fbpx

Da je Banjaluka grad pun kreativnih, mladih ljudi dokazuje i Nina Dakić, diplomirana studentkinja grafike na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, organizatorka i izlagačica na PopArt marketu, te tvorac pravih malih umjetničkih djela od nakita pod imenom Jellyfish.

Piše: Ivana Stjepanović

Jedan od Nininih najdražih motiva su ptice, za koje inspiraciju najviše pronalazi u bukvarima.

Podrži eTrafiku

”Generalno volim minimalizam i trudim što više da ga ispraktikujem u svemu što radim. Kada sam studirala na Akademiji, nekako sam prirodno težila ka konceptualnoj i modernoj umjetnosti. Nakon Akademije sam se totalno okrenula ka nekim tradicionalnim motivima… Babuške, motivi sa narodnih nošnji… ” navodi Nina.

Skice za nakit i broševe ne pravi skoro nikada, osim kada su ptice u pitanju. Ističe da je za njih potrebno najviše vremena, upravo zbog mnogobrojnih detalja koji se nalaze na njima.
Modeliranje i izrada nakita u prosjeku traje oko 60-90 minuta.
Fimo masa je veoma osjetljiva, pa je potrebno mnogo pažnje pri izradi nakita od nje.

“I meni samoj je bilo potrebno vrijeme da naučim kako besprekorno da napravim motive. Fimo masa je veoma ljepljiva, tako da se dešavalo da nešto odleti na nju, da slučajno zapnem rukom… Ali sa vremenom se sve ispraksa, pa sam tako i ja naučila tajne zanata”, navodi Nina.

Jedan od prvih motiva koje je počela izrađivati su broševi i nakit sa likom Fride Kahlo. Do sada ih je izradila više do 70.
Ceker sa motivom profesora Baltazara.
Ova kreativna banjalučanka, osim što pravi broševe, ogrlice, naušnice izrađuje i cekere a motivi su, isto kao i njen nakit, nesvakidašnji i posebni.
“Nailazila sam na dosta pozitivnih komentara i kada su cekeri u pitanju, jer svi mi u sebi imamo tu dozu nostalgije”, navodi Nina.
Kako kaže, voljela bi da se ovime bavi cijeli život, ali i da radi sa drugim materijalima.
Neobični predmeti pod nazivom Jellyfishhandmade

Napiši komentar