fbpx

Četiri godine zaredom Centar za obrazovne incijative Step by step promoviše nastavničku profesiju u cilju isticanja njihove važnosti u našem društvu. Tako su i ove godine odabrali one najinovativnije i dodjelili nagrade u pet kategorija. Nagrađeni profesori, nastavnici, učitelji, odgajatelji te stručni saradnici na svim nivoima odgoja i obrazovanja ovom nagradom krunisali su svoj trud, rad i zalaganje za što kvalitetnije i zanimljivije izvođenje nastave u školama u kojima su zaposleni.

Piše: Amina Cerić, Foto: COI Step by step

Ovu incijativu Step by step pokrenuo je 2016. godine s ciljem isticanja prosvjetnih radnika koji u svoj način izvođenja nastave uvode savremene i inovativne metode te na taj način nastavu pretvaraju u igru, bude veću zainteresovanost kod svojih učenika i daju im mogućnost da aktivno učestvuju u izvođenju iste. Svečana ceremonija dodjele nagrada održana je u Narodnom pozorištu u Sarajevu 15. Decembra. Nagrađeni su Edina Kevro, Mahir Mališević, Boško Jovičić, Adila Salibašić, Vedran Zubić, Dijana Galić i Sanja Budmir. Portal eTrafika konktaktirao je sve nagrađene kako bi dodatno promovisao njihov rad, međutim neki od njih nisu bili zainteresovani za razgovor sa nama.

Podrži eTrafiku

Edina Kevro, profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja, zaposlena je kao odgajateljica u JU „Dječiji vrtići- Ciciban“ u Mostaru. Nagrađena je u kategoriji “Najinovativnije odgajateljice u predškolskom odgoju i obrazovanju”. U vrtiću ima već 23 godine staža, a njena prednost je ta što je od samog početka svog profesionalnog angažmana imala priliku da uči od najboljih. Rad sa djecom predškolskog uzrasta je jako odgovoran, ali ujedno izazovan i zanimljiv. Ono što Edinu pokreće jesu napredak, zdrave navike koje djeca usvjaju te brojni uspjesi koje ima iza sebe.

„Ono što je moju praksu učinilo drugačijom i inovativnom jeste to da sam osluškivala želje i potrebe djece, te im udovoljila i omogućila da oni budu učitelji jedan dan u vrtiću u sklopu projekta ‘Ja učitelj/ica. Zamišljen je tako da jedan dan u vrtiću dijete može biti učitelj. U realizaciju ideje sam uključila i roditelje koji su mogli pratiti NPP ili djeci prezentirati ili naučiti ih neko svoje znanje, vještinu,  ljubav, igru…bilo koju aktivnost koju oni žele”, objašnjava Kevro te navodi da je na taj način  učvrstila vezu i saradnju porodice i vrtića.

Kao najinovativniji učitelj razredne nastave u osnovnim školama nagrađen je Boško Jovičić. U prosvjeti je zaposlen četiri godine, a trenutno radi u JU “Prva osnovna škola” u Brčkom. Ono po čemu se on izdvaja od ostalih jeste njegova težnja ka tome da se svakom učeniku posveti ponaosob i učenje pretvori u  igru, pa čak i zadaću iz matematike.„Da bi se neko mogao uspješno baviti ovim poslom, mora biti veoma predan i truditi se da sa učenicima ostvari dvosmjernu komunikaciju, da traži, ali isto tako i usvaja njihova mišljenja i sugestije“, govori Jovičić te navodi da u svakodnevnom radu podstiče timski rad, razumijevanje, otvoreni dijalog i daje učenicima prostora da iskažu svoje afinitete i mišljenje o samom nastavnom procesu.

Kako tvrdi, zadaća iz matematike može biti zabavna.

„Uvedete u priču detektiva koji rješavanjem matematičkih operacija kombinovanih sa zagonetkama rješava misterije – i svi učenici će rado pisati zadaću, a naučit će, pored matematike, zabavne činjenice iz ostalih nastavnih oblasti, ali i savremene kulture“, dodaje Jovičić.

NIN nagradu za „Najinovativnijeg predmetnog nastavnika u osnovnim školama“ dobio je Mahir Mališević, profesor geografije, koji je kao nastavnik zaposlen u JU Osnovna škola „Srednje“ u Ilijašu. Časove geografije pretvorio je u „Virtualni bijeg iz učionice“ uz pomoć različitih tehnoloških pomagala.

“Nagrada za najinovativnijeg nastavnika je za mene velika čast, ali i obaveza da i dalje nastavim sa podizanjem kvalitete nastave na svojim časovima. Potrebno je naglasiti da većina nastavnika svakodnevno prave čuda u svojim učionicama, ali da njihove prakse još uvijek nisu prepoznate i dovoljno cijenjene”, kaže Mališević, dodajući da njegova nagrada treba da bude motivacija ostalima da opišu svoje prakse i prijave se na sljedeće takmičenje.

Profesor geografije, iz JU Gimnazije Dobrinja u Sarajevu Vedran Zubić dobitnik je NIN nagrade za “Najinovativnijeg predmetnog nastavnika u srednjim školama”. U prosvjeti je zaposlen već 20 godina, a za svoj rad kaže da ponekad liči na teatar, dok često upotrebljava komparaciju niza stvari kada nešto objašnjava.

“Ovo je prekrasna stvar. Nagrada sama po sebi je kruna rada, ali treba istaći da je ova manifestacija digla sam značaj obrazovanja. Kao rijetko kada se osjećate ponosno jer ste profesor. Meni osobno je podstrek u daljem radu”, govori Vedran Zubić.

Dijana Galić, profesorica razredne nastave, u prosvjeti je već 15 godina. Na ovom takmičenju konkurisala je već dvije godine za redom, a ove godine pripala joj je nagrada za “Najinovativniju stručnu saradnicu na svim nivoima odgoja i obrazovanja”. Trenutno obavlja dužnost direktorice u Osnovnoj školi “Dall”era” u Viru. Galićeva je izdala i knjigu “Slovarica moga zavičaja” koja je proistekla iz projekta u školskim aktivnostima sa učenicima i roditeljima.

“Mišljenja sam da svi volimo novitete u poslu pa tako i djeca. Jednolični pristupi u svakom poslu postaju monotoni i dosadni. Djecu treba zainteresirati za aktivnosti koje im želimo predstaviti. U radu rado uključujem i lokalnu zajednicu za odgovarajuća područja”, objašnjava Dijana te ističe da su sveska, knjiga, olovka,tabla i kreda nezamjenjiva nastavna sredstva kao i živa riječ učitelja. Međutim noviteti su uvijek dobro došli.

Svi oni zajedno slažu se u jednoj stvari, a to je da obrazovni sistem Bosne i Hercegovine treba značajne reforme. Dok one ne dođu potrudiće se da usavršavaju svoj način rada, uvode nove metode, svojim učenicima prenesu znanje na što kreativniji i zabavniji način.

Iskazuju veliku zahvalnost Step by step organizaciji zbog njihovog osvrta na one veoma bitne u našem društvu, a to su učitelji i nastavnici čiji se uloženi trud, zalaganja i zasluge često zaboravljaju.

Napiši komentar