fbpx

Eldar Selimović, student stomatologije, slobodno vrijeme posvećuje pčelama. U Tuzli je sagradio apikomoru u kojoj ljudi mogu udisati zrak iz košnice.

Piše: Tanja Maksimović

„To je jedan objekat koji je izgrađen od drveta u cjelini, sa izolacijom između ploča. Unutra su četiri košnice koje normalno rade i od njih se ne oduzima ništa. Ako je ove košnice potrebno tretirati koriste se prirodna sredstva, jer se zrak iz tih košnica udiše“, objašnjava on.

Foto baza
Komora je smještena u Gornjoj Tuzli
U Sloveniji je ovo ustaljena praksa, pa je Eldar svoju apikomoru sagradio po njihovom modelu.
Stražnji dio košnice nalazi se unutra, a prednji dio je okrenut vani, tako da pčele mogu neometano obavljati svoje poslove.

„Apiinhalacija je grana apiterapije u kojoj se udiše zrak iz košnica, i tako se unose svi proizvodi – čestice meda, polena, propolisa i matične mliječi putem zraka u jednom trenutku“, navodi naš sagovornik.

Na vrhu košnice postavljena je mreža, kako bi zrak mogao cirkulisati. Ploča iznad ima rupu i na njoj je postavljen inhalator.
Eldar u svojoj komori ima četiri inhalatora, po jedan iznad svake košnice. Dva inhalatora imaju kompresor koji pumpa zrak, a dva su bez kompresora.
Komoru je sam napravio u aprilu ove godine, a sa pčelarstvom se upoznao prije dvije godine, nakon smrti amidže koji je bio pčelar.

„Do tada nisam prišao košnici, nije me zanimalo. Od njega sam to nastavio. Od 12 društava pčela, ostalo je jedno“, govori Eldar koji je očuvao to društvo i sada ima njih 30.

Jedna terapija traje između 30 i 45 minuta, u zavisnosti od problema.
Kako ističe Eldar, udisanje zraka iz košnice je dobro za respiratorna oboljenja, obstruktivne bolesti pluća, prehlade, alergijske reakcije i slično.
Pčele iz košnica u epikomori ne zahtjevaju mnogo vremena.

„Svakih sedam do 15 dana pregledam košnice, zato što one nisu zahtjevne, ne oduzima im se ništa, samo je potrebno održavati ih. One su se već same otplatile“, objašnjava Eldar.

Sa entuzijazmom priča o svojim pčelama, objašnjava kako se ponašaju i šta sve radi. Pčelarstvo je za njega jedna od aktivnosti u kojoj mu pomaže otac, pogotovo kada ima obaveze na fakultetu.

Napiši komentar