fbpx

Banjalučka craft pivara pod nazivom “The Master Craft Brewery” ističe se po tome što gosti prilikom uživanja u ovom napitku imaju priliku da gledaju kako se pivo priprema.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: Melani Isović

Tehlonog u „The Master Craft Brewery“ Jovan Bejatović govori nam da u proizvodnji ne koristi zamjenske sirovine, jer se time gubi suština piva. Proizvodnja piva je kompleksan proces i mnogo faktora utiče na konačan proizvod.

Podrži eTrafiku

„Od trenutka ključanja do konzumiranja potrebno je mjesec dana. Takođe, mi ne pasterizujemo i ne filtriramo pivo jer se filtracijom gube kvasci, razni enzimi i vitamnin B, koji su ionako poželjni za naš organizam i crijevnu floru. Tokom proizvodnje industrijskog piva upotrebljavaju se ubrzane, modifikovane fermentacije i takvo pivo bude proizvedeno za četiri dana“, ističe Bejatović.

Jovan Bejatović, foto: Melani Isović
Jovan Bejatović, foto: Melani Isović

Njihovu ponudi čini šest vrsta piva, a vlasnik pivare Ljubomir Marić kaže da je prije 14 godina u Americi vidio kako izgleda proizvodnja craft piva. To je dovelo do želje da otvori sopstvenu pivaru u Banjaluci.

„U Americi sam posjećivao te specijalizovane objekte, za koje sam pomislo da su pivnice. U komunikaciji sa rođacima shvatio sam da to nisu pivnice već pivare, što mi je bilo čudno. Kada kod nas dođete u posjetu pivari tu su rampa, portir, okreću se šleperi i slično. Takva je bila moja percepcija pivare, one kod nas i jesu takve. Onda su mi objasnili da su to male zanatske pivare, gdje se proizvodi kvalitetno pivo. Potom sam se zainteresovao za njih, vidio kako tamo funckionišu i kada sam se vratio počeo sam da istražujem, učim i razmišljam o tome“, navodi Marić.

Foto: Melani Isović
Foto: Melani Isović

Zamjenske sirovine za pivo su riža i kukuruzna krupica. One su kod nas zakonom dozvoljene za korištenje čak do 50 posto bez deklaracije na proizvodu. Industrijske pivare ih koriste jer su dosta jeftinije.

„Najvažnije za razliku između našeg i industrijskog piva su sirovine. Mi koristimo kvalitetne i prvobitne sirovine za proizvodnju piva. Razvojem nauke i tehnologije ekonomija obima je učinila svoje, da se ide sa što većom proizvodnjom, nižom cijenom i što većom zaradom. Tako su se počele koristiti zamjenske sirovine“, naglašava Marić.

Foto: Melani Isović
Foto: Melani Isović

Kapacitet im je 12 tona piva za mjesec dana, ali tržište još uvijek nije toliko razvijeno. Kako ističe Marić, uskoro će biti opremljeni i linijom za punjenje, pa će se njihovo flaširano pivo prodavati u marketima i u ostalim ugostiteljskim objekatima.

Šankerka Anita Drljo nam govori da ovdje svaki pivoljubac može pronaći ukus za sebe, ali i pivo da ponese.

„Svim gostima se sviđa pivo zato što je nešto novo, neobično i za svakog imamo ponešto jer imamo voćkasta, slatka piva kao i tamno pivo. Uglavnom, za svaku klijantelu imamo željeno pivo. Skoro svako ko dođe kod nas vrati se, takođe imamo dobar odaziv na pivo za ponijeti“, navodi ona.

Foto: Melani Isović
Foto: Melani Isović

To nam potvrđuju i gosti pivare koje smo zatekli prilikom naše posjete. Matija Jovičić kaže da je prvi put došao po preporuci prijatelja.

„Pivo mi je fenomenalno, kao i ambijent lokala“, rekao je kratko.

Foto: Melani Isović
Foto: Melani Isović

Dalibor Savić je stalni gost pivare. Kaže da su mu najvažiji kvalitet i stil piva. Često uz pivo naručuje hranu, jer mu je tako mnogo više uživa u objedovanju.

„Skoro svaki dan dođem i uživam u pivu. Moj izbor je Pale Ale i smatram da je njhov brend najbolji. Klopa je isto odlična i često je naručujem uz pivo. I moji prijatelji su zadovoljni ovim lokalom, pivom i hranom. Stalno posjećujemo ovu pivaru“, naglašava Savić.

Napiši komentar