fbpx

„Zahvaljujući trudu i ljubavi koji su uloženi u Centar, on je vrlo brzo postao nezaobilazna destinacija na mapi brojnih turista, avanturista, porodica koje žele kratki bijeg u prirodu, ali i destinacija brojnih đačkih ekskurzija te posjeta domaćih i međunarodnih gostiju.“

Piše: Tanja Maksimović

Naveo je ovo za eTrafiku Boro Marić u ime Centra za posjetioce Pecka.

Foto baza

Prije četiri godine pokrenut je projekat ruralnog razvoja u selu Pecka pored Mrkonjić Grada. Projekat koji promoviše i podučava o vrijednosti prirode i ruralne zajednice baziran je na Centru za posjetioce Pecka koji je organizacija „Greenways“ izgradila nakon rekonstrukcije napuštene škole. Taj prostor povremeno koristi i nevladina organizacija „Centar za životnu sredinu“, koja već 20 godina radi u oblasti zaštite prirode i životne sredine u Bosni i Hercegovini, te se kroz saradnju došlo do ideje o korištenju solarne energije u Pecki.

„Dio sredstava smo skupili kroz model građanskog učešća, a ostatak ćemo skupiti kroz podršku pravnih lica, uglavnom međunarodnih i domaćih organizacija koje se bave zaštitom prirode i ljudskih prava. Kad skupimo potrebni novac, tražimo najbolju ponudu i izvođače za postavku sistema na krov. Kad to završimo i steknemo iskustva u korištenju idemo na stvaranje solarnog sela i instalaciju solarnih sistema na domaćinstvima, te možda osnivanje prve energetske zadruge kod nas“, objašnjava Boro.

Kako nam govori, radi se o lokalnom biznisu održivog ruralnog razvoja, koji promoviše inovativne, alternativne i održive djelatnosti, te nove poslovne modele u ruralnim zajednicama.

„’Prosuming’ ili samoproizvodnja i potrošnja energije iz održivih izvora, potiče razvoj održive proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, u rukama građana. ’Crowdfunding’ ili zajedničko ulaganje, promoviše uključivanje i direktno učešće građana u rješenjima socijalnih pitanja zajedno s organizacijama civilnog društva, putem alternativnih modela finansiranja. To je dovoljno razloga da budemo motivisani i da istrajemo u ideji što nije nimalo teško s obzirom na snažnu podršku pojedinaca i partnerskih organizacija“, ističe Boro.

1985. godine u ovim prostorijama održan je posljednji čas za tadašnje đake, a od 2014. godine dat je na korištenje grupi entuzijasta i zaljubljenika u selo i prirodu. Rekonstruisan je u Centar za održivi turizam u ruralnoj zajednici.
Posjeduje prostorije za spavanje, ručanje, kuhanje, prezentacije i druženje.
U okviru Centra dostupno je iznajmljivanje bicikala, organizovanje izleta na izvore Sane, te organizovanje brojnih porodičnih manifestacija uz domaću hranu.
Spavaonica u Pecki
U centru radi manje od 10 ljudi, koji vjeruju da je ovaj projekat vrlo važan za naše društvo jer predstavlja primjer dobre prakse. 
Pecka kuhinja
Ovaj Centar uživa punu podršku opštine Mrkonjić Grad i svih domaćina sela Pecka koji rado učestvuju u njegovom radu i doprinose ovoj uspješnoj priči.
Pecka je postala destinacija brojnih đačkih ekskurzija te posjeta domaćih i međunarodnih gostiju.
„Posjetite nas! Prvo virtuelno, na Facebook-u /Visitor centar Pecka ili sajtu peckaoutdoor.com, a potom i u selu jer tek tad će vam biti jasno zašto smo tu i zašto se toliko trudimo“, poručuje Boro svima koji prvi put čuju za Pecku.

Napiši komentar