fbpx

Kao djevojčica Melanija Erić sanjala je da postane modna dizajnerka, da bi to godinama kasnije i ostvarila. Ova Banjalučanka dizajniranjem i izradom ženskih odjevnih predmeta bavi se od 2003. godine, pod nazivom Melanija Dizajn.

Piše: Mihaela Amidžić

U razgovoru sa njom saznali smo da ne kreira u okviru aktuelnih trendova. Svojim kreacijama želi da bude autentična. Polazi joj za rukom i jako je zadovoljna.

Podrži eTrafiku

„Ljubav prema dizajnu i inovacijama dugo postoji, još od djetinjstva, ali mogu reći da sam se tek prije nekoliko godina potpuno okrenula svojoj mašti i viziji. Prepustila joj se bez straha i poriva da se dopadne svima i zadovoljim komercijali i trendu. Volim da koketiram sa svim stilovima, ali dominiraju i raskošnije forme i detalji“, govori Melanija za eTrafiku i uz osmijeh dodaje kako je njen posao uzbudljiv i zanimljiv.

Materijale za svoje kreacije uglavnom nabavlja van granica Bosne i Hercegovine, ali neke pronalazi i kod nas. Kako kaže, voli da eksperimentiše i kombinuje različite materijale, te realizuje nešto sasvim drugačije, ono što prvo nastaje u njenoj mašti.

„Često kupim neobične i one materijale koje na prvi pogled ne djeluju atraktivno i obećavajuće, ali kad takvom materijalu nađete adekvatan par i iskombinujete ga sa još jednim ili više – dobijete nešto predivno i potpuno drugačije. Upravo u takvim izazovima jeste ljepota ovog posla“, s ljubavlju priča ona.

Svim damama Melanija poručuje da budu svoje, otkriju i pokažu svoj temperament kroz odjeću koju nose, te da se ne plaše da budu u centru pažnje.

„Prepreke u vidu godina ili konstitucije ne treba da postoje, jer svaki stil koji njegujete može da se prilagodi vješto godinama i konstituciji uz manje izmjene i na taj način izgledate lijepo, ženstveno i samopouzdano“, savjet je ove dizajnerke.

Jedan od komada koje treba da imate u ormaru jeste i masivna suknja na preklop od vunene čohe. Takvu jednu, modernu i ženstvenu kroji dizajnerka Melanija Erić.

Ona se potrudila pa je sa nama podijelila čitav proces nastanka ovog odjevnog predmeta.

Prvi korak u nastanku dizajniranog komada, jeste crtanje skice.
Zatim, priprema materijala, mjerenje i obilježavanje.

„Predvostručili smo materijal, širine i dužine 150 cm. Na presavijenom gornjem uglu iscrtajte četvrtinu kruga, tako da izmjerite i obilježite na tri mjesta kredom – vertikalnom, horizontalnom i središnjem dijelu od ćoška. Dužina mora da bude ista na sve tri strane. Što je dužina veća, to će biti obim struka širi“, govori nam ona.

Zatim isječemo liniju četvrtine kruga koju smo obilježili.
Dobili smo struk, sada radimo dužinu suknje.
Obilježavanje kreće od najkraće vertikalne linije, bordure. Zatim povećamo postepeno dužinu i završavamo na najdužoj liniji, a to je horizontalna, koja će doći pozadi, najduži dio.
Slijedi obrada iskrojenog materijala.
Nakon obrade slijedi ušivanje ukrasne trake preko poruba suknje.
Krojenje pojasa od istog materijala
Na kraju, dobar kroj bez mnogo detalja i jedan upečatljiv elemenat. Jednostavno, a otmeno.

„Ovaj put biram jedan veliki okrugli komad nakita, boje starog zlata. Odlično se uklapa uz boju i teksturu materijala, pa tako prati i ukrasnu traku koja po sebi ima sitne ‘dukate’“, govori ona i dodaje da ova suknja odlično ide uz duge zimske čizme, ravne ili s petom.

Suknja je spremna i čeka svog kupca

Na pitanje koje osobine treba da posjeduje jedna žena kako bi na pravi način iznijela Melani kreacije, ona odgovara kako ova personifikacija najbolje opisuje njene modele.

„Ona je ozbiljna žena i razigrana djevojčica. Ona je razum i osećajnost. Ona je racionalnost i iluzija. Ona je otvorena i mistična. Ona je gorda i stidljiva. Ona je kontradiktornost“, ističe.

Planovi za budućnost ove dizajnerke su jasni. Kaže da joj je želja da uveća broj klijenata i obim posla, da njene kreacije budu jedan ozbiljan i prepoznatljiv brend sa zaposlenim timom ljudi koji bi, kako kaže, radili na izradi najljepših vizija ženskih odjevnih predmeta.

„U njenim kreacijama možete prepoznati elemente i duh različitih epoha i vremena, čije kontraste uklapa u savremenu, modernu i jedinstvenu formu. Njen estetski izraz karakteriše senzualnost, razigranost i ženstvena silueta… I u toj kompoziciji novog i starog odjevni predmet dobija jednu novu – bezvremenu ljepotu“, napisali su kustosi Muzeja savremene umjetnosti RS povodom njene izložbe haljina pod nazivom „Kneginja“.

Napiši komentar