fbpx

„Klub sretno razvedenih žena“ naziv je facebook grupe gdje se razvedene osobe okupljaju i druže, a tokom deset godina postojanja upravo zahvaljujući njoj sklopljeno je 35 brakova.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: privatna arhiva

Razvod može biti jedan od najstresnijih perioda u životu. Ne samo psihički i fizički, već i ekonomski i emocionalni. U tim mukama nastupa ova grupa na Facebooku, puna šale i pozitivnih ljudi, koju je osnovala frizerka Magdalena Marković (45).

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

„Imala sam svoj salon u Podgorici gdje sam bila udana, kada sam se razvela otvorila sam drugi frizerski u Tesliću. Kada mi je sin porastao izrazio je želju da upiše srednju muzičku školu. Odlučila sam da zatvorim i taj salon i preselili smo se u Banjaluku, potom sam se zaposlila. On je sad na fakultetu. Želim svom sinu biti podrška u svemu, zidovi me ne čine sretnom, a radnji će biti“, govori Magdalena u razgovoru za eTrafiku.

Magdalena i njen Đorđije su uspjeli da prebrode sve more i sada su sretni.

„Izvesti dijete na pravi put, još ako si razveden, je težak zadatak, ali ja sam ga uspješno obavila i sretna sam zbog toga. Srce mi je puno kada mi sin kaže ‘da nisi bila uz mene ništa od ovog ne bih postigao u životu’“, napominje Magdalena.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

„Klub sretno razvedenih žena“ je osnovala prije 10 godina jer je i sama, kako kaže, sretno razvedena.

„Kad sam osnovala grupu pozvala sam nekoliko svojih prijateljica i tako se klub počeo širiti. U početku sam dodavala samo žene, ali sam naziv je zagolicao maštu muškaraca i kao zabranjeno voće tražili su odobrenje za ulazak. Različita mišljenja muškaraca i žena mi se učinila interesantnim i dozvolila sam da budu članovi grupe. Kao što se ispostavilo, nisam pogriješila u vezi toga“, objašnjava Magdalena.

Klub broji više od 33.000 članova i u vođenju grupe joj pomaže devet žena i jedan muškarac.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

„Kada potencijalni član želi da se priključi grupi obavezno pogledamo profil da vidimo je li u redu, potom ga pustimo, jer ima dosta lažnih profila. Admini koji mi pomažu u grupi su i moji dobri prijatelji sa kojima se družim i van grupe. Jedne godine smo nas četiri otišle na sabor trubača u Guču iako smo se znale samo preko grupe i to je druženje ostalo u jakom sjećanju. Kasnije sam u grupu dodala još šest admina, a to su osobe koje znaju da na šaljiv način vladaju situacijom u grupi“, govori Magdalena.

Jedan admin je pronašao ljubav u grupi, te se oženio.

„Dosta lijepih dešavanja nosi naša grupa. Divnih i pozitivnih priča, što mene čini sretnom. Sklopljeno je 35 brakova po drugi put. Admini grupe brzo primijete kad se nekome neko svidi i na šaljiv način poguramo to, jer lakše je nekom dati kompliment preko interneta nego uživo“, napominje Magdalena.

Dvije stvari su  zabranjene – politika i nacionalizam.

„Nerjetko mi se dešava da mi neka žena pošalje poruku u inboks da je sretna što postojimo, da je u našoj grupi upoznala muškarca svog života i da nakon dugo godina ponovo vjeruje u ljubav“, objašnjava Magdalena.

U grupi je dosta ljudi iz Srbije i Makedonije. Posljednje dve godine organizuju druženje uživo u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu.

„Dva druženja smo imali u Banjaluci i dobro smo se zabavili. Organizovali smo tombolu, a glavna nagrada su bile usluge za besplatan razvod braka. Najpoželjniji neženja je dobio diplomu od kluba i bilo je još dosta zanimljivih nagrada“, govori Magdalena.

Ova grupa im zaista mnogo znači jer im je to oaza mira, razonode i šale.

„Mislim da svako ima pravo na ljubav poslije razvoda. Klub sretno razvedenih žena nam služi da razmjenjujemo mišljenja, da se družimo i zezamo bez teških riječi i vređanja. U ovoj grupi osim ljubavi izrasla su i prijateljstva koja traju godinama. Na kraju godine biramo kralja i kraljicu grupe tj. najaktivnije, najzanimljivije i najduhovitije članove, potom glasamo i odaberemo pobjednike“, naglašava Magdalena.

Kao i svaka zajednica, grupa ima svoj moto, a i himu.

„Moto ove grupe je da prihvatamo izazove, da budemo otvoreni  za nova iskustva. Samački život nema veze sa godinama već sa našim duhom. I naravno naša grupa ima svoju himnu a to je pjesma koju izvode Frajle – Ja sam razvedena žena“, govori Magdalena.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Naša sagovornica se takođe bavi i humanitarnim radom, koji je spojila sa svojim poslom.

„Sarađujem sa roditeljskom kućom Iskra u Banjaluci, po pozivu odem da ošisam i ofarbam majke koje tamo borave. Radili smo i dve akcije doniranja kose ‘Kosu skrati smijeh vrati’. U Banjaluci smo ošišali 120 osoba i bili smo u Tesliću, gdje smo ošišali 150 osoba. Moje kolegice i ja se rado odazovemo svakoj akciji“, objašnjava Magdalena.

Takođe, u svom salonu Trio Fantastiko besplatno šiša osobe koje doniraju kosu, a zatim je šalju udruženju Iskra kako bi se od nje napravile perike za djecu koja boluju od malignih bolesti.

Napiši komentar