fbpx

Kada je ostala bez posla, Sanja Milošević (57) je odlučila da pokrene svoj biznis. U početku je pravila svijećnjake od gipsa i magnete, a onda je sasvim slučajno na internetu otkrila boje za svilu, pronašla tutorijale o oslikavanju i započela oslikavanje svilenih ešarpi.

Piše: Danica Novaković

Sanja je prije šest godina počela sa oslikavanjem ešarpi, što je njen jedini izvor prihoda. Ipak, ovaj predivan zanat nije samo njen način da zaradi, nego i njena višegodišnja ljubav i ono što je ispunjava. Putujući po zemljama Orijenta zavoljela je svilu, a svilene ešarpe postale su joj obavezan modni detalj.

Foto baza

„Sasvim slučajno sam otkrila tehniku oslikavanja svile, i svidjela mi se na prvi pogled, te sam često ostajala duboko u noć budna učeći razne tehnike oslikavanja. Sa svilom sam se bolje upoznala i zbližila putujući po Istoku, a smatram da svaka žena treba da posjeduje barem jednu svilenu maramu“, izjavila je Sanja.Odmah nakon oslikavanja prve ešarpe pojavila se i njena prva mušterija. Uskoro se pročulo za Sanjin talenat, te je i broj kupaca porastao. Svi su bili oduševljeni njenim ešarpama, a nerijetko su je preporučivali drugima.

„Mušterije od mene uvijek odlaze zadovoljne, a svi znamo da su zadovoljne mušterije najbolja reklama. Mnogi ljudi od mene kupuju po preporuci drugih, a moje proizvode moguće je kupiti preko Facebook ili Instagram stranice. Uvijek se obradujem kada sretnem dame koje nose moje ešarpe, to me podstiče da nastavim dalje“, ispričala nam je.

Ipak, iza ove bajke o svilenim ešarpama krije se Sanjin naporan rad. Za oslikavanje i najsitnijih detalja na ešarpama potrebno joj je mnogo vremena.

„Vrijeme izrade zavisi od toga koja je tehnika oslikavanja u pitanju, a ponekad se zna desiti da izrada potraje i do sedam dana. Za ovaj posao potrebno je dosta strpljenja i spretnosti, da bi se ispravile greške koje se dešavaju pri radu“, objasnila je.

Čitav proces je jako komplikovan, jer se boje vrlo lako razlijevaju, te je potrebno paziti kako ne bi prešle liniju motiva. Za početak, potrebno je učvrstiti svilu kukicama i ramom da bi bila dovoljno zategnuta. Nakon toga magičnim flomasterom se iscrtavaju motivi i četkicom se nanosi boja. Da bi se kontrolisalo razlivanje boje koristi se guta ili vosak, a potom se boje fiksiraju peglom. Kada se boje osuše, oslikavanje je završeno i dobija se gotov proizvod.

Pored oslikavanja ešarpi, Sanja se bavi pravljenjem narukvica i broševa, a jednoga dana svemu ovome planira naučiti svoju unuku.

„Voljela bih da jednoga dana naučim svoju unuku svemu ovome kako bi me mogla naslijediti, smatram da je ovo jedna od najljepših stvari kojima se jedna žena može baviti“, ispričala nam je za kraj.

Napiši komentar