fbpx

Mlada umjetnica Vesna Majstorović odlučila je da kistove i štafelaj zamijeni računarom kako bi stvarala digitalne ilustracije. Svestrana, savremena i za neke neobična, Vesna svojim radovima pokazuje da u umjetnosti ne postoje granice.

Piše: Dajana Janković

Nakon što je po završetku studija na Akademiji umjetnosti ostala bez ateljea, Vesna je dobila ideju da svoju umjetnost ispolji digitalnim ilustracijama. Iako se podjednako bavi videom, intervencijama u javnom prostoru i fotografijom, ilustracije su ono što je čini prepoznatljivom.

Foto baza

„Nikako nisam željela da gubitak adekvatnog prostora  bude izgovor za pauzu u radu, te sam odlučila da svoje ideje realizujem u digitalnoj formi i tako održim kontinuitet u radu. Shvatila sam da mi je daleko ekonomičnije raditi digitalne radove, kako zbog novca, tako i zbog prostora, koji u ovom slučaju ne zahtjevaju ništa osim radnog stola, računara i eventualno table za crtanje“, govori Vesna.

Crpeći ideje iz ovozemaljskog i fiktivnog svijeta i snova ona nas ilustracijama  upoznaje sa svojim naopakim svijetom koji objedinjuje različite prirodne i natprirodne pojave, bića i simbole.

„Moji radovi su zapravo realizacija ličnog promišljanja o svemu onome što me okružuje u mom fizičkom i duhovnom životu. Svoj rad mogu opisati kao konstantnu potragu za najboljim načinom da izrazim ideje koje imam o sebi ili svijetu u kome živim. Nastojim da svaki problem koji me se na neki način tiče, da li kao čovjeka ili kao umjetnice, izrazim kroz umjetnost. Po pitanju umjetničkih formi ne volim da se ograničavam i upravo u tom eklektičnom pristupu osjećam najviše slobode jer mi dozvoljava da i dalje istražujem na polju multimedije. Ideje koje se bave društvenim pitanjima i problemima ostvarujem najčešće kroz video radove, fotografije i intervencije u javnom prostoru, dok one ideje koje se više bave mojim unutrašnjim, individualnim mitološkim svijetom realizujem kroz ilustracije“, dodaje ona.

Najviše pažnje je posvetila seriji radova pod nazivom „Are You Born To Be Pretty“  koja je na nju ostavila najveći uticaj, jer  su to radovi koji kritikuju medijski diktat fizičke ljepote, kojoj  je postavila vječno pitanje “svrhe postojanja“.„Ne mogu baš da poslažem svoje radove jedan iza drugog po toj klasifikaciji, jer je svaki od njih na neki način odraz onog o čemu sam razmišljala i čime sam se bavila u određenom periodu života  i samim tim svi su imali jednako bitan uticaj na moj umjetnički razvoj, ali svakako mogu da izdvojim seriju radova ‘Are You Born To Be Pretty’ koji su  dvostruko nagrađeni 2017. godine od strane Muzeja Savremene umjetnosti Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci iz oblasti intermedijalne umjetnosti, a koji su me odveli u finale za nagradu ZVONO“, rekla je.

Prošle godine je kao dobitnica indonežanske stipendije boravila četiri mjeseca u Indoneziji, tačnije u gradu Padang, gdje je izučavala minangkabau kulturu, umjetnost i generalno kulturu življenja u zemlji od 17.000 ostrva i više stotina etničkih grupa i jezika.

„Život u Indoneziji je za mene bio prije svega niz kulturoloških iznenađenja koja su se nizala iz dana u dan. Počevši od kulture ponašanja i oblačenja koja je svjetlosnim godinama daleko od zapadnjačkih normi po kojima živimo, preko haotičnog saobraćaja u zemlji koja je po mnogoljudnosti 4. na svijetu, čudesnog biodiverziteta, pa sve do adaptacije na raznorazne vrste okusa i začina koje južnoazijska kuhinja nudi“, nastavlja Vesna.
Njeni radovi  su dostupni u izložbenom prostoru MSURS, tačnije u Galeriji Plus, a njih  u svakom momentu možete kupiti lično kod Vesne. Tako je i po završetku studija odlučila da svoje radove postavi na internet i napravi online portfolio na sajtu Behance koji će biti dostupan svima.

„Mislim da je internet jedna od boljih stvari koja se desila umjetnicima mlađe generacije jer imaju priliku da iskorače iz okvira svog grada, društva, države i svoj rad plasiraju u svijet, a isto tako da dobiju uvid šta se to dešava i šta rade umjetnici iz drugih dijelova planete, konkretno da steknu utisak gdje se to njihova umjetnost nalazi u odnosu na ostatak svijeta. Postići vidljivost na internetu jednako je težak zadatak kao i u realnom životu, ali ja svakako na to gledam kao na prostor više da svoj rad izložiš publici“, govori za eTrafiku.

Uzor joj je svaki umjetnik koji je dosljedan svom radu i principima i  koji se umjetnošću bavi iz srca. Za umjetnost u Bosni i Hercegovini kaže da postoji potencijal za rast, a mladim umjetnicima poručuje da budu korak ispred svog vremena.

„Radite umjetnost koja je ispred vremena u kome živimo, umjetnost koja je angažovana u nekom smislu i pomjera granice, koja nešto može izgraditi ili srušiti, umjetnost koja će provocirati, umjetnost kakvu god, samo da nije dosadna i besmislena“, dodaje Vesna.

Svoje ilustracije i ideje želi da usavršava, tako da joj je u daljem planu upis na master studije van granica Bosne i Hercegovine.

„Imam želju da upišem master studije iz oblasti intermedijalne umjetnosti kako bih nastavila nadograđivati svoje ideje i istraživati sebe i svoj rad u nekom drugačijem kontekstu i uslovima. Mislim da je za mlade umjetnike, ali i omladinu generalno,  jako važno da proširuju svoje vidike i stiču znanja izlazeći iz zone komfora, konkretno putujući i razmjenjujući svoja iskustva sa ljudima različitog društvenog i kulturnog porijekla“, za kraj govori Vesna.

Napiši komentar