fbpx

Završni događaj projekta „Može i drugačije“ održan je sinoć u prostorijama Lonac Huba u Banjaluci, a pored promocije časopisa i izložbe fotografija, posjetioci su imali priliku i da obiđu 14 izlagača na jednodnevnom mini sajmu.

Piše: eTrafika; Foto: Slaven Dobrić

Na sajmu su se predstavili junaci priča koje su učesnice projekta kreirale tokom njegovog trajanja. Tako su posjetioci imali priliku da porazgovaraju sa Obrenom Tomić i nauče više o higijeni ruku i restauraciji starih bicikala, ekipom PetWeta koji proizvode šampone za pse a koji su doveli i svog malog ljubimca. Pored njih, na događaju se predstavila i Tea Jagodić sa svojim fotografijama, Tanja Starčević sa svojom poezijom, Jelena Brkić sa svojim unikatnim i ručno rađenim medenjacima, Ljubinka Kolajlić sa svojim heklanim torbama, Ognjen Lazić koji je predstavio svoju aplikaciju za brzo čitanje, Ognjen Tadić koji je govorio o značaju mentalnog zdravlja, Sanja Dakić Ivić sa svojim rođendanskim dekoracijama, Bajkofili, mlada aktivistkinja Milica Kos, Melanija Erić sa predivnom kreacijom, Isidora Branković sa svojim crtežima te Jovana Raljić sa malim plesačima plesne grupe Flash.

Podrži eTrafiku

Pored njih, posjetioci su imali priliku da vide fotografije koje su nastale za potrebe samih priča, te da uzmu besplatan primjerak časopisa u kome su  objedinjene sve priče i foto priče koje su učesnice kreirale.

Ovaj događaj  je relizovan kao završnica istoimenog projekta koji je okupio studente iz Banjaluke, koji su prošli obuku iz oblasti foto i online novinarstva. Zatim su skoro godinu dana pronalazili pozitivne primjere djelovanja u umjetničkoj, sportskoj, kulturnoj, aktivističkoj, preduzetničkoj ili bilo kojoj drugoj oblasti. Time su stekli praksu u radu za online medije, ali i istovremeno promovisali ljude koji zaista zaslužuju medijski prostor.

Projekat je bio otvoren za studente svih fakulteta, kao i studente koji su nedavno diplomirali, a u njemu su učestvovale Bojana Radić, Jelena Trifunović, Tanja Maksimović, Ana Pandžić, Mihaela Amidžić, Ivana Stjepanović, Anja Jurić, Sara Palija, Dragana Savić i Branka Ćirić.

„Učesnice projekta došle su sa minimalnim znanjem o novinarstvu i imale su skoro nula dana iskustva. Naš zadatak je bio da im probudimo ljubav prema ovoj profesiji i da ih naučimo kako da oblikuju novinarski tekst. Da se ne lažemo, njihovi prvi tekstovi većinom su bili puni lutanja i grešaka, a na njihovom ispravljanju radili smo i po nekoliko dana. Međutim, kako je vrijeme odmicalo i one postajale iskusnije, uspijevale su čak napisati više tekstova tokom samo jednog dana. Upravo to nam govori da su sazrijevale tokom svakog terena i da su usvajale sve naše prijedloge i kritike, što nam je izuzetno bitno. Sada su dovoljno osnažene za samostalan rad u medijima i iskreno se nadamo da neće prestati sa pisanjem, već da ćemo njihove priče čitati i dalje“, istakva je Vanja Stokić, glavna i odgovorna urednica portala eTrafika.net i koordinatorica projekta.

Projekat je podržao USAID putem svog projekta za osnaživanje nezavisnih medija IMEP.

Napiši komentar