fbpx

Možda niste znali da u Banjaluci postoji direktni neprijatelj stresa, neraspoloženja i nedostatka energije, a to je rekreativno-zabavno “udaranje” u Omladinskom Centru Zdravo Da Ste.

Piše: Jelena Trifunović

Sekcija Udaraljki Omladinskog Centra ”Zdravo Da Ste” postoji deset godina. Radionice održavaju utorkom i četvrtkom od 18:00h do 19:30h na adresi Cara Lazara 1.

Podrži eTrafiku

Članarina na mjesečnom nivou iznosi 20 KM, a ako iz porodice dolazi više osoba, postoji popust. Voditelj sekcije je Asmir Turčinhodžić.

„Zadovoljan sam odzivom Banjalučana. Otkada postojimo tu je uvijek nekih 20 do 30 ljudi, koji se mijenjaju“, kazao je Asmir prilikom naše posjete radionicama.

U početku su bile više zainteresovane žene, ali kako je vrijeme odmicalo muškarci  su shvatili poentu zabavno-rekreativnog bubnjanja kao antistres terapije i došlo je do izjednačenja polova u grupi. Instrumenti na kojim sviraju su udaraljke porijeklom su iz različitih dijelova svijeta, kao na primjer iz Afrike, Latino Amerike i Kube.

Kako i svima, problem su finansije. Za kupovinu instrumenata prikupljaju novac međusobno.

„Ovo nije nikakva škola niti akademija. Ne zahtjeva ništa. Dođete  i procjenite da li je to za vas i da li je ovo  način na koji se možete dobro zabaviti kroz neku antistres bubnjarsku terapiju“, kazao nam je Asmir Turčinhodžić.

Voditelj Asmir je uvijek pun pozitivne energije
Svima priđe pojedinačno…
..i pokaže kako da koriste instrument
A onda kreće sviranje
Polaznici pažljivo prate upustva voditelja
Zvuk se mijenja u zavisnosti koji dio udarne površine se udara…
…ako se svira kompletnim dlanom na sredini dobija se dublji zvuk, a prstima viši
Kombinacijom viših i dubljih zvukova dobija se izvanredan zvuk i ritam
Krajnji rezultat je vrlo nasmijana i uvježbana sekcija