fbpx

Svakodnevni treninzi po četiri ili pet sati bili bi veoma naporni za mnoge, ali ne i za Enu Smajić (12), koju nazivaju malim čudom ritmičke gimnastike. Ena je učenica osnovne škole „Grbavica I“ iz Sarajeva i uskoro kreće u sedmi razred.

Piše: Jelena Trifunović

Majka Tanja je profesorica baleta uz koju je ova mlada gimnastičarka načinila svoje prve baletske korake. Uskoro je poželjela da se oproba u nečemu dinamičnijem, ali ipak srodnom plesu. Majka ju je odvela na čas ritmičke gimnastike i tada sve kreće.

Podrži eTrafiku

Klub „BosnaGym“ u septembru 2014. godine postaje njena druga kuća. Naporni treninzi su donijeli velike rezultate. Sada je iza nje više od 80 takmičenja koja su se održavala u Zagrebu, Ljubljani, Rumuniji, ali ipak se jedno posebno izdvaja.

„Najdraže takmičenje mi je bilo u Sofiji gdje sam u konkurenciji djevojčica iz brojnih evropskih gradova osvojila prvo mjesto“, govori nam ponosno.

Takođe se nasmijana sjeća takmičenja „Aura Cup“ u Zagrebu, gdje se fotografisala i upoznala sa olimpijskom pobjednicom u ritmičkoj gimnastici, Margaritom Mamun.

U septembru Enu čekaju dva međunarodna takmičenja u BiH, zatim slijede Bugarska, Austrija, Hrvatska i Slovenija, a do kraja godine pored međunarodnih takmičenja planirano je takmičenje na nivou Federacije BiH i Prvenstvo BiH.

„Ena je dijete koje redovno i odgovorno prisustvuje treninzima. Sada je u pripremnoj fazi za bavljenje ritmičkom gimnastikom na vrhunskom nivou. Njen razvoj ne zavisi samo od nje i stručnog tima u klubu. Kako bi se postigli vrhunski rezultati mora se uključiti i šira društvena zajednica. Ovo je problem koji uglavnom ‘boli’ sve sportove u BiH, kada nam najviše treba finansijska pomoć, tada ostanemo potpuno sami i u bezizlaznoj situaciji“, kazala je trenerica Aida Hadžić.

Ena Smajic – obruc

Geplaatst door Klub ritmičke gimnastike "BosnaGym" Sarajevo op Woensdag 21 augustus 2019

Enin najveći uzor je gimnastičarka Kirli Zeynep, a u budućnosti se vidi na prestižnim takmičenjima. Kaže da joj je tokom školske godine naporno iskombinovati treninge i nastavne obaveze, ali da se trudi da sve stigne i da posveti dovoljno vremena porodici i prijateljima.

Finansiranje takmičenja je na roditeljima, u čemu im pomaže šira porodica. Iako nema finansijske pomoći od strane sredine u kojoj živi, kaže da su joj oni velika moralna podrška.

„Najveća podrška su mi trenerice Aida i Amila Hadžić i naravno moja porodica“, govori nam.

Iako su roditelji zaposleni, a treninzi svakodnevni i često se poklapaju sa radnim vremenom, Ena ih ne propušta. Roditelji je u budućnosti vide kao srećnu i ispunjenu osobu na svim poljima života, koja će uvijek imati njihovu podršku.

„Biti Enin roditelj je veliki izazov. Trudimo da stigne odraditi sve obaveze, počevši od pohađanja nastave, učenja, stizanja na treninge do odlazaka na takmičenja. Ena je veselo i radoznalo dijete, koje svaki dan traži nove izazove“, kazao je otac Damir za eTrafiku.

Napiši komentar