fbpx

Okupljanje i emancipacija kolekcionarske sredine, kao i promocija kulturno-istorijskih vrijednosti glavne su ideje kojima se vodi udruženje kolekcionara i ljubitelja istorije „Denarius“ iz Gradiške.

Piše: Nataša Todoranović

Udruženje je registrovano 2012. godine, a nastalo je kao rezultat htijenja i nesebičnog rada grupe entuzijasta.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

„U svom sedmogodišnjem radu postigli smo to da je Denarius prepoznat kao dobar domaćin i odličan organizator. Čast nam je pomenuti našu organizaciju 17 sajmova u Gradišci,  od kojih su 16 međunarodnih sajmova kolekcionarstva i antikviteta kroz koje su se naši članovi prezentovali široj javnosti. Ponosni smo na našu najskoriju izložbu ’50 godina od zemljotresa u Banjaluci’ jer je ona plod sakupljačkog rada našeg udruženja koje je jako dugo skupljalo originalni materijal o događaju koji je promijenio izgled cijele Banjaluke i ostavio mnoge posljedice“, govori Alen Mešić, jedan od osnivača „Denariusa“.

Prioritet im je afirmacija Republike Srpske i grada Gradiške kojem su svojim radom dali epitet evropskog sajamskog grada, tako da je danas ovaj grad na redovnom spisku kolekcionarskih sajmova Evrope. Samo udruženje kroz sedam godina postojanja i rada, ravnopravno korespondira sa velikim i starim udruženjima iz Beograda ili Zagreba.

„Sam naš rad na kreiranju i održavanju vlastitih kolekcija umnogome doprinosi upoznavanju i razumijevanju naše burne prošlosti koja treba da se skuplja, proučava i čuva. Gosti smo skoro svih evropskih i regionalnih sajmova gdje vršimo promociju naših istorijskih i kulturnih vrijednosti“, kaže Alen za eTrafiku.

Ovo Udruženje kolekcionara i ljubitelja istorije sarađuje sa većinom kulturnih institucija i rado se odazivaju na mnoge kulturno-istorijske manifestacije. Imaju preko 100 članova, aktivnih kolekcionara i istoričara koji predano rade na pronalasku i prezentaciji istorijskih predmeta. Jedan od najznačajnijih uspjeha im je to što je iz Denariusa iznjedrio prvi i jedini katalog papirnog novca Bosne i Hercegovine.

„Potrebno je napomenuti da je Denarius jedino udruženje iz Bosne i Hercegovine, ovoga profila, koje je prošlo proces sudske registracije te kao takvo sakuplja i čuva kolekcionarsku sredinu iz cijele države. Sastav članova našeg udruženja najbolje oslikava teritorijalnu zastupljenost koju posjedujemo, jer se pored aktivnih kolekcionara iz cijele Bosne i Hercegovine, ovdje nalaze i članovi iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske“, saopštava nam Alen Mešić.

Brojnost građana koji su zainteresovani za njihov rad ih je primorala da počnu razmišljati o stvaranju lokalnih ispostava udruženja, što će vjerovatno rezultirati prelaskom Denariusa na više instance djelovanja, na nivou Bosne i Hercegovine. Trenutno imaju ispostave u Banjaluci, Kozarskoj Dubici, Srpcu i Derventi.

Napiši komentar