fbpx

Kako se na našem području jako malo zna o tehnici brzog čitanja, Ognjen Lazić odlučio je da je predstavi na moderan, jednostavan i praktičan način. Ognjen je učenik srednje elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Teslića, usmjerenja tehničar mehatronike, koji je pronašao način da brzo čitanje bude nešto što bismo svi mi mogli da imamo u svom džepu.

Piše: Jelena Trifunović

Ova aplikacija pruža znanja o osnovnim tehnikama brzog čitanja, ali naravno od korisnika zavisi koliko on želi da vježba i da se posveti navedenoj tehnici.

Podrži eTrafiku

“Možemo je predstaviti kao jednu ‘interaktivnu knjigu’, koja je jednostavna i dobro organizovana te na taj način je laka za upotrebu, čak i onima koji se na snalaze  baš najbolje na pametnim telefonima. Potrebno je preći sve lekcije koje se nalaze u aplikaciji, a zatim stečeno znanje što više primjeniti na sve tekstove koji nam dođu pod ruku”, objašnjava Ognjen.

Na realizaciji aplikacije radio je sam. Prikupio je sav materijal i odradio tehnički dio. Nikome nije htio govoriti dok nije zavšio.

Kaže da su mnogi ponosni na njegov rad, a naročito ističe svog mentora prof. Bojana Radiškovića i pedagoga škole Vedranu Maletić, bez kojih bi aplikacija teško došla do širokog auditorijuma ljudi.

Aplikacija je na Play prodavnici dostupna od 20. aprila 2019. godine pod nazivom Brzo čitanje. Trenutno je preuzeta 1.100 puta sa ocjenom 4,8. Ovo nije prva Ognjenova inovacija.

”Prošle godine sam na sajmu inovacija u Banjaluci nastupio sa pametnim štapom za slijepe i slabovidne osobe, koji je zainteresovao posjetioce, ali nažalost nije nagrađen niti jednim priznanjem. Pored navedene inovacije bilo  je tu i još nekoliko manjih radova. Važno je da naglasim da niti jedna od ovih inovacija nije patentovana jer je to poprilično skup proces”, govori nam ovaj mladić.

Učestvovao je na mnogo takmičenja, što su:

  • Sajam inovacija „INOST 2019“
  • Sajam inovacija „INOST 2018“
  • Sajam inovacija „INOST 2017“
  • Festival rada – državno takmičenje 2019
  • Festival rada – državno takmičenje 2018
  • „Hakaton“ takmičenje u programiranju robota 2019 itd.

Što se tiče same aplikacije, na sajmu inovacija „INOST 2019“ osvojio je zlatnu plaketu, kao najbolji rad u kategoriji srednjih škola, dok je na Festivalu rada (državnom takmičenju) osvojio prvo mjesto u kategoriji izložbe radova.

Nakon završetka srednje škole Ognjen planira upisati Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu ili inostrastvu, ali isto tako ima želju da se vrati u Teslić i doprinese unapređenju zajednice sa stečenim znanjem.

Napiši komentar