fbpx

Ukoliko tragate za originalnim poklonom za nekog mališana, onda su lutke Pepetuška pravi izbor za vas. Nastale od strane dvije mame, ove lutke su u potpunosti personalizovane, izađuju se po narudžbi i želji za dječaka ili djevojčicu i postaju im najbolji prijatelji.

Piše: Nataša Tomić, Naslovna: promo

Ideja je krenula od Maje Gerin, koja je pokušala na tržištu pronaći lutku za svoju djevojčicu. Nakon bezuspješne potrage za nečim kreativnim i unikatnim, odlučila je da ju sašije i okupila je oko sebe tim. Prve lutke su nastale po uzoru na njihove dvije djevojčice Naju i Monu i tako se rodila Pepetuška.

Podrži eTrafiku

„Nakon toga, svaka mama je poželjela da ima lutku koja liči na njenu kćerku ili sina, počevši od boje kose i očiju, pa do njihove omiljene garderobice.Najviše radimo personalizirane lutke, dakle na osnovu fotografije i opisa koji dobijemo, krećemo u proces kreiranje lutke. Svaka je unikatna i za nas posebna. Prvi korak je da idemo u potragu materijala, nastojimo da to bude isto ili što približnije fotografiji koju dobijemo, a onda izbor boje kose, frizura i boja očiju“, tvrdi Arnela Horman koja je danas dio Pepetuška tima.

foto: Pepetuška

Pored lutki, koje se prave tako da liče na svog malog vlasnika ili vlasnicu, brend je proširio svoj asortiman na odjeću za djevojčice i njihove lutke, šolje i novogodišnje izdanje Pepetuška majica. Takođe, nedavno su lansirale i torbe za Pepetuške na kojima je lik lutke i koje se mogu bojiti, a uz svaku lutku dolazi i njen rodni list.

„Mi nastojimo da odgovorimo na sve zahtjeve, pored standardne garderobice, pravili smo torbice, ruksačiće, raznorazne asesoare. Imali smo nedavno upit i radili smo slušni aparat za jednog predivnog dječaka, zatim kolica za jednu preslatku djevojčicu…Uglavnom, mislim da smo do sada uspjeli odgovoriti na većinu zahtjeva koje smo dobili“, priča Arnela u ime Pepetuška tima.

foto: promo

Ono što je karakteristično za njihove lutke jeste da one nemaju usta pa izgledaju kao da se uvijek smiju. Kosa im je izrađena od one koja se koristi za nadogradnju u frizerskim salonima tako da se može sređivati. Lutke izrađuju i za dječake, a djeci pomažu da razvijaju maštu, pamćenje i imaju edukativnu ulogu.

foto: Pepetuška

„Pepetuška lutka je igračka, za djevojčice i dječake, koja dijete uči svijetu oko njega, ali i o njemu samom.Uz igru sa lutkama, djeca razvijaju kognitivne vještine: pamćenje, koncentraciju, razmišljanje i motoriku. Djeca danas odrastaju vezana uz digitalne tehnologije, a zadatak roditelja, odgajatelja, nastavnika i stručnjaka za mentalno zdravlje, je da usmjeravaju i štite djecu u virtualnom svijetu“, govori Arnela.

Pepetuška tim je učestvovao i u mnogim humanitarnim akcijama i skupljao novac za liječenje djece, a organizovali su i edukativne radionice za mališane od 5 do 12 godina. Svoje lutke su dobili i mnogi poznati poput Bože Vreće i Amre Džeko, a cilj im je da u budućnosti sašiju dovoljno modela kako bi mogli da zadovolje iznenadne i neočekivane narudžbe. Potražnja je velika pa imaju listu čekanja, a za jednu lutku je potrebno, ovisno od težine zadatka, do 10 dana da se izradi.

foto: Pepetuška

„Radi se ipak o originalnim proizvodima, koje inače niste prije mogli naći na našim prostorima. Cijena osnovnog modela je 120 KM, kada mi oblačimo lutkicu, a kada je personalizirana, ovisi od težine zadatka, u tom slučaju, formiramo cijenu na osnovu zahtjeva koji dobijemo“, završava naša sagovornica.

Pepetuška lutke možete naručiti preko njihove veb ili Fejsbuk stranice i u koncept trgovini Kutcha u Sarajevu.

foto: Pepetuška
foto: Pepetuška

Napiši komentar