fbpx

Nakon 13 godina rada u prosvjeti, potpuno je preokrenula svoju svakodnevnicu prateći svoje želje i emociju. Iz Banjaluke se preselila u Šibenik zbog ljubavi i otvorila galeriju u kojoj izlaže svoje rukotvorine, a glavni hobi joj je izrada slika od prirodnih materijala, preciznije – kamenčića.

Piše: Bojana Radić

Iako se oduvijek na neki način bavila kreativnim radom, Nives Jakovljević sa izradom slika od kamenčića je počela prije otprilike godinu dana. Prije desetak godina je pod umjetničkim imenom Nina Jakov Art predstavila ručno oslikane majice (prodajno mjesto je bilo Ormar Concept Store), a sada to ime objedinjuje njen cjelokupan ručni rad.

Podrži eTrafiku

„Prošle godine sam se preselila u Šibenik i u čestim šetnjama plažom spontano sam počela sakupljati kamenčiće koji su mi privlačili pažnju. Kako oduvijek nešto izrađujem, valjda je potpuno prirodno naišla potreba da od tih kamenčića pokušam napraviti nešto. Igrala sam se oblicima i bojama i nakon sat i po na papiru je bila porodica – majka, otac i dijete u predivnim bojama prirode. Od tada, svaki novi kamenčić me inspirisao za neku novu priču. Nina Jakov Art je izvedenica od mog nešto dužeg imena i prezimena, recimo neki moj alter ego kojeg pokreće isključivo kreacija“, otkrila nam je Nives.

Kako kaže, kada je napravila prvu sliku zanimalo je da li se još neko bavi takvom vrstom kreativnosti. Istražujući po internetu, saznala je da taj oblik izražavanja postoji godinama unazad pod imenom pebble art, te da je najprisutniji u zemljama kao što su Škotska, Engleska i Irska. U početku je donekle crpila ideje iz drugih radova, jer postoji nekoliko motiva koji su univerzalni za sve kreativce koji se bave ovom vrstom izrade slika. Ipak, trudi se da izgradi svoj prepoznatljiv stil, a većinu motiva koji se mogu vidjeti na njenim slikama je osmislila sama.

„Najčešće me inspiriše sam kamenčić svojom bojom ili oblikom i isključivo on odredi u kojem smjeru će ići priča koju pričam. Mimo kamena, često me inspirišu konkretne osobe koje poznajem, nečija priča ili osobina sa kojom se mogu identifikovati“, rekla je.

Pored kamenja, pri izradi slika koristi naplavine iz mora, a pomalo i pijesak. Kako kaže, veoma joj je bitno da su svi materijali prirodni, jer joj je misija ukazati ljudima na ljepotu koja nas okružuje.

„Motiv koji dominira na slikama je čovjek. To je neka moja potreba da metaforično podsjetim da smo sazdani od prirode i da smo njen neodvojiv dio“, objašnjava ona.

Kamenčiće skuplja po lokalnim plažama i, kako otkriva, nakon toliko vremena već zna na koju plažu ide po koji kamen. Najviše narudžbi ima iz Hrvatske, Bosne, Srbije, ali i iz zemalja kao što su Austrija i Italija. Najčešće narudžbe su namjenski pokloni za svadbe, krštenja i rođendane.

„U Šibeniku sam otvorila svoju malu galeriju. Turisti se na taj način upoznaju sa mojim radom, to je proces koji traje. Teško da danas možemo postići da naš rad bude primijećen bez aktivnog angažmana na socijalnim mrežama, a meni to baš i nije najdraži dio posla. U svakom slučaju, kamenčići su našli put do onih koji imaju senzibilitet za ovakvo nešto. Broj narudžbi iz mjeseca u mjesec raste. Ipak je trebalo vremena da se potencijalni kupci upoznaju sa ovim što radim i da saznaju za mogućnosti personalizovanih izrada“, ispričala je.

Galerija u Šibeniku

Sebe ne smatra umjetnicom, već prosto kreativnom osobom koja pokušava stvoriti nešto što ima svoj autonomni jezik kojim komunicira sa sebi sličnima. Svoj rad nije ograničila isključivo na kamenčiće jer, kako nam otkriva, poznaje sebe dovoljno dobro da zna da uvijek traga za nečim novim. Pored slika, u njenoj galeriji se mogu naći ručno oslikane majice i torbe, a plan joj je da proširi ponudu i, još bitnije, da Nina Jakov Art postane sinonim za nešto drugačije. Želi da oni koji imaju odmak od masovne proizvodnje znaju gdje će pronaći nešto, ne nužno bolje ili lošije, ali u svakom slučaju drugačije.

„Ako želite nešto toliko da vas razmišljanje o tome noću drži budnima, a danju odsutnima usudite se da napravite prvi korak. Nakon toliko godina, preselila sam se u Šibenik i napustila posao u prosvjeti. Sve to nosi određeni rizik, jer napuštamo svoju komfor zonu. Ali, vjerujte mi, kada napravite taj prvi korak, čuda se dalje sama dešavaju snagom vaše želje i odabira da živite ono što zapravo jeste“, rekla je na kraju razgovora za eTrafiku.

Napiši komentar