fbpx

Pažljivo birani sastojci prilagođeni ishrani kućnih ljubimaca i ljubav gajena prema životinjama još od ranog djetinjstva, ono su što čine poslastice Ines Lojpur (28) iz Sarajeva tako posebnima. Ideja nastala prije, otprilike, sedam godina dovela je ovu mladu djevojku do registrovane obrtničke djelatnosti pod nazivom “Happy Puppy” Sarajevo.

Piše: Amina Cerić, Foto: Happy Puppy Sarajevo

Ines je diplomirala komunikologiju, međutim, život ju je odveo u drugom smjeru, pa je postala poslastičarka za kućne ljubimce i danas za njih pravi razne poslastice. Ljubav prema životinjama odlučila je pretočiti u nešto što će na dvojak način imati svoj učinak. Naime, dio prihoda od prodaje Ines daje u dobrotvorne svrhe, pa kupovinom hrane možete usrećiti svog ljubimca, ali i psa lutalicu kojem je potrebna pomoć.

Podrži eTrafiku
Ines i njena četveronožna drugarica Rea spašena iz azila u Prači

“Prijateljica i ja smo pronašle povrijeđenog psa kojem je hitno bila potrebna pomoć veterinara, kasnije operacija i dug period liječenja. Naravno, bez razmišljanja smo ga odvele i rekle da se uradi sve kako bi taj pas imao sretan i zdrav život. Međutim, problem je nastao kada smo dobile račun za troškove liječenja. Svjesne da to, nažalost, nije jedini pas kojem je potrebna pomoć i nije jedini veliki račun koji će se morati platiti, odlučile smo praviti nešto od čega bismo zaradile novac za sve te troškove. To nešto su bili keksići i torte za pse. Uz pomoć prijatelja i zadovoljnih njuškica našim keksićima spašen je veliki broj životinja”, priča Ines.

Proizvodnja je počela jednom vrstom pilećih keksića. Kroz godine rada, usavršavanja recepata i oblika, danas su u ponudi mnoge vrste keksića, torte, mafini i pizza za pse. Pored toga, po narudžbi rade gravuru pločica sa imenom ljubimca i brojem vlasnika, privjeske od fimo mase u obliku šape, koske i mačke, magnete, privjeske za lančiče, te pletu džempere za pse.

“Keksiće vlasnici pasa mogu naručiti po cijeni od 3 do 5 KM, a u zavisnosti od toga šta pas voli, mogu birati pileće, riblje i voćne. Dolaze u pakovanju od 200gr, što je otprilike oko 52 komada ukusnih zalogajčića. Takođe, u ponudi imamo hipoalergenske, bezglutenske i vegetarijanske keksiće. Svaka narudžba se pravi posebno. Ukoliko je pas alergičan na neki sastojak, trudimo se za tu njuškicu u konsultaciji sa vlasnikom napraviti ono što će bez bojazni i sa zadovoljstvom smjeti grickati. Torte raznih oblika, boja i natpisa se mogu naručiti po cijeni od 20 do 30 KM, u zavisnosti od veličine”, objašnjava Lojpurova te napominje da torte nisu slatke i ne sadrže šećere.

Poslastice koje se svakodnevno mogu kupiti u prodavnicama sadrže konzervans, aditive, pojačivače mirisa i okusa, soju i ostale hemijske sastojke koji mogu biti i te kako štetni za ljubimce. To nije slučaj i kod ovih poslastica. Trenutno sve potrebne sastojke pronalazi na tržištu BiH (brašna, ulja i sjemenke). Kupuje friško meso u mesnicama, a povrće je pretežno iz vlastitog, organskog uzgoja.

“Od samog početka, pa do dan danas konsultujem se sa veterinarima. Uvijek ih pitam za savjet ukoliko dodajem neki novi sastojak u ponudu, kako bi sve bilo sigurno za ljubimce. Osim voćnih keksića, koje psi nenormalno vole, sve ostale poslastice su napravljene sa komadima mesa. To je ono što ih čini ukusnim i neodoljivim za grickanje”, navodi ona.

Ines je veoma zadovoljna prodajom svojih proizvoda. Ono što stvara još veću potražnju jeste to što njihova priprema počinje tek onda kada se naruče. Svaka poslastica je friška i takva stiže na kućnu adresu, a sastojci se mogu mijenjati.

“Svaki dan pravim keksiće za neku novu njuškicu koja automatski postaje stalni kupac. Nema bojazni da li je pas na neki skriveni sastojak alergičan, jer taj skriveni sastojak ne postoji. Veliki je broj pasa koji su uz pomoć naših keksića naučili komande i postali poslušni jer im nisu mogli odoljeti. Ljudi vide i iskrenost u ovom poslu. Na našoj Facebook i Instagam stranici sve je transparentno. Trenutno dostavu vršimo u Sarajevu i jednom, do dva puta mjesečno u Mostaru”, dodaje sagovornica.

Kako narudžbe postaju sve češće, u pomoć priskaču Inesina mama, prijatelji, i momak Almir, koji pored posla uspijeva da dostavi na adresu sve poslastice, kako bi na vrijeme stigle do onih koji ih s nestrpljenjem iščekuju. Kompletan proces proizvodnje odvija se u toplini njenog doma.

“U zavisnosti od toga šta je vlasnik naručio, sastojci se peru, čiste, usitnjavanju, a potom miješaju. Kada je smjesa gotova, svaki keksić se pojedinačno izvlači kalupom, reda u rernu i peče. Keksići se peku na lagnoj temperaturi oko 30 minuta kako bi se maksimalno dehidrirali, a da pri tome sastojci ne izgube kvalitet i miris. Tako napravljeni keksići, dehidrirani bez konzervansa i aditiva mogu stajati do dva mjeseca, što je i sasvim dovoljno da ih ljubimac pojede”, objašnjava Ines za eTrafiku.

Takođe, Lojpurova je član Udruženja za zaštitu životinja “Ruka za šapu”, a njena najveća želja je da svaka životinja ima topli dom, ljude koji će je voljeti i pun stomačić svaki dan. Na Facebook stranici često pokreće akcije prikupljanja sredstava za pomoć ovim nedužnim i napuštenim bićima. Ističe veliko zadovoljstvo i zahvalnost svima koji svakodnevno i nesebično učestvuju u ovoj humanoj misiji.

“Moj svaki dan počinje hranjenjem uličnih životinja, a osjećaj sreće i zadovoljstva traje do kraja dana”, uz to njen savjet bi bio da ljubimce udomljavamo, a ne kupujemo.

Planova za budućnost biznisa ima mnogo. Potrudiće se da ih realizuje redom. Kako potencionalnih kupaca ima i iz ostalih gradova BiH, proširenje dostave bi bio prvi cilj koji želi da ostvari. Želja joj je i da proizvodnju premjesti na neko drugo mjesto. Dosta zadovoljnih kupaca voljno je da u ishranu svojih ljubimaca unese samo “Happy Puppy” proizvode.

“Veliki je broj recepata koji čekaju realizaciju u skoroj budućnosti. Želim da ‘Happy Puppy’ uveseljava što više njuškica i da svi repići veselo mašu”, završava Ines razgovor za eTrafiku.

Napiši komentar