fbpx

Banjalučki bend zanimljivog naziva „Bez rikverca“ sve više privlači pažnju ljubitelja rokenrol muzike. Do sada su objavili pet studijskih pjesama a autori teksta i muzike bili su članovi benda. Osnovani prije šest godina, mogu se pohvaliti i nagradama sa takmičenja.

Piše: Ana Pandžić

Bend je osnovan 2013. godine u Banjaluci kada je nastupao pod nazivom „Holy Driver“. Sada nosi naziv „Bez rikverca“ a kako je došlo do ove promjene ispričao nam je pjevač Goran Gavrić Grga.

Podrži eTrafiku

Pjevačica koja je radila sa ekipom prije mene je otišla, a ja sam na poziv drugara basiste uskočio na njeno mjesto. Pored brojnih cover pjesama na repertoaru su bile i dvije autorske stvari, koje smo gitarista Aleksandar Savić Jagoda i ja napravili. Željeli smo da sviramo samo svoje kompozicije. Usljed sviračkog zasićenje i lošeg finansijskog položaja u koji sam zapao, odlučujem da odem na ostrvo Malta trbuhom za kruhom. Tamo sam proveo dvije godine radeći kao građevinac. Za taj period slao sam novac Aleksandru koji je kupovao binsku opremu za bend i pisao sam pjesme. Po dolasku u Banjaluku, on me je sačekao. Kada sam nakon dvije godine iskoračio iz autobusa na pločnik, Jagoda i ja smo se zagrlili i on je rekao: ‘Nemoj ovo više nikad da uradiš. Sad sviramo do daske. Bez Rikverca.’ Ponovili smo u glas ‘Bez Rikverca’, i odlučili da se tako zove naš bend“, rekao je Goran za eTrafiku.

Bend se ove godine našao u polufinalu gitarijade u Zajačaru, a nakon toga su opet bili trećeplasirani na gitarijadi u Banjaluci. Mogu se pohvaliti i trećim mjestom koje su zauzeli na  gitarijadi u Vojvodini. Osim festivala i gitarijada, prostora za svirku je sve manje.

Kafanske svirke gdje bi se svirale samo autorske pjesme gotovo da ne postoje. Bendovi su prepušteni sebi i društvenim mrežama. Danas su potrebna velika ulaganja u marketing i čitavu tu priču da bi bend nekako bio primijećen. Za sada smo izbacili pet studiskih pjesama na YouTube. To je već pola albuma. Radimo singl po singl za sada, jer nam je tako lakše i prihvatljivije. Kada izbacimo 10 do 12 pjesama  najvjerovatnije da ćemo tada napraviti disk sa omotom, slikama benda i nazivom pjesama. Podijelićemo ga ljudima koji još uvijek slušaju tu vrstu muzike i to će biti taj album. Radujem se svakom studijskom snimanju, jer to je uvijek korak naprijed za bend, sve smo zreliji i približniji sviračkom stilu koji gradimo“, rekli su za eTrafiku.

Inspiracije za tekst nikada ne manjka a u bendu se tačno zna ko šta radi. Obično rade tekst na muziku, a nekada se desi i obrnuto.

„Kada živite na deponiji, okruženi svim i svačim, onda svakako imate šta da kažete. Imamo tematsku širinu, što je najvažnije. U prvi plan stavljamo našeg običnog, malog čovjeka i njegov život na ovim prostorima“, istakao je Goran.

Kako u bendu kažu, odustajanja nema. Dok god budu imali šta da ponude svojoj publici biće na bini i sviraće svoje pjesme. U planu imaju i spot za pjesmu „Sloboda“ a u pripremi je i nova pjesma. Nadaju se i većoj podršci medija.

Napiši komentar