fbpx

„Svjesni smo činjenice da nažalost na ulicama ima mnogo smeća i otpadaka koji tu ne pripadaju, kvare izgled naselja i uništavaju životnu sredinu. Znali smo da je vrijeme za promjene i buđenje ekološke svijesti ljudi.”

Piše: Amina Cerić, Foto: Mladen Kojić

Ovako Haris Mujić i Marica Milosavljević iz Srebrenice započinju priču o svom izumu – pametnom kontejneru u koji odlažete smjeće uz dobijanje novca.

Podrži eTrafiku

Oni su učenici trećeg razreda gimnazije Srednjoškolskog centra „Srebrenica“ u Srebrenici. Interesovanje za informatiku pokazali su još u osnovnoj školi, međutim ističu kako im je članstvo u Futures Makerspace-u u sklopu Fondacije za budućnost BiH znatno pomoglo pri proširivanju i nadograđivanju njihovog informatičkog znanja.

“Pohađanje edukacija o raznim oblastima iz IT-a me približilo ovom svijetu, upoznalo me sa mnogim programima i tehnologijama za koje nisam ni znala da postoje, ali i fenomenalnim ljudima sa iskustvom koje su spremni da prenesu na sve zainteresovane, ogromnim znanjem i voljom da promijene stanje i doprinesu razvoju naše države”, kaže Marica.

Upravo preko Makerspace-a su saznali i za StartUp takmičenje koje organizuje Međunarodni Burch Univerzitet u Sarajevu, u sklopu kojeg su i odlučili da se pozabave pitanjem odlaganja smeća uz određene povlastice. Na taj način željeli su da doprinesu svojoj zajednici i sugrađanima. Vođeni potrebama zajednice, ali i velikim problemom koji nastaje u prirodi kao posljedica ljudskog nemara, od nekoliko ideja izabrali su upravo TrashForCash čiji je prvobitni naziv bio “Smećko”.

“Društvo sve više prelazi u digitalnu eru. Zbog toga smatramo da će pametni kontejner  privući ljude da se ekološki osvjeste i počnu obraćati više pažnje na zaštitu okoliša”, navodi Haris.

Bilo je dovoljno da se osvrnu i posmatraju dešavanja u zajednici u kojoj žive te pronađu inspiraciju za ovakav projekat.

“Svjesni smo činjenice da nažalost na ulicama ima mnogo smeća i otpadaka koji tu ne pripadaju, kvare izgled naselja i uništavaju životnu sredinu. Znali smo da je vrijeme za promjene i buđenje ekološke svijesti ljudi, a TFC je tu da ih  pretežno zbog materijalnih benefita koje dobijaju privuče na pravilno odlaganje otpadaka i čuvanje sredine”, dodaje Marica.

Izvor : Pixabay

Nakon osmišljene ideje sljedeći korak je izrađivanje prototipa koje će se odvijati uz pomoć BHFF-a i Makerspace-a. Princip rada TrashForCash-a je da za bacanje smeća u ovaj kontejner skupljate bodove na njegovoj aplikaciji. Nakon određenog broja skupljenih bodova on prelazi u novčanu nagradu ili određene privilegije (kao što su popusti) pri kupovini u sponzorskim prodavnicama ili kompanijama.

“Potrebna nam je podrška prije svega lokalnih vlasti, a zatim i partnera koji će u zamjenu za sponzorstvo dobijati reklamu na TFC širom države i tako podići ugled svoje kompanije u društvu”, objašnjava Milosavljevićeva.

Moguće su pojedine prepreke u ostvarenju njihovog cilja međutim više je razloga zašto bi ovaj projekat bio i više nego koristan, ne samo za njihovu zajednicu već i za cijelu državu. TrashForCash je spoj očuvanja okoliša, materijalnih beneficija za korisnike, ali i reklame za partnerske kompanije. Neophodno je naglasiti i da predstavlja tehnološki napredak za našu državu.

“Nakon što završimo prototip moguća prepreka biti će neprihvatanje opštinskih vlasti da zamijene svoje kontejnere našim, ali mislimo da to ne bi biti velika prepreka jer i oni teže ka očuvanju svojih gradova i zajednica i njihovom ljepšem izgledu”, optimistično govori Mujić.

Ovaj projekat je samo početak. Ukoliko zaživi i pokaže se kao uspješan, Haris i Marica spremni su da svojim informatičkim znanjem na kreativan i inovativan način rješavaju i ostale probleme koje budu pronalazili u svojoj lokalnoj zajednici, ali i državi.

Nakon završene srednje škole, Haris planira da svoje školovanje nastavi u smjeru informatike i programiranja. Marica je još uvijek neodlučna, premda joj članstvo u Makerspace-u pomaže da se upozna sa novim, perspektivnim zanimanjima i pronađe ono što joj najbolje odgovara.

Napiši komentar