fbpx

Iako je u slatkim kućama i marketima moguće pronaći slatkiše kakve zamislite, ručno rađeni domaći medenjaci imaju slađu notu jer je u njih uloženo mnogo truda i želje. U nastavku vam donosimo priču o medenjacima koji sve više osvajaju srca kako djece, tako i odraslih.

Piše: Bojana Radić

Naša sagovornica je Jelena Brkić koja se već nešto više od dvije godine bavi pravljenjem i ukrašavanjem medenjaka. Kako kaže, na Facebooku je slučajno naišla na stranicu na kojoj žene koje se bave izradom medenjaka razmjenjuju iskustva, recepte i fotografije keksića i medenjaka.

Foto baza

„Dotad sam samo ukrašavala torte za rođendane svoje sestričine i kćerkice. Gledajući te radove na Facebooku dobila sam želju da se oprobam u tome. Prve medenjake sam pravila za porodicu ili sam ih poklanjala prijateljima za vjenčanja, praznike i rođendane, a oni neuspjeli su završavali u stomačiću maminog malog pomoćnika“, ispričala nam je.

Ideje i inspiraciju pronalazi na internetu, ali i u dogovoru sa onima koji naručuju medenjake. Ponekad joj se javljaju sa već jasno definisanim željama, a neko ima određenu temu, ali ne i potpunu zamisao, pa Jeleni prepuste sve oko detalja na medenjacima. U tim slučajima, kako ona navodi, veoma je bitno da imaju povjerenja u nju.

„Ja uvijek kažem da je nemoguće da sve izgleda kao na slici, jer je ovo ipak ručni rad – druge boje, druge tehnike i materijal. Uvijek se trudim da maksimalno opravdam povjerenje mušterije“, kazala je.

Kaže kako se medenjaci uklapaju u bilo kakav oblik proslave i da su odlični i kao poklon. Uglavnom ih naručuju kako za dječije rođendane, razne praznike kao što su Vaskrs, Dan zaljubljenih, Osmi mart, tako i za djevojačke večeri, te razne proslave (godišnjice braka, pokloni dobrodošlice na festivalima i slično). Prednost medenjaka je to što mogu dugo da stoje i lako se transportuju.

„Ljudi se sve više i više interesuju za medenjake. Izuzetno su dekorativni, a pored toga veoma jednostavni u ukusni slatkiši“, objašnjava nam Jelena.

Pored gradova u BiH, svoje medenjake je slala u Srbiju, Sloveniju, Njemačku, Austriju, pa čak i u Veliku Britaniju i SAD.

Pored klasičnih sastojaka (brašno, jaja, šećer, margarin, med), koristi royal icing glazuru koju pravi od bjelanjaka, šećera i limunovog soka, a boji ih prehrambenim bojama.

„Ne bih uspjela u ovome bez podrške moje porodice koja mi je u početku pomagala oko kupovine materijala i opreme, ali ni bez svog pomoćnika, moje kćerkice Anđele, po čijem su nadimku medenjaci i dobili ime“, otkila nam je.

Jelena navodi kako proces izrade i ukrašavanja zna poprilično da potraje. Za, recimo, jedan lik iz crtanog filma joj treba i do četiri sata ukrašavanja samog medenjaka. Proces se sastoji od pripreme tijesta, sječenja tijesta u razne oblike, pečenja, hlađenja, izlijevanja podloge od smjese za glazuru, skiciranja motiva, šaranja, dodavanja detalja i na kraju pakovanja.

Izrada medenjaka je počela kao hobi, ali Jelena kaže kako mašta o slatkoj kući u kojoj bi se kupovali gotovi medenjaci, ali gdje bi svako ko želi mogao i da se oproba u pravljenju medenjaka.

Patrolne šape medenjaci

„Vjerujem da se u svakom mom medenjaku vidi ljubav sa kojom ga pravim. Ako želite da ih pravite, nemojte odustajati ako vam u početku ne budu izgledali kako ste zamislili. Te prve poklonite dječici, njih će sigurno obradovati. Što više budete vježbali, biće sve bolji i bolji. Važno je da volite to što radite i da uložite trud u to“, rekla nam je za kraj.

Jelenine medenjake možete pogledati na njenom Instagram profilu.

Napiši komentar