fbpx

Betonske saksije, lampe i nakit dio su ponude sarajevskog brenda ON.design, osnovanog 2016. godine, koji je sinonim za ljubav prema ručnoj izradi, detaljima i eksperimentisanju sa materijalima.

Piše: Nataša Tomić, foto: Privatna kolekcija

Iza brenda ON.design stoji Emina Arapčić iz Sarajeva, koja ističe da joj je cilj pokazati da se i materijali kao što je beton mogu koristiti za predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Podrži eTrafiku

„Ideja koja stoji iza ON.design je predstaviti i približiti mogućnosti i upotrebu materijala kao što je beton za izradu dekorativnih predmeta za stan, kao i modnih dodataka. Pokušavam hladnom materijalu, kao što je beton, utisnuti dušu kroz teksturu i oblik dizajniranih proizvoda“, govori Emina.

foto: Privatna kolekcija

S obzirom da je arhitektica po struci i trenutno na master studijama na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek produkt dizajna, izbor betona kao materijala je bio sasvim logičan. Prva ideja je bila izrada stolne lampe od betona, što je označilo početak njenog ON.design projekta.

„Još dok sam studirala bila sam fascinirana karakteristikama i mogućnostima betona kao građevinskog ali i kao ‘dekorativnog’ materijala.  Rad sa materijalom poput betona zahtijeva dosta vremena i planiranja. Za osmišljavanje i realizaciju svakog novog proizvoda potrebno je više pokušaja, eksperimentisanja i proba“, kazuje naša sagovornica.

foto: Privatna kolekcija

U ponudi ON.designa su trenutno saksije koje se mogu postaviti u tri različita položaja, ogrlice i prstenje, lampe i privjesci za ključeve. Proces izrade bilo kog predmeta podrazumijeva pravu smjesu betona, izlivanje u kalupe, sušenje, nakon čega slijedi niz faza šmirglanja i poliranja.

„Svaki proizvod ima svoje posebnosti – pa bih rekla da ih je sve jednako teško izraditi, ili bolje rečeno svaki pojedinačni proizvod je zahtjevan na svoj način. Proces rada i  izrade predmeta/nakita od betona je specifičan i može da traje i do dvije sedmice. Proces dizajna i kreiranja novog proizvoda može da traje i nekoliko mjeseci“, priča Emina.

foto: Privatna kolekcija

Osim faze sušenja betona, na koju ne može uticati, Emina uživa u svakom koraku procesa izrade proizvoda.

„Cijeli proces izrade je zanimljiv i svaki dio procesa ima svoje čari. Možda bih vam prije mogla reći koji dio procesa mi nije toliko drag – to je period sušenja proizvoda od betona, na koji ne možete puno uticati ili ubrzati“, priča ona za eTrafiku.

foto: Privatna kolekcija

Emina ističe i da je potražnja za ručnim radovima sve veća, ali da trenutno ON design, uzimajući u obzir da proizvodi nastaju ulaganjem velike količine radnih sati, a da je kod nas niska vrijednost radnog sata, ostaje samo sporedni izvor prihoda.

„Moram priznati da u posljednje vrijeme primjećujem da se ručni rad i kreativnost  sve više cijene i promovišu. Potražnja za unikatnim i individualnim proizvodima je sve veća. Cijene ručno rađenih i unikatnih proizvoda su nešto više, ali iza tih cijena se kriju i sati rada u proizvodnji/manufakturi, osmišljavanju pakovanja, fotografisanju, marketingu i distribuciji“, kazuje naša sagovornica za kraj.

ON.design proizvodi se mogu naći u prodavnicama Bazerdžan, koncept trgovini Kutcha, Mikser house-u Balkan, u online trgovini OREA ili naravno na Fejsbuk stranici brenda.

foto: Privatna kolekcija
foto: Privatna kolekcija
foto: Privatna kolekcija
foto: Privatna kolekcija
foto: Privatna kolekcija
foto: Privatna kolekcija

 

Napiši komentar