fbpx

Državna prvakinja Iman Avdić (12) svakog dana provede četiri sata u bazenu i ispliva 14 kilometara. To ne bi bilo toliko neobično da treninge ne održava u bazenu veličine 3×2 metra, smještenom unutar plastenika.

Piše: Vanja Stokić

Zbog pandemije virusa korona i zabrane rada sportskih klubova Iman je ostala bez svakodnevnih treninga na olimpijskom bazenu. Njena porodica odlučila je izolaciju provesti na svom imanju u opštini Doboj Jug, umjesto u Sarajevu, gdje inače žive.

Podrži eTrafiku

Njen otac i trener Evelin Avdić odlučio je za svoju kćerku stvoriti uslove kako bi održavala kondiciju.

“Kako smo vidjeli da će ova situacija sa pandemijom potrajati i da smo sve dalje od rada u olimpijskom bazenu, tako su se poboljšali i vremenski uslovi, pa možemo zagrijati određenu količinu vode kako bi Iman mogla plivati. Došli smo na ideju da ona pliva u mjestu u nekim minimalnim uslovima, kako bi sačuvala osjećaj za vodu. Ja prilagođavam plan i program koji je predviđen za nju za ovu godinu, ovdje se ne mogu raditi svi tipovi treninga. Vježbamo stil, kačenje i osjećaj za vodu. Uradimo dosta posla, a najbitnije je da sačuvamo taj osjećaj”, govori nam Avdić, dok povlači konopac i kćerki daje znak da je vrijeme za odmor.

U dvorištu porodične kuće Avdić je napravio plastenik, te unutar njega smjestio bazen veličine 3×2 metra. Zbog sunčanih dana voda je dovoljno topla za treniranje, a Iman pliva u mjestu uz pomoć elastičnog konopca, koji joj stvara dodatni otpor u vodi.

“Plivanjem se bavim od svoje četvrte godine, zapravo otkad znam za sebe. To je moj život, nešto što radim tokom cijele godine, bez neke velike pauze. Bez toga ne mogu da živim”, govori nam Iman u pauzama između vježbi.

Kaže da joj nedostaje plivanje u pravom bazenu, ali da je raduje što ima mogućnost da trenira.

“Naravno da nije isto trenirati u bazenu i u ovakvim uslovima, ali sam se navikla na ovo. Drugačije je samo to što se u bazenu pliva na metražu, a ovdje na minute. Drago mi je što mogu da treniram”, priča nam ona.

Ova godina trebala je biti jako važna za njenu karijeru, jer je očekivao nastup za reprezentaciju. Iman je juniorska prvakinja BiH, koja je postavila državne rekorde na 50 i 1.500 metara slobodnim stilom, 200 metara delfin, leđno i prsno, kao i 100, 200 i 400 metara mješovitim stilom.

“Mislim da mi ova situacija neće napraviti problem jer mi je omogućeno da plivam i ovako mogu da održavam formu. Samo bih htjela da se što prije vratim u bazen”, kazala je u razgovoru za eTrafiku.

Svakog dana trenira dva puta po dva sata, prilikom čega ispliva 14 kilometara. Naveče ima još jedan trening, na suvom, koji njen trener i otac organizuje za 40 članova kluba Sport time.

“Odnedavno imamo još dva dječaka koji su uspjeli napraviti bazen u svom dvorištu na sličan način, dok sa ostalima radimo suhe treninge putem internet platformi. Pokušavamo održati kondiciju koliko možemo. Žao mi je što jednostavno nemamo uslove da više djece pliva zajedno sa Iman, ali nadam se da će uskoro proći sve ovo, da ćemo se vratiti u naš bazen i da ćemo svi zajedno zaplivati kako treba”, govori nam Evelin Avdić, dok kćerki daje uputstva za nastavak treninga.

Narednih 40 minuta će bez prestanka plivati kraul.

Napiši komentar