fbpx

Sedmica umjetnosti, takođe poznata i pod nazivom Sedmica za nas, je humanitarna akcija koju je 2016. godine pokrenuo savjet učenika banjalučke Gimnazije. Cilj ove humanitarne akcije je prikupljanje pomoći za sve one koji nisu u mogućnosti, a koji bi željeli da idu na matursku ekskurziju.

Piše: Danica Novaković

Pored svog primarnog, Sedmica za nas takođe za cilj ima i promovisanje mladih umjetnika koji na ovom događaju predstavljaju svoj rad. U toku šest dana, koliko akcija traje, svako može pronaći nešto zanimljivo za sebe, a u Sedmici umjetnosti mogu učestvovati i učenici drugih škola.

Podrži eTrafiku

Ove godine Sedmica umjetnosti održaće se u periodu od 4. do 9. novembra, svaki dan sa početkom u 19:00 časova u holu Gimnazije. Ulaznica košta 1 KM za svaku veče, osim za koncertno, kada će koštati 3 KM.

Prve večeri će, nakon svečanog otvaranja uslijediti predstava pod nazivom „Izvinite, profesore“ po motivima drame „Draga Jelena Sergejevna“ Ljudmile Razumovske. Predstavu su režirale dvije gimnazijske učenice Tara Jovanić i Anđela Krunić. Drugo veče je veče poezije na kojoj će svoje autorske radove predstavljati mladi banjalučki pjesnici. Tu će svi oni koji dođu imati priliku da iskuse čari poezije i da uz zvuke gitare čuju neke od autorskih pjesama Miloša Grubešića i Igora Božanića.

Sofija Janjić, učenica banjalučke Gimnazije već treću godinu učestvuje u Sedmici umjetnosti, na večeri poezije.

„Iz iskustva sa prethodne dvije godine zaključujem da svi posjetioci izađu prijatno iznenađeni, prije svega pozitivnim stavom učenika i njihovim shvatanjem važnosti poezije“, izjavila je Sofija, dodavši da se za vrijeme ovog događaja osjećaju posebna toplina i ljubav.

Treće večeri, koje je veče filma i fotografije, predstaviće se mladi fotografi, a pored toga posjetioci će moći pogledati neke od kratkometražnih filmova.  Četvrta veče posvećena je pop kulturi, pa je za to veče pripremljena izložba koja je posvećena jednoj od najrasprostranjenijih kultura.

Peto veče je posvećena plesu, a predstaviće se prvenstveno brejkdens koreografije. Posljednje večeti će biti održan koncert i tehno parti u holu Gimnazije, a spreman je i DJ iznenađenja. Žurka počinje u 21:00 čas.

Jedan od organizatora ovogodišnje Sedmice umjetnosti je Anastasija Đorđa Bosančić, učenica trećeg razreda Gimnazije. Ona ističe da je ovo jedinstvena prilika svim mladim umjetnicima da predstave svoj rad.

„Ideja ovogodišnje Sedmice umjetnosti je da se pomjere granice, razbiju predrasude i otkrije umjetnost. Ona će ponuditi nešto sasvim novo, avangardno, a što je najvažnije ono što je blisko samim srednjoškolcima. Za sve nas Gimnazijalce ova sedmica je vrlo značajan događaj.  Mladi umjetnici nemaju najčešće priliku da izlažu svoje radove i zato je ova manifestacija posebna. Pozivamo sve da posjete Sedmicu umjetnosti“, kaže Đorđa za kraj razgovora.

Napiši komentar