera, njegov lik je u skoro svakom kadru filma. Treba naglasiti da se reditelj mogao malo više pozabaviti analizom uzroka zbog kojih je Memo postao asocijalan, koji nisu vezani za učešće u emisiji, a kojih je vjerovatno moralo biti.

„Nobody Knows I’m Here“ je film o ljudima sa društvene margine, njihovim neuspjesima koji su donekle uslovljeni vladajućim nametnutim društvenim obrascima, i njihovom sopstvenom predajom i nedostatkom želje da te obrasce mijenjaju. Fokusirajući se na život jednog lika predstavljaju kritiku medija, odnosno televizije koja često mnogo više utiče na život pojedinca nego što zaista mislimo. Jednostavan, nerijetko težak za gledanje „Nobody Knows I’m Here“ je sasvim solidan film, a naročito bi se mogao svidjeti filmofilima koji vole filmove koje svrstavamo u one obične životne i ljudske priče.

Godina: 2020

Država: Čile

Reditelj: Gaspar Antillo

Scenario: Gaspar Antillo, Jozefina Fernandez, Enreque Videla

Uloge: Lukas Vergara, Vicente Alvarez, Jorge Garcia, Millaray Lobos

Žanr: Drama

Trajanje: 91 minuta

Napiši komentar