fbpx

Suzana Živanić (24) je mlada Banjalučanka koja pravi organsku hranu (sirove torte, tofu sir, kolače). Njeno interesovanje za veganstvom je počelo još u srednjoj školi, a 2019. godine je nabavila svu potrebnu opremu i sama počela kreirati recepte i vege poslastice.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: privatna arhiva

Sirova hrana ili raw food je način prehrane i pripremanja obroka od namirnica biljnog porijekla koje se termički ne obrađuju iznad 45 stepeni i većinom uključuje voće, povrće, žitarice. Sa takvim načinom ishrane ne uništavamo enzime koji su važni za zdravlje i  u organizam unosimo hranu punu vitamina, minerala i vlakana.

Podrži eTrafiku

„Ljubav prema kuhanju se razvila još od ranog djetinstva. U osnovnoj školi moji drugari bi kupovali čips, dok bih ja grickala bademe. Za vegetarijansku ishranu sam se zainteresovala u srednjoj školi, kada smo detaljnije učili o veganstvu i vegetarijanstvu. Knjiga ‘Prirodna higijena’ pokrenula me je da počnem razmišljati o promjenama u ishrani“, govori Suzana.

Veganski kanapei, foto: privatna arhiva
Veganski kanapei, foto: privatna arhiva

Nakon što je završila srednju školu zaposlila se u restoranu zdrave hrane kao kuvarica i tu je sarađivala sa Milenom Krivokućom, koja se duže od 20 godina bavi makrobiotikom. Od nje je naučila sve o makrobiotici, veganstvu i zdravom načinu življenja.

„Početkom jeseni 2018. godine, moja mentorica Milena me je pozvala da asistiram i kuham sa njom na jednoj radionici. Od tada radimo zajedno. U proljeće 2019. godine sam kupila svu neophodnu opremu i počela kreirati recepte. U septembru iste godine sam objavila svoju prvu sirovu tortu. To je bila torta od aronije, meni najdraža“, objašnjava Suzana u razgovoru za eTrafiku.

Hrana koju naša sagovornica pravi ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, kao ni šećer, pa je idealna za osobe koje su na dijeti ili imaju dijabetes.

„Hrana koju pravim isključivo je veganska. Dakle, ne sadrži mlijeko ili jaja, niti šećer. Kolače i torte pravim po principu sirove ishrane ili po makrobiotičkom principu“, objašnjava Suzana.

Po namirnice koje nisu dostupne u našim bio prodavnicama ide u susjednu Hrvatsku.

„Organske namirnice nabavljam u bio prodavnicama. Zaista je dobra ponuda, osim organske soje koja nije uvijek dostupna. Mada moram priznati da Hrvatska ima bolju ponudu organske hrane od nas. Kad god imam priliku kupim ono što kod nas nije tako dostupno“, govori Suzana.

Sirova Nutela, foto: privatna arhiva
Sirova Nutela, foto: privatna arhiva

Sirova čokolada i Nutela iz Suzanine kuhinje su bez konzervansa.

„Do sad se pokazalo da ljudi najviše naručuju sirovu čokoladu i domaću Nutelu, što nije ni čudno, jer ove proizvode ne možete kupiti u prodavnici. Potpuno su prirodni i bez konzervansa, a pri tome osjetite izvoran ukus čokolade ili Nutele“, navodi ona.

Napraviti sirovu čokoladu nije zahtjevno, potrebno je 30-60 minuta, računajući i hlađenje.

„Domaći tofu je nešto složeniji proces. Prethodno je potrebno namočiti soju koja odstoji nekoliko sati. Nakon toga može početi izrada tofu sira, za šta je potrebno nekoliko sati. Bitno je naglasiti da za kvalitetan tofu sir soja mora biti organska, kao i kalup za tofu koji treba biti izrađen od smrekinog drveta. Smreka ne izlučuje tanin i ne mijenja boju sira“, objašnjava Suzana.

Organski tofu sir, foto: privatna arhiva
Organski tofu sir, foto: privatna arhiva

Kako kaže, jako je važno da preventivno održavamo svoje tijelo zdravim. Nijedna promjena ne dolazi naglo, zato je potrebno raditi postepeno, pa možemo početi već danas.

Suzana je odlučila sa našim čitaocima podijeliti recept za sirovu tortu.

Kora:

1 šolja mljevenih organskih plodova (po izboru)
2 kašike otopljenog kokosovog ulja
3 kašike agava sirupa
Po želji limunovog soka ili vanile

Krema:

1 šolja indijskih oraha (namočenih)
1 šolja voća po izboru (maline, kupine i slično)
50g kokosovog ulja
50g agava sirupa
1 dcl kokosovog mlijeka

Pomiješati sve sastojke za koru i utisnuti u kalup.

Za krem, izmiksati sve sastojke u blenderu. Kada dobijete gust krem, preliti ga preko kore i ostaviti u frižideru nekoliko sati, možete i u zamrzivač. Ukrasiti po želji.

Sirova torta, foto: privatna arhiva
Sirova torta, foto: privatna arhiva
Sirova torta, foto: privatna arhiva
Sirova torta, foto: privatna arhiva

Napiši komentar